Novak Đoković
Foto: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nekada se čini da je baš, baš dobro što je tenis egzaktan sport u kom se svaki poen broji, svaki milimetar (sada i kompjuterski) računa i što se svaki bod na ATP listi uzima u obzir. Da je odluka na mišljenju nekih drugih Novak Đoković nikada ne bi došao do zvanja najboljeg ikada.

Krenimo od sada već čuvene nepravde ATP prema Đokoviću. Srpski teniser nikada u karijeri nije osvojio nagradu za fer plej, niti za omiljenog tenisera. U potonjoj listi je dominirao Federer sa čak 19 ovakvih nagrada, dve je osvojio Marat Safin, a po jednu Guga Kuerten, Rafael Nadal i Janik Siner. Novaka nema na ovoj listi.

PROČITAJTE JOŠ

Nema ga ni u kategoriji za sportsmena (fer plej) takozvanu Stefan Edberg nagradu… Ipak, sve ovo što spada u rang subjektivnog je uvek pobijao onom pogledu sa objektivnog stanovišta. Ono kaže da je osvojio najviše grend slem trofeja (24), najviše masters titula (40), itd.

Ipak, sada je usledila nova bruka ATP jer nije napravljena fešta zbog rekorda koji je Novak oborio. Kada je Federer postao najstariji broj 1 u istoriji (i time srušio rekord Andrea Agasija) dobio je, doduše kartonski, broj 1 kao najstariji najbolji igrač planete u istoriji. Ipak, kada je Novak srušio Federerov rekord to se nije desilo.

Novak je sada najstariji broj 1 na svetu sa 36 godina i nešto preko 320 dana, a to će samo uvećavati i postati prvi u istoriji koji će imati verovatno i pune 37 i biti na vrhu sveta. Četiri godine više u odnosu na rekord Agasija.

I kada je Federer obarao te rekorde onda su oni izuzetno bitni, a sada više nisu.

„Stići do mesta broj 1 je ultimativni cilj u tenisu. Kada ste stariji morate da radite duplo više, morate da se borite sa nekim iza sebe koji je radio jako da dođe dotle. To je ostvarenje sna“, rekao je emotivni Federer na terenu u Roterdamu.

Zatim je nastavio.

„Bilo je to neverovatno putovanje i došlo je baš ovde gde sam dobio prvu specijalnu pozivnicu 1998. godine“, rekao je tada Federer.

I onda premotamo šest godina i vidimo uživo bruku na primeru Đokovića. Osmog aprila je i zvanično postao najstariji broj 1 u istoriji, ali ATP to nije obeležio. Da nije bilo medija malo ko bi znao da smo prisustvovali istoriji u Monte Karlu.

Za Novaka nije postojao spreman trofej. Kao da Đoković treba da zadrži rekord za sebe. Kao da Federer ne sme da bude poljuljan.

Đoković je u Monte Karlu dobio pitanje o rekordu koji je postavio, ali ne i poštovanje koje zaslužuje.

„Sjajno je, Rohan Bopana koji je najtariji dublaš rekao je zajedno imamo 80 godina, on je doprineo više nego ja, ali zadovoljan sam. I dalje sam spreman da se takmičim na najvišem nivou sa 37 godina, to nije nešto o čemu sam sanjao, ali zadovoljan sam, sjajan posao rade lekari i svi u mom stručnom štabu. U stanju sam da zadržavam i produžavam taj kvalitet godinama i godinama“, rekao je Đoković.

Naravno, ovo ne znači da ATP neće na kraju dodeliti trofej Đokoviću, ali je propuštena prilika da se to uradi u pravom momentu. Možda ih treba podsetiti, pa evo još jednog podsetnika.

Đoković je srušio Federerov rekord i to nije ništa novo, ali hajde da tretiramo igrače jednako. Barem povremeno.

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Ruda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare