Foto: Tanjug/AP Photo/Hamish Blair

Novak Đoković savladao je Aleksandra Zvereva sa 6:7 (3), 6:2, 7:5 i tako doneo izjednačenje Srbiji protiv Nemačke (1-1), te će dubl ove dve selekcije odlučiti ko će proći u polufinale ATP kupa.

Novak se u prvom setu mučio, nije uspevao da pročita sjajne servise rivala. Zverev je i iz drugog servisa slao projektile, pa je u jednom momentu prosečna brzina ovog udarca bila 184 kilometara na čas!

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, stvari se menjaju u drugom i trećem setu, kada je najbolji teniser sveta podigao nivo igre.

Napravio je jedan, a odmah zatim i drugi brejk u drugom setu i tako već načeo Zvereva. Poznat je Nemac kao igrač koji zna brzo psihički da „potone“ i to se desilo i ovog petka.

U trećem setu smo gledali duže poene, a teniseri su imali nešto više problema da sačuvaju sopstveni servis.

Na kraju smo videli i tri vezana brejka, a dva puta je Novak uspeo da oduzme servis rivalu.

Prvi put je to učinio za 5:4 i kada je delovalo da će sigurno okončati meč dozvolio je rivalu prvi brejk od početka ATP kupa.

Ipak, već u sledećem gemu je Novak još jednom oduzeo gem rivalu, a ovog puta nije propustio priliku da pobedi.

Treći setu: Đoković – Zverev 6:7(3), 6:2, 7:5

7:5 Kraj, kraj! Konačno je Novak uspeo da slomi otpor Zvereva.

6:5 Treći brejk zaredom, drugi Novaka! Ovo nismo videli gotovo čitav meč, a sada se brejkovi ređaju kao na traci. Novaka nije poljuljalo što mu je Nemac oduzeo servis i već u sledećem gemu pravi novi brejk. Jedna razmena je brojala čak 23 udaraca, a oba tenisera su se borila da dođu do daha nakon nje.

5:5 Au, kakva šansa… Novak nije uspeo da „zatvori“ meč, iako je imao dobru priliku. Zverev je napravio brejk nakon što je Novak dozvolio rivalu prvu brejk loptu od početka turnira. Velika šteta.

5:4 Koliko važan brejk! Poveo je Zverev sa 30:0 i delovalo je da će još jednom „zatvoriti“ gem kao i toliko njih do tada, a onda je Novak prebacio u brzinu više. Nekoliko sjajnih vinera i četiri vezana poena dovela su srpskog tenisera na korak od trijumfa!

4:4 Jedan lakši gem. Nakon problema u prethodnim gemovima, ovog puta je Novak bez mnogo muka uspeo da osvoji gem.

3:4 Kakvi potezi. Viktor Troicki nije mogao da veruje nakon jednog forhenda Đokovića zbog načina na koji je naš as odigrao taj poen. Na kraju je Zverev uspeo da izbori ovaj gem, a po dolasku na klupu je Đoković pojeo nekoliko urmi. Troicki mu je na tabletu pokazao i statistiku gde servira Zverev. Nemac podjednako raspoređuje prvi servis na forhend i bekhend stranu rivala.

3:3 Dva teška gema za servere. Deluje da bi u ovom setu lakše mogli da vidimo brejk nego ranije u toku meča. Novak dobija savete sa klupe, kako da pokuša da napadne rivala.

2:2 I dalje bez brejka. Evidentno je da teniseri pokazuju po neki trag umora, što se najpre vidi u tome da ne dobijaju više tako lako gemove kada serviraju. Rival sada ima više šansi, pa sve češće vidimo i duge razmene.

1:2  Novak napada Zvereva. Srpski teniser vrši sve veći pritisak na rivala, koji je za razliku od većine gemova na ovom susretu, ovog puta jedva uspeo da sačuva sopstveni servis.

Gledamo već 105 minuta tenisa.

1:1 Bez brejka. Na otvaranju smo videli dva sigurna servis gema igrača, a između dva gema je Novak na kratko izašao sa terena. Otrčao je do svlačionice i tamo pretpostavlja se stavio nova sočiva.

Drugi set: Đoković – Zverev 6:7(3), 6:2

6:2 To bi bilo to! Đoković ubedljivo osvaja ovaj gem bez izgubljenog poena, a Zverev kao da se pomirio da je set izgubio i pre početka ove deonice.

5:2 Brejk, promenila se slika na terenu. Sada gledamo potpuno drugačiju situaciju u Melburnu jer Novak potpuno kontroliše sva dešavanja. Propustio je prvu brejk šansu, a onda je sjajnim lobom osvojio drugi brejk na meču!

4:2 Ogromna borba. U ovim momentima je bilo moguće čuti kišu kako dobuje po krovu, ali za to je malo ko mario pored vrhunskog tenisa. Novak je potvrdio brejk uz mnogo, mnogo problema jer je Zverev bio stalna pretnja. Tek nakon druge prednosti uspeo da je obezbedi ovaj gem.

Jedan od sjajnih poena na meču.

3:2 Konačno osmeh i brejk! Zverev nastavlja da servira maestralno, ali je jedan drugi servis Novak sjajno ukrotio. Nakon toga je loptu iz bekhenda poslao u sam ugao terena i onda se konačno nasmejao.

Usledila je prva dupla greška Zvereva, nakon koje je srpski teniser imao dve vezane brejk lopte. Prvu je već realizovao! Idemo!

2:2 Zaista nestvarno. Ovo je za teniske udžbenike kako dva tenisera serviraju. Novak je bez mnogo muke osvojio još jedan gem.

1:2 Đoković nervozan. Novak deluje iznervirano servisima Zvereva koji zaista fenomenalno servira.

1:1 Siguran i Novak. Kada se vidi kako dva tenisera serviraju nije ni čudo što je prvi set odlučen u taj-brejku.

0:1 Servisi iz snova za Nemca. Ne samo da ubacuje veliki procenat prvog servisa, već Zverev uspeva da naplati svaki rizik koji preuzme. Gotovo polovinu asova osvojio je iz drugog servisa, što se ne viđa baš često.

Prvi set: Đoković – Zverev 6:7(3)

Taj-brejk:

3:7 Zverev zatvara set asom!

3:6 As Đokovića za spasenu prvu set loptu!

2:6 Novak sada deluje znatno nervoznije nakon što nekoliko poena nije odigrao kako je želeo. Zverev je ovaj poen osvojio nakon duge razmene, a na kraju je forhend paralelom upisao novi viner.

2:5 Uf, ne valja! Dobro je servirao Zverev, a Novakov ritern je završio u mreži. Šteta!

2:4 Drugi servis Zvereva je išao brzinom od preko 200 kilometara na čas.

2:3 Nismo navikli da ovo vidimo kod Novaka. Napravio je već dve neiznuđene greške u ovom taj-brejku, primera radi u finalu Vimbldona protiv Federera je u dva taj-brejka imao samo jednu!

2:2 Uzvraća Zverev mini brejkom.

2:1 Prvi mini brejk u taj-brejku. Zverev se iznervirao nakon sjajnog poteza našeg asa.

1:0 Siguran Novak!

6:6 Isti scenario kao od početka meča. Svaki gem liči na onaj prethodni, zaista je nestvarno kako Zverev servira… Gledaćemo taj-brejk.

6:5 Gem sa nulom. Novak je još jednom sjajno servirao, a na klupi je Srbin dobio savete od Viktora Troickog i Gorana Ivaniševića. Obojica su istakla da Zverev sjajno servira i da treba vrebati šansu kada bude popustio.

5:5 Niz vrhunskih servis gemova. U ovom gemu je konačno jedan teniser uspeo da osvoji barem poen na servis rivala. Novak je ipak ostao na samo jednom poenu, a Zverev je u ovim momentima pogađao 75 odsto prvog servisa.

5:4 Maestralni servisi. Oba tenisera ovog petka sjajno otvaraju poene i prave ogromnu razliku, upravo zbog toga još uvek nismo videli brejk loptu na ovom susretu.

4:4 Gem sa nulom. Za razliku od prošle godine kada je Zverev imao velikih problema na ATP kupu, ove godine gledamo njegova mnogo bolja izdanja.

Sjajan poen Đokovića na njegov karakterističan način, brz trk i proklizvanje blizu mreže.

4:3 Težak gem za Novaka. Iako je izgubio samo jedan poen u ovoj deonici, bilo je nekoliko dužih razmena nakon kojih je Zverev pravio greške.

3:3 Zverev bez problema. Sedmi teniser planete je bez mnogo problema dobio najduži gem na meču. Ipak, trajanje gema je uslovilo smanjenje osvetljenja, a ne veliki broj poena.

Glavni arbitar susreta je putem telefona tražio da se smanje svetla i svetlost LED ekrana koji se nalaze na terenu. Trajalo je ovo nekoliko minuta, pre nego što su igrači nastavili susret.

Kakav tenis gledamo? Ovaj viner Đokovića od 147 kilometara na čas dovoljno govori o tome.

3:2 Savršen gem Novaka. Nemački teniser nije uspeo da osvoji nijedan poen u ovom gemu, uglavnom je nakon servisa Đokovića lopte izbacivao daleko u aut.

2:2 Atomski servisi Zvereva! Kako samo servira Nemac od početka susreta, u jednom momentu je odservirao 224 na čas, a to ne bi bilo nikakvo iznenađenje da to nije uradio na drugi servis! Ostao je i Novak zatečen, te je Zverev lako osvojio ovaj gem.

2:1 Rutina! Izgubio je Novak samo jedan jedini poen u ovom gemu i bez mnogo problema i sa kačketom na glavi osvaja ovaj gem.

1:1 Sigurni servisi Zvereva. Nemački teniser je servirao stabilno i mirno, uglavnom su to bili servisi brži od 200 kilometara na čas i Novak nije stigao do brejk šanse.

1:0 Dobro je! Nije izgledao sjajno Novak na otvaranju ovog meča, posle toliko vremena smo videli da u prvom gemu napravio dve duple servis greške, ali je ipak uspeo da osvoji ovu deonicu. Velike probleme Novaku na startu pravilo je sunce, baš kao i na prethodnom meču protiv Denisa Šapovalova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar