Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Vremena za razmatranje, razmišljanje, prespitivanje, kajanje, suočavanje sa sobom nema, Novak Đoković je već pred velikim izazovima koji će nameravaju da ga sačekaju.

Najbolji teniser sveta je američku turneju započeo blistavo, ali završio neslavno, što negde postaje konstanta za okolnosti u njegovoj karijeri u ovoj godini.

PROČITAJTE JOŠ

Setimo se euforije oko „Adrija tura“ i pakla kroz koji je Đoković prošao po njegovom prekidanju.

Novak je briljantnim igrama osvojio Sinsinati masters, zaleteo se i ka 18. Grend slem trofeju, ali ga su ga u tome sprečili jedna loptica, jedna linijska sudija i jedna odluka organizatora US Opena.

„Što se tiče diskvalifikacije, moram da se vratim sebi i pretvorim ovo u lekciju koja će mi pomoći da se razvijem i kao igrač i kao ljudsko biće. Izvinjavam se organizatorima turnira i svima ostalima zbog svog ponašanja. Zahvalio bih se svom timu i porodici što su mi podrška, kao i navijačima što su uvek tu uz mene“, objavio je Đoković.

Tome je već polako dolazi kraj. Novak se vratio u Evropu i na dnevnom redu su mu promene druge vrste, promena vremena, terena, podloge, uslova jer sledi održavanje odložene sezone na šljaci.

Foto: Tanjug/AP/Seth Wenig

Izazov je ogroman, protivnici su silno motivisani, a među njima se izdvaja Rafael Nadal koji je odbio da putuje na američku turneju, ne bi li u punoj snazi dočekao turnir u Rimu i potonji Rolan Garos.

Najbolji šljakaš svih vremena je uspeo da izbegne da mu se Novak približi po broju Grend slem trofeja, ostao je na 17, a Nadal namerava da u Parizu izjednači Federerov rekord, pošto trenutno ima 19 trofeja.

Svi putevi do „Grada svetlosti“ vode preko Rima i turnira koji je trebalo da bude održan od 11. do 17. maja, ali je zbog pandemijskih okolnosti odložen i zakazan za 14. septembar.

Turnir ove godine slavi devet decenija od osnivanja, a žreb za jubilarno izdanje biće održan u subotu, kada će biti poznat kostur takmičenja na kom će, između ostalih, učestvovati Dominik Tim, Stefanos Cicipas, Aleksander Zverev, Mateo Beretini, Gael Monfis, David Gofan, Fabio Fonjini, Janik Ziner…

Kvalifikacioni program je najavljen za period od subote do ponedeljka, takmičenje u glavnom žrebu od 14. do 21. septembra, za kada je i zakazano finale.

Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Rekorder po broju titula je Nadal, sa devet, a Španac je ostvario i najviše pobeda, čak 61.

U finalu prošle godine „Bik sa Maljorke“ je savladao Đokovića u tri seta, tako da će eventualni duel dvojice vodećih tenisera sveta, u potencijalnom finalu, biti važan na mnogo nivoa.

Sa jedne strane, Novak mora da dokaže da ga kriza sa US Opena nije omela u želji da ostane neporažen u ovoj sezoni, što je de fakto i dalje tako jer je meč protiv Pabla Karenjo-Buste odlučen rečju sudija.

Uz to, sasvim je jasno da će imati motiv osvete prema Nadalu zbog finala od prošle godine, ali i nameru da mu ne dozvoli da stekne samopouzdanje pred Rolan Garos.

Nadal juri deseti trofej u Rimu, vratiće se na teren posle duge pauze i sasvim izvesno dobrih priprema, što priču čini još zanimljivijom, ali i daje nadu nekome od ostalih igrača, poput Dominika Tima, da ispod radara pokuša da pronađe prostor za ostvarenje svojih želja.

Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar