Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Postoje veliki igrači i postoje velikani. Postoje legende i ikone sporta. Postoje majstori i mađioničari. Postoje pobednici i nepobedivi. Postoje uništitelji i neuništivi. Postoji svi ostali teniseri i Novak Đoković. Ipak, nije lako priznati kada napravite grešku i još ste se pritom ogrešili od čoveka koji bi od 11. juna mogao da postane i na svaki način najveći svih vremena.

Foto: Nova.rs

Ukoliko mačke imaju devet života, Đoković ih ima 999. Ko zna koliko puta morate da ga „ubijete“ na jednom meču da biste konačno mogli da slavite. Možete da pokušate da ga pretrčite. Da pokušate da ga nadmudrite. Da pokušate da ga nadjačate. Možete da pokušate… Ne i da uspete.

PROČITAJTE JOŠ

Novače, izvini. To verovatno nikada neće pročitati, a trebalo je da pročita zbog svega onoga što su mu priredili van terena. Za ono na terenu ima odgovor i sam. Izvini što mnogi dozvoljavaju sebi da sumnjaju u najvećeg pobednika. Što su dozvolili da te potcene do te mere da kažu „Ne vidim kako Novak može da pobedi Karlitosa“.

Đoković je izborio 34. grend slem finale i juri rekordnu 23 titulu. U istoriji muškog tenisa to niko nije uspeo da uradi, pišem muškog, zbog toga što će sada krenuti onaj narativ da će se „samo“ izjednačiti sa Serenom Vilijams.

Srpski teniser će igrati u sedmom finalu Rolan Garosa. Sedmi put je došao do poslednje stepenice, a sada ga ta jedna pobeda deli i od prvog mesta na svetu. Ipak, o okršaju koji ga čeka protiv Kaspera Ruda ćemo tek pričati, sada je vreme za ono što smo videli.

Videli smo da je Novaka zaista nemoguće slomiti. Svi od reda su predviđali da će Karlos Alkaraz razbiti Srbina. Pitanje je bilo samo da li u četiri ili pet setova. Pričali su da je imun na pritiske, te da predstavlja napredniju verziju Đokovića. Kladioničari, analitičari, komentatori, pa i navijači su se samo pitali koliko će Karlosu Alkarazu biti potrebno da slomi otpor Đokovića. To ćemo možda, a možda i ne, saznati tokom Vimbldona. Ili tokom US Opena, a možda to ostane i zadatak za neki kasniji period.

Foto:ULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Đoković je nekako uvek uspevao da se podigne. Očekivalo se da će pokušati da uključi više publiku u sam meč, ali su navijači dobro shvatili šta bi trebalo da rade. Skandiranje „Nole, Nole“ i vrhunski odsečni udarci Đokovića zavezali su ruke u čvor Alkarazu na samom početku meča. Oslobodio se, a onda naprasno odlučio da promeni taktiku.

„Ne mogu da igram sa Đokovićem do pet udaraca, prejak je iz protivudara. Moram da pronađem način da produžim poene“, rekao je u jednom trenutku Alkaraz svom boksu u kom je sedeo Huan Karlos Ferero.

Rekao je to, a onda ga je upravo to koštalo poraza. Novak mu je „oduzeo“ noge. Protiv Đokovića su u agoniju sa grčevima upadali Holger Rune, Lorenco Museti i sada Alkaraz.

Čini se da sami igrači više poštuju ono što je uradio od ostalih teniskih znalaca. Tanasi Kokinakis je pokušavao ljudima da objasni koliko je teško osvojiti i jedan grend slem i da ne shvata kako su Rafael Nadal i Đoković uradili to po 22 puta. Od nedelje bi taj broj takođe mogao da se promeni.

Alkarazu je počela da se grči ruka i pomislio sam u tom trenutku „ma, to je samo neko trenje“, ništa značajno. Nisam tome pridavao ni gram pažnje, a onda sam se u trenutku zaledio. Pomislio sam da je Špancu ispalo koleno. Na sreću nije bio toliko problem dugoročni, ali kratkoročno više nije mogao da uradi protiv Đokovića.

Foto:Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Nemojte da se sada lažemo i da zaboravimo šta je prolazio Đoković samo tokom ove sezone na šljaci, a ne u prethodnih godinu i po dana. Bez obzira na sve udarce na terenu i van njega uspeo je da bude vrhunski, pa i najbolji igrač od početka 2021. godine. Od 2021. godine ima 51 grend slem pobedu. Osvojio je pet od 10 grend slemova (na samo osam je učestvovao) i stigao je do 20. pobede zaredom na najvišem nivou.

Uprkos svemu tome mnogi su smatrali Alkaraza favoritom, to jeste bio kada se gledaju prethodne igre, ali moramo biti iskreni i reći da je Stefanos Cicipas koštao Stefanosa Cicipasa pobede. Kada profesionalni teniser dva puta u dva poena promaši lopticu… Tenzija ga je smrvila, baš kao i kasnije Alkaraza.

I zato Novak toliko potencira da želi da ga se protivnici plaše. I plaše ga se i te kako jer šta god da ponude on može da pronađe odgovor.

Nikada srce takvog takmičara ne bi trebalo potcenjivati. Kada vidimo koliko mu znači samo boćanje posle treninga, možete zamisliti koliko mu znači sam teniski meč.

Ne zaboravite da svaki čovek ima jedan prag draži i stresa koji može da podnese. Kada protiv Rodžera Federera u finalu spasite dve lopta za osvajanje Vimbldona pred kraljevskom porodicom i na servis rivala onda je stres polufinala samo manja nelagoda. Kao kada povučete zanokticu previše.

Posle meča je Novak govorio o Bogu, pa nema nikave dileme da će oprostiti svima. Svi koji se budu pokajali neće biti izopšteni. E, sad to što se mnogima ne dopada da jedan Srbin toliko vlada tenisom. To je potpuno druga priča…

BONUS VIDEO Đoković pobedio Dimitrova u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare