Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Možda nije izgledalo da će biti tako, ali dobili smo snažan teniski krešendo za kraj sezone. Četvorica najboljeplasiranih igrača u ovom trenutku odlučivaće o tome ko će biti osvajač poslednje velike titule u 2020.

Novak Đoković će u svom devetom polufinalu na ATP Tur finalima u 13 nastupa, imati za protivnika „teniskog Mocarta“, Dominika Tima. Osnovno pitanje je kako će ga Novak naterati da zaigra po njegovim notama.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugi, večernji deo priče rezervisan je za novi strašan obračun, reprizu finala US Opena 2019. između Rafaela Nadala i odličnog Danila Medvedeva.

PROČITAJTE JOŠ: „Saša i ja nismo pričali o osetljivoj temi“

Ako smo nešto za kraj ove čudesne teniske 2020. godine mogli da poželimo, onda je to ovakva, potpuno neizvesna završnica. Malo ko sa sigurnošću može da kaže kakav će biti rasplet mečeva u krugu ovog kvarteta u poslednjem izdanju turnira pod reflektorima „O2 Arene“.

Svi imaju svoj snažan motiv i svakom od njih se njegov čini najubedljivijim. Ostaje samo da dokažu ko je zaista bolji, spremniji i razigraniji u ovom trenutku.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

NOVAKOVE OSCILACIJE MORAJU NA NULU

Laka pobeda na startu protiv Dijega Švarcmana, pa ubedljiv poraz od Danila Medvedeva i onda zanatski, siguran korak u meču odluke za plasman u polufinale protiv Aleksandera Zvereva.

Novak Đoković će, ako želi da zaigra u novom finalu na turniru u Londonu, morati da eliminiše tu amplitudu, tačnije, da sve to što je bilo negativno u meču sa Medvedevim, ne ponovi protiv Tima.

Dominik nije neko ko će mu dati previše šansi i Novak to najbolje zna, a i statistika ga upozorava – Austrijanac je dobio četiti od poslednjih šest mečeva sa Srbinom.

I taj jedini u 2020. godini, u finalu Melburna, koji je Đoković dobio u pet setova, bio je oličenje drame koja je uvek nekako prisutna kada se susreću na terenu, pa ništa manje ne treba očekivati ni sada, posebno ukoliko obojica uspeju da dosegnu željeni nivo igre u ovom meču.

„Ovo je polufinale, očekujem tešku bitku, nema tu dileme. On je u veoma dobroj formi, voli da igra na ovako brzoj podlozi. Igrao je ovde finale prošle godine, pobedio je Rodžera Federera, mene, sve ovde u ‘O2 Areni’. Svaku put kad igramo, a barem je tako bilo u tri od poslednja četiri meča, imali smo maratonske trilere. Ako budem igrao tenis najvišeg kvaliteta, imam dobru šansu za pobedu. Treba početi meč kao što je bilo protiv Zvereva“, jasan je Novak.

Novaku će, kao i protiv Zvereva, biti neophodan dobar servis, kako bi osvojio što je moguće više lakih poena.

Ako je meč sa Nemcem nešto pokazao, onda je to da mu je servis išao bolje nego u ranijoj fazi turnira, ali i svi ostali elementi biće jednako važni.

I još nešto – Novak će ponovo morati da pokaže da mu je zaista stalo da pobedi. Tačno je i da ovde nije uzeo pehar od 2015, ali ako bude u onom negativnom tonu sa meča sa Medvedevim, ili ranije iz Beča sa Lorencom Sonegom, ne piše mu se dobro.

Ipak, možda to što je na pragu izjednačenja rekorda Rodžera Federera od šest titula sa ATP Tur finala, može da bude dodatna vatra u Novakovom stomaku za ovaj meč. Drugo, revanš Timu za prošlogodišnji poraz ovde. Treće, što je takođe dobro je to što je Nadal u završnici, a to je za Novaka oduvek bio snažan motiv.

Konačno, kako je i sam rekao, prištedeo je dovoljno energije i nije umoran u finišu ove, kao u nekim ranijim sezonama. Sve to možda da mu da podrstreka da napravi korak ka novom finalu.

Najvažnije će biti da Novak danas u fokusu ima isključivo teren. Nikako stvari oko njega – to što nema publike i u kakvim okolnostima se sve ovo dešava, zatim situaciju oko ATP i PTPA, kao i to šta će se dešavati u Australiji. Dakle isključivo, isključivo teren.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

MEDVEDEV TEST ZA RAFU

Može li Danil Medvedev u ovako strašnom izdanju da stigne do kraja, do titule? To je još jedno od pitanja koja postavljaju ljubitelji tenisa ovih dana.

Rus je – briljantan. Našpanovan, naoštren, silno motivisan. Ipak, jedino on u ovom kvartetu nema grend slem titulu.

Ako se gleda samo ATP Tur finale, onda od svih polufinalista, samo je Đoković osvajao trofeje i to čak pet puta.

Ipak, forma je jako, jako bitna, a Medvedev je pokazao da nema respekta ni prema kome i da je došao po – trofej? Može li do njega? Može!

S druge strane, Nadal gori od želje da pokaže da pokaže da London i ‘O2 Arena’ nisu nikakav bauk za njega i da je u stanju da osvoji makar jedan završni turnir sezone.

Imaće Danil jednu prepreku psihološke prirode – on je ovde prošle godine izgubio sva tri meča, a jedan od tih baš protiv Rafe i to pošto je vodio sa 5:1 u trećem setu, pa ga izgubio u taj-brejku.

„Imali smo dobar nivo tenisa u tom meču, ali sam ja imao pomalo i sreće, jer je Danil napravio nekoliko lakih grešaka na kraju tog meča. Ovo je sad druga priča, on igra sjajno. Prošle godine mi je delovao mentalno umorno na kraju, ali sada je sve drugačije. Ima gomilu samopouzdanja i znam da će biti teško, zato moram da igram najbolje što mogu. Ne budem li, biće gotovo nemoguće dobiti ga“, svestan je Nadal šta ga čeka.

Kako god bude, očekujte uzbudljivo subotnje popodne. Neko će isplivati do finala, a ko, najverovatnije, odlučiće kao i obično – inspiracija i nijanse.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar