Novak Đoković Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Ulazimo u deo sezone u kom Novak Đoković želi da igra na najvišem mogućem nivou i da napadne sve trofeje. Polufinalom Monte Karla je sebi napravio savršenu podlogu da to prođe najbolje moguće iz nekoliko razloga.

Srpski teniser je saznao da će provesti najmanje 425 sedmica na vrhu sveta, čime je učinio da je i prvi nosilac na Rolan Garosu. Već sada je osvojio više bodova tokom sezone na šljaci nego u celoj prethodnoj, pa će sada imati veliki zadatak da proba da odbrani titulu na Rolan Garosu i 2.000 bodova.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski teniser je prošle godine osvojio 2.315 bodova na šljaci, a ove je samo u Monte Karlu stigao do 400 poena. To mu omogućava da možda preskoči i masters u Madridu pogotovo što je Karlos Alkaraz otkazao i učešće u Barseloni, pa će izgubiti 500 bodova.

Praktično će jedini pravi konkurent do Rolan Garosa za prvo mesto biti Janik Siner.

Novak je u hrabroj prognozi pre početka turnira poželeo sebi polufinale i do njega je stigao, a tamo ga je sa 6:4, 1:6, 6:4 srušio Kasper Rud. Novak zbog toga nije previše utučen, iako jeste bio razočaran.

Novak Đoković, meč sa Kasperom Rudom Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

„Nadam se da mogu da beležim bolje rezultate (u nastavku sezone), da gradim na ovome, jer sam ovde igrao dobar tenis. Nadam se da ću na narednim turnirima biti još bolji“, rekao je Novak.

Kao prvi nosilac na Rolan Garosu će organizatori imati razlog više da pokušaju da mu udovolje kada je reč o rasporedu, što je bitno u trenucima kada će i Rafael Nadal i Alkaraz igrati na turniru i nekada će biti potrebno da neko dobije termin koji mu se ne dopada.

Ipak, sudbina se poigrala na neobičan način, pa je moguće, barem teoretski, da u prvom kolu odmeri snage sa Nadalom u Parizu. Ili u Rimu nešto ranije ako se Španac bude takmičio na tom mastersu.

Srpski teniser će sada morati pažljivo da isplanira nastavak sezone i da odluči o tome da li će Nenad Zimonjić biti i zvanično promovisan u prvog trenera. Odgovor na to bi mogli da dobijemo već tokom mastersa u Rimu od 6. do 19. maja.

Novak Đoković Foto:Valery HACHE / AFP / Profimedia

Đoković je pokazao da i dalje nije fizički na nivou koji će mu biti potreban za šljaku, ali to sada izgleda znatno bolje nego prošle sezone u ovo vreme. Sigurno je da je postao majstor da tempira formu za najvažniji deo sezone, a sada će to biti posebno bitno.

Mnogo je sumnji u to šta može u veteranskim godinama pogotovo nakon što prvi put od 2006. godine nije osvojio titulu do sredine aprila. Ipak, igrao je na samo tri turnira, ali mu je poslednjih godina procenat osvojenih turnira u odnosu na učešća bio neobično visok.

Đoković je i dalje jedan od prvih favorita za osvajanje Rolan Garosa pogotovo kada se zna da zna upravo u Parizu da naglo podigne formu.

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Ruda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare