Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Novak Đoković od početka pandemije koronavirusa ne može neometano da planira na kojim će turnirima igrati. Sada se Australija, po ko zna koji put, potrudila da pošalje mešovite signale.

Srpski teniser je izabrao da se ne vakciniše i zbog toga ne može da uđe u ovom trenutku u Sjedinjene Američke Države i Kanadu, pa je pitanje da li će doći do promene do US Opena.

PROČITAJTE JOŠ

Posebno interesovanje za njegov slučaj iz Australije probudila je odluka da se Renati Voracovoj ukine trogodišnja zabrana ulaska u Australiju nakon što je i ona, kao i Đoković, bila deportovana iz Melburna januara ove godine.

Došla je u Melburn sa namerom da se takmiči na Australijan openu, dobila je izuzeće od vakcinacije kao i Đoković, ali je sud utvrdio da je njen slučaj nešto drugačiji. Novak je ušao u državu sa medicinskim izuzećem jer je bio preležao koronavirus, a tako je u zemlju ušao i Filip Serdarušić, hrvatski trener i brat Nina Serdarušića, koji je takođe deportovan ranije ove godine.

„Na dan dolaska Novaka Đokovića, u deset uveče su me pozvali iz imigracionog centra da sutra dođem na razgovor. Teniski savez Australije poslao je automobil po mene sat vremena pre četvrtfinalnog meča mog brata, trebalo je da se do 17 časova pojavim tamo. Otišao sam do hotela u Melbournu, popričao s igračima i imao dve mogućnosti: otići kući legalnim putem ili ponovo aplicirati za vizu. Odlučio sam da se pokupim jer nisam toliko velik kao Novak da se borim. Ako su zaustavili njega, morali su i nas. Izuzeće nismo smislili ni Novak ni ja, radili smo po njihovim pravilima i odobren nam je ulazak“, rekao je Serdarušić za „Sport klub„.

Žalbeni sud Australije je sada saslušao dokaze koje je ponudila Čehinja, u njima se navodi da joj je nakon pregovora između njenog advokata i australijskih pograničnih snaga odobrena viza, koja joj omogućava da uđe u Australiju kao „zakoniti nedržavljanin“.

„Nije bilo dokaza da Voracova nije ispoštovala uslove za izdavanje vize“, napisao je Jan Redfern, potpredsednik Suda i šef Odeljenja za migracije i izbeglice, u pisanim nalazima.

Zatim je pojasnio.

„Ona je poštovala sva relevantna pravila i bilo je dokaza da se oslanjala na izjave koje su joj dali Tenis Australija i Ministarstvo zdravlja u Viktoriji o medicinskom izuzeću“, navodi Redfern.

Renata Voracova
Renata Voracova; Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Dotakao se i njenih dokaza.

„Ona je iskreno odgovorila na pitanje o putnoj deklaraciji i imala je ubedljive medicinske dokaze koji potkrepljuju njeno izuzeće. Imala je dokaz koji joj je dao njen lekar opšte prakse o njenoj ranjivosti na trombozu“, naveo je potpredsednik suda.

Zapravo je upravo u tome „problem“. Naime, insistira se na tome da je lekar poručio da je bila ranjiva na trombozu, dok nije poznato kakve dokaze ima Đoković. Uostalom zdravstveni karton osobe bi trebalo da ostane tajna…

Novak je odigrao po svim pravilima, ispoštovao svaku proceduru, pa čak i dva puta išao na sud, a tek onda je Aleks Hok, sada već bivši ministar za imigracije, iskoristio diskreciono pravo da ga deportuje.

PROČITAJTE JOŠ

Posebno je potpredsenik suda podvukao činjenicu na koju se Đoković pozivao prilikom dolaska.

„Ono što je važno, Voracova nije ni morala da se oslanja na činjenicu da je prethodno imala koronavirus kao medicinski kontraindikaciju za vakcinaciju, jer je imala medicinsku osnovu da odloži vakcinaciju.“

To objašnjava zbog čega je njen slučaj raspetljan pre Novakovog i zbog čega je ona prvo dobila pravo povratka u Australiju. Đoković je u decembru prošle godine preležao koronavirus, utvrdio je da je pozitivan nedugo nakon meča Crvene zvezde i Barselone u Beogradu kada je jedan košarkaš koji se sa njim slikao dobio pozitivan nalaz. Srpski teniser je tako mogao da ispuni uslove za odlazak u Melburn, a tamo je postao žrtveno jagnje političke igre.

Ipak, očekuje se i da Novaku bude dozvoljen povratak u Australiju, tačnije da mu bude ukinuta zabrana izdavanja vize koja automatski traje tri godine nakon deportacije.

Sad može neometano da uđe u zemlju, jer je Australija promenila zakon, pa vakcinacija više nije obavezna za ulazak u zemlju.

BONUS VIDEO Đoković odradio trening u Melburnu dok su ga snimali dronom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar