Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Aleks Koreča, španski teniski analitičar rekao je za Eurosport da sumnja da će Novak Đoković otići na Olimpijske igre u Tokiju.

Đoković je pobedio na Rolan Garosu i približio se najvećim rivalima na samo jedan grend slem pehar zaostatka, jer sada ima 19.

PROČITAJTE JOŠ:

To znači da do kraja godine teoretski može da osvoji još dva najvrednija trofeja i pretekne Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

„Odlazak u Tokio podrazumeva put, morate da se naviknete na vremensku zonu, vrlo je vlažno, neverovatno vruće. A onda morate da izađete i igrate na tvrdoj podlozi u Americi i opet drugačijoj vremenskoj zoni, vremenu i zemlji. Igrali ste na šljaci, travi, onda Olimpijske igre u Tokiju i potom beton u Americi na US Openu. Nije pitanje da se zauvek ostane u mehuru, više kako ćete se oporaviti od drugačijih uslova toliko puta i opet biti spremni da igrate“, priča Koreča za Eurosport.

On je dodao i da zbog svega navedenog Novak Đoković zna da će sebi umanjiti šanse da osvoji sve grend slemove ako ode u Tokio.

„Mislim da zato teniseri donose izbore, osim ako niste sveži i postigli ste sve na Igrama, ili osećate da nemate veliku šansu na grend slemu. Nije lako takmičiti se svuda. Nisam siguran da će Novak ići na Olimpijske igre, a ako ode, zna da rizikuje i smanjuje šanse da osvoji US Open. Zato ne bih bio iznenađen da izađe i kaže – ne idem“, objašnjava Koreča.

Za Olimpijske igre kaže da nisu imale isti značaj pre tridesetak godina.

„Mi smo počeli da igramo tenis na Olimpijskim igrama u Barseloni, što znači da za nas nije bio san da osvajamo olimpijske medalje. Prvo je bilo da se osvoji grend slem. Onda su Igre postale nešto bitno kroz godine. Onda u Atlanti, pa u Sidneju… Imamo četiri grend slema godišnje i oni su vrhunac igre. Kad pomislite o karijeri tenisera, slemovi se najviše računaju“, dodaje Aleks.

Aleks Koreča, Foto: Printscreen Youtube

„Lepo je kad predstavljate svoju zemlju i to je veoma popularno, ali u tenisu se računa više kad imaš jedan grend slem plus, nego olimpijsko zlato. To je super, ali doći do 21 grend slem titule znači mnogo više nego još jedno zlatno odličje u vašoj vitrini“.

Osvrnuo se i na slučaj Rafaela Nadala, koji je u polufinalu Rolan Garosa izgubio od Đokovića u četiri seta, iako je imao set prednosti.

„Igrao je samo jedan turnir pre sezone na šljaci. To je bio Australijan open. Onda je forsirao sebe kroz Monte Karlo, Barselonu, Madrid, Rim i Rolan Garos. Nije uspeo. Bio mu je to poziv na buđenje. Pokazao mu je da mora da bude fizički perfektan da bi pobedio do pet setova na grend slemu. Verovatno je protiv Novaka osetio nešto jer je konstantno igrao. Naravno, oporavak ovih dana posle dugih mečeva nije isti kao nekad, kad je imao 23, 24 godine. Mislim da Rafa sad razume da mu treba fizički trening da bi ušao u najbolju formu pre turnira. U polufinalu ne znam da li je osećao nešto određeno ili je bio povređen, ali je verovatno otkrio da nije tako dobar u smislu kretanja i eksplozivnosti. Mislim da može da se popravi i to će mu pomoći da se vrati na najbolji nivo“, zaključio je Koreča.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar