Novak Đoković na aerodromu u Melburnu Foto: REUTERS/Loren Elliott

Izneta je detaljna analiza postupaka

Australijski stručnjak za imigraciona pitanja Abul Rizvi u januaru je kritikovao vlasti zbog deportacije Novaka Đokovića, sada se opet oglasio detaljnom analizom i tekstom koji govori o svim neskladnostima nadležnih.

PROČITAJTE JOŠ

Doktor Abul Rizvi je bio visoki zvaničnik u Odeljenju za imigraciju od ranih 1990-ih do 2007. godine kada je otišao kao zamenik sekretara. Odlikovan je medaljama zbog zasluga za implementaciju imigracione politike.

Tekst je osvanuo na portalu johnmenadue.com, a već u prvoj rečenici, Rizvi je poentirao.

„Odgovori koji su zvaničnici unutrašnjih poslova nedavno dali Senatu u o postupanju Ministarstva u slučaju Novaka Đokovića bili su ‘dimna zavesa’ u kojoj se prikriva stvarnost direktnim dezinformacijama.

Postojala su dva pitanja koja su unutrašnji poslovi trebalo da objasne:

Zašto Đoković nije stavljen na listu za uzbunu (MAL) i zašto mu nije odmah odbijena viza od samog početka s obzirom na njegove javne izjave protiv vakcinacije?

Zašto su ostali teniseri i zvaničnici bili u potpuno istoj situaciji kao i Đoković, omogućeno im je da dođu, pre nego što je Đokoviću ukinuta viza 6. i 7. januara? Nažalost, nije bilo dovoljno vremena da se ovo pitanje reši.

Postavljanje Đokovića na MAL pre podnošenja zahteva za vizu

Iako je bilo očigledno da će slučaj Đoković biti kontroverzan mesecima pre nego što je on zaista podneo zahtev za vizu u novembru 2021. godine, unutrašnji poslovi nisu ni u jednoj fazi postavili Đokovića u MAL kako bi omogućili ministru i visokim zvaničnicima u Kanberi da budu upoznati sa njegovim zahtevom za vizu.

Sekretar Peculo dao je Senatu veoma pogrešan razlog za ovaj previd.

Rekao je da „to ne bi napravilo nikakvu materijalnu razliku, utoliko što –  da je to bio kriterijum ili element donošenja odluka koji bi potencijalno sprečio davanje vize, onda bi službenik dao težinu tim… razmatranjima…Nije relevantno za davanje vize 408 da bi se ta pitanja uzela u obzir.”

Postoje četiri problema sa ovim odgovorom.

Novak Djokovic
Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/John Donegan

Prvo, visoki zvaničnici u Kanberi imali su odgovornost da upozore ministra na tako kontroverznu molbu za vizu čak i ako je trebalo da bude odobrena. Peculo bi znao da je stavljanje Đokovića na MAL najbolji način da se to omogući.

MAL se na ovaj način koristi decenijama.

Ima preko 700.000 ljudi na MAL-u, ali unutrašnji poslovi smatraju da Đokovićev slučaj nije dovoljno kontroverzan da bi ga stavili na MAL?

Drugo, zdravstveni zahtev u Zakonu o migracijama daje donosiocima odluka o vizama veoma široko diskreciono pravo da odbiju vizu iz razloga javnog zdravlja, posebno usred proglašene globalne pandemije.

Jasan savet Australijske tehničke savetodavne grupe za imunizaciju (ATAGI) je da međunarodni dolazak čoveka koji nije u potpunosti vakcinisan predstavlja rizik za javno zdravlje.

Da Peculo kaže da javno zdravlje nije relevantno za davanje vize podklase 408 je po mom iskustvu, a ja sam bio odgovoran za zdravstvene uslove nekoliko godina, jednostavno pogrešno.

Jedan od Peculovih zvaničnika pokušao je da dodatno zamuti vodu iznevši tezu da je Đokovićev zahtev za vizu razmotren u smislu uslova za ulazak, i utvrđeno je da ih ispunjava.

Ali niko osim Vlade nije sugerisao da je karakter relevantan u slučaju Đokovića. Pitanje je bilo javno zdravlje. Ipak, ni u jednoj fazi, donosilac odluka o vizama nije ni pitao Đokovića da li je u potpunosti vakcinisan.

U proceni Senata, Peculo i njegovi zvaničnici su studiozno izbegavali da pominju zahteve javnog zdravlja iz Zakona o migracijama. Razlog za to može biti samo jedan – oni znaju da je njegov zahtev za vizu trebalo da bude odbijen iz razloga javnog zdravlja.

Treće, ako Ministarstvo unutrašnjih poslova ima pravni savet da zdravstveni zahtev ne predstavlja osnovu za odbijanje vize nekome ko nije u potpunosti vakcinisan (savet za koji sumnjam da postoji), zašto nije preduzeo korake da to ispravi? Na kraju krajeva, svet već mesecima zna da će potpuna vakcinacija biti ključna za olakšavanje međunarodnih putovanja.

Konačno, Peculo tvrdi da je aviokompanija mogla da dobije savet u realnom vremenu da ne dozvoli Đokoviću da se ukrca na avion za Australiju, da je postojala nova digitalna deklaracija putnika. Ali to je upravo ono što MAL već radi i radi decenijama.

Upozorava osoblje avio-kompanije da uputi svakoga ko je na MAL listi, da obavesti putnika o tome. Obaveštavaju se relevantni zvaničnici i sprečava se osoba da se ukrca.

Odgovori koji su Peculo i njegovo osoblje dali Senatu samo pojačavaju debakl koji je bio slučaj Đokovića.

BONUS VIDEO Novakov horor od dva meseca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare