Renata Voracova
Renata Voracova; Foto: EPA/DENNIS M. SABANGAN

Čehinja je bila jedna od troje ljudi koji su deportovani iz Australije ranije ove godine zbog statusa vakcinacije. Jedan od njih je bio i Novak Đoković.

Renati Voracovoj je viza bila ukinuta kada je sud utvrdio da se nije pridržavala uslova.

PROČITAJTE JOŠ

Došla je u Melburn sa namerom da se takmiči na Australijan openu, dobila je izuzeće od vakcinacije kao i Đoković, ali je sud utvrdio da je njen slučaj nešto drugačiji.

Žalbeni sud Australije je saslušao dokaze, u njima se navodi da joj je nakon pregovora između njenog advokata i australijskih pograničnih snaga odobrena viza, koja joj omogućava da uđe u Australiju kao „zakoniti nedržavljanin“.

„Nije bilo dokaza da Voracova nije ispoštovala uslove za izdavanje vize“, napisao je Jan Redfern, potpredsednik Suda i šef Odeljenja za migracije i izbeglice, u pisanim nalazima.

Zatim je pojasnio.

„Ona je poštovala sva relevantna pravila i bilo je dokaza da se oslanjala na izjave koje su joj dali Tenis Australija i Ministarstvo zdravlja u Viktoriji o medicinskom izuzeću“, navodi Redfern.

Zatim se dotakao njenih dokaza.

„Ona je iskreno odgovorila na pitanje o putnoj deklaraciji i imala je ubedljive medicinske dokaze koji potkrepljuju njeno izuzeće. Imala je dokaz koji joj je dao njen lekar opšte prakse o njenoj ranjivosti na trombozu“, navodi potpredsednik suda i dodaje:

Posebno je podvukao činjenicu na koju se oslanjao Đoković prilikom dolaska.

„Ono što je važno, Voracova nije ni morala da se oslanja na činjenicu da je prethodno imala koronavirus kao medicinski kontraindikaciju za vakcinaciju jer je imala medicinsku osnovu da odloži vakcinaciju“.

BONUS VIDEO Đoković odradio trening u Melburnu dok su ga snimali dronom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar