Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Čak i kada se ne nalazi na terenu Novak Đoković ispisuje istoriju. Upravo su došli na naplatu svi oni vrhunski turniri i potezi tokom godine.

Navikao je Đoković da obara rekorde, da čini ono što nikada ranije nije bilo viđeno u tenisu.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je pomerio granice na raznim turnirima, sada to čini i svojim kontinuitetom. Često se govori da je Rodžer Federer igrač koji je najduže uspevao da se održi u samom vrhu, ali i za to je Srbin spremio demant.

Đoković je tako 1. januar stigao do 11. kalendarske godine u kojoj se našao na prvom mestu ATP liste. Ovo nije pošlo nikome drugom u istoriji, što dovoljno govori koliko je redak podvig.

Podsetimo, Đoković je prvi put bio na vrhu planete još sada daleke 2011. godine nakon osvajanja Vimbldona, a od tada nije prestajao da ređa rekorde.

Nakon prošle godine u kojoj se srušio rekord po broju nedelja na ATP listi (izbrojaće najmanje do 357), izjednačio se i po grend slem titulama sa Federerom i Rafaelom Nadalom, stigao do najviše mastersa u karijeri (37)…

Novakova godina iz snova

Tri osvojena grend slema, rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste i masters titula – teniska istorija je ispisana onako kako to radi Novak Đoković.

Novak Đoković je imao još jednu vrhunsku sezonu. Po mnogo čemu je 2021. godina prevazišla i onu 2011. kada je imao 41 pobedu zaredom, pa i 2015. godinu kada je stigao do četiri finala i tri grend slem trofeja. Granice je gurnuo daleko, dalje, nedostižno.

Da 2021. godina može da bude još jedna impresivna u karijeri Đokovića mogli ste da se uverite od početka godine na portalu Nova.rs. Svi sagovornici poput Nikole Pilića, Bogdana Obradovića i Viktora Troickog su verovali da bi mogao da osvoji rekordnu, 21. grend slem titulu.

Do toga nažalost nije došlo, ali je ova godina zauvek promenila percepiju i najokorelijih navijača Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji su počeli da se mire sa sudbinom da će srpski teniser završiti karijeru oborivši sve rekorde kojih mogu i da se sete.

Novak Đoković, Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Tri grend slem titule stigle su protiv tri različita igrača i sve tri su bila jasna poruka mlađoj generaciji da će za ulazak u elitno društvo šampiona morati i dalje da sačeka. Jedino je Danil Medvedev uspeo da sruši Đokovića u finalu US Opena i to nakon što je Srbin slavio u finalu Australijan opena i tako deveti put uzeo ovaj trofej. Niko nikada to nije uradio pre njega, često se ovaj izraz vezuje uz ime najboljeg tenisera današnjice, verovatno i ikada.

U finalu Rolan Garosa je pao Stefanos Cicipas, koji je do tog momenta bio u velikom naletu. Osvojio je prvi masters u Monte Karlu, kao i njegova majka godinama ranije u juniorskoj konkurenciji, i dugo vodio u ATP trci. Onda je Novak ubacio u brzinu više, a i na Vimbldonu je uspeo da potpuno razoruža Matea Beretinija.

Iako ove godine Novak nije bio dominantan u taj-brejkovima kao ranije, ovog puta je pronašao novi „modus operandi“. Pravio je preokret na gotovo svakom grend slem meču, pa se u šali pričalo da Đoković dozvoli rivalima da osvoje prvi set, a onda ih, nakon što im da „fore“, potpuno „obriše“ sa terena.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Đoković je posle 30. godine osvojio čak osam grend slem trofeja i to je najbolji učinak jednog veterana u istoriji ovog sporta, igrao je i 10 finala. Trenutno je izjednačen sa Rodžerom Federerom sa brojem grend slem finala (20-11), ali bi već na Australijan openu, od 17. do 30. januara mogao da popravi učinak u dve kolone. Ako se zaista pojavi…

U Australiji je prvi čovek u istoriji koji je osvojio dva puta po tri titule zaredom, u polufinalima i finalima u Melburnu ima učinak 18-0. Nikada nije izgubio u najvažnijim mečevima i ima 12 pobeda zaredom na ovom turniru.

Tokom 2021. godine je stigao do najvećeg niza pobeda sa 22 susreta. U 2021. godini nije nijednom izgubio peti set (4-0). Samo šest puta je poražen nakon što je izgubio prvi set, a čak 14 puta je preokrenuo.

Upisao je najviše pobeda protiv Top 10 igrača na svetu (12-3) i to je uradio po 11. put u karijeri.

Možda i njegov najbolji meč bio je u polufinalu Rolan Garosa protiv Rafeala Nadala. Posle preokreta iz snova srušio je „kralja šljake“ i apsolutnog vladara Pariza, jer je Rafa podizao taj trofej 13 puta. Doživeo je tek treći poraz na ovom turniru, a drugi put je protiv njega slavio Đoković.

Novak Đoković Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

I sada kao veteran nastavlja da pomera granice mogućeg.

Možda se to najbolje vidi u tome što je po sedmi put u karijeri završio godinu kao prvi teniser planete i postao je najstariji čovek koji je u tome uspeo, jer je ušao u 35. godinu. Tako je iza sebe ostavio i svog idola Pita Samprasa sa kojim je do ove godine bio izjednačen. I dalje ima najbolji procenat pobeda u istoriji tenisa sa 83,3 odsto (985-198).

Đoković je ove godine i prevazišao rekord Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste. Novak je za sada osigurao 357 nedelja na vrhu i tako „debelo“ preskočio rekord Švajcarca od 310 nedelja za koji se dugo pričalo da ga niko nikada neće ugroziti. Sve dok se nije pojavio Đoković.

Osvojio je pet titula u 2021, a uz onu u Beogradu istaklo se i osvajanje Pariza. Učinio je to nakon 50 dana pauze i pokazao da je ostalo još mnogo energije u njemu. Stigao je do rekordnog 37. mastersa, pa je tako i tu prvi na večnoj listi. Nadal je sada drugoplasirani sa 36 titula.

Najbolji teniser današnjice je u 2021. godini zaradio 9.069.225 dolara, a iako nije igrao mnogo turnira ostvario je više od 50 pobeda i upisao samo sedam poraza.

BONUS VIDEO Sjajan poen Novaka Đokovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare