Foto: EPA-EFE/DAVID CROSLING

Kada je Rafael Nadal glancao u svlačionici na Rolan Garosu po 13. put “Kup musketara”, već tad mu je bila jasna jedna stvar – dobio je bitku na svojoj omiljenoj šljaci, ali godinu najverovatnije neće završiti kao broj jedan na svetu.

Sticajem okolnosti, Nadal je prošle godine uspeo da nadoknadi minus i prestigne Novaka Đokovića na ATP listi, te godinu po peti put završi na čelu teniskog karavana.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove 2020. to neće biti slučaj, što znači da će Novak Đoković po svim projekcijama izjednačiti rekord svog idola iz dečačkih dana, Amerikanca Pita Samprasa, koji je jedini do sada godinu završavao kao broj jedan šest puta.

PROČITAJTE JOŠ: Đoković ne brani trofej u Parizu

Džimi Konoros i članovi velike trojke, Federer, Đoković i Nadal, uspeli su to do sada po pet puta, ali Novak će u novembru napraviti iskorak i biti rame uz rame sa Amerikancem.

Ogroman je to učinak ako se ima u vidu s kim se Novak svih ovih godina borio i koliko je u tim okolnostima bilo teško doći do tog rezultata. To mu, kako i matematika kaže, sledi gotovo sigurno.

Ipak, ima li Nadal ikakvu, pa i teoretsku šansu?

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Shodno pravilima koja su modifikovana letos, zbog poznate situacije sa pandemijom koronavirusa, igrači su u mogućnosti da računaju na 18 najboljih rezultata u periodu od 22 meseca, dakle od marta 2019. do decembra 2020. godine.

Rezultat sa istog turnira ne može se dva puta računati, već se u obzir uzima bolji, a kako je najavljeno da će verovatno biti zamrznuti poeni i početkom 2021. godine, za očekivati je da će Novak uspeti u svom naumu da početkom marta naredne godine prestigne Rodžera Federera po ukupnom broju nedelja provedenih na prvom mestu.

Ali šta je sa trenutnom situacijom? Igraju li teniseri svoje partije i kad nisu na terenu? Biće da je tako.

Sve to može da se shvati i kao jedna interesantna partija šaha. Jedan igrač vuče svoj potez ka ostvarenju svojih ciljeva, drugi odgovara na to, u skladu sa svojim.

Slobodno se može reći da je Novak Đoković, posle gubitka u finalu na Rolan Garosu povukao majstorski potez.

Odlukom koju je saopštio tokom kraće posete Bosanskim piramidama u Visokom, da učestvuje na turniru u Beču posle 13 godina, praktično je matirao Rafaela Nadala u pokušaju da mu skine krunu sa glave do kraja godine.

Nova pravila omogućila su Novaku da računa na maksimalan broj poena osvojenih prošle godine na Mastersu u Parizu (1.000 poena). Oni mu ostaju u zbiru iako ga neće biti u „Bersiju“.

Primera radi tako je i Nadal preskakanjem US Opena ove godine sačuvao maksimum iz 2019. od 2.000 poena.

Tako se ispostavilo da Novaku igranje u „Bersiju“ ove jeseni ne bi donelo ništa u bodovnom smislu, ali bi zato Beč mogao da uvrsti na spisak svojih turnira u računu za ATP listu i osvoji tamo maksimalno 500 bodova.

Jedini turnir na kojem se brišu prošlogodišnji bodovi je sa ATP tur finala u Londonu. Novaku će 9. novembra biti obrisano 200, Nadalu 400 poena.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

I onda kreće taj poslednji veliki okršaj u 2020. godini. I sve je izvesnije da će tamo u fokusu biti bitka za mesto broj dva na svetskoj listi, između Nadala i Dominika Tima.

Novak koji trenutno ima 11.740 bodova, minimalno na kraju ove sezone, što znači da izgubi sve mečeve na kojim igra do kraja, može da ima 11.540 poena.

Nadal, pod uslovom da igra Pariz i London (kako „Marka“ najavljuje, čeka se definitivna potvrda), može da uz sve pobede do kraja i obe titule, ima maksimalno 11.990.

Treba li reći da ni Pariz ni ATP tur finale nisu doneli Rafi mnogo radosti u prošlosti? Morao bi da odigra maksimalno dobro, uz nadu da Novak odigra najgore što može, da bi bio broj jedan.

Jasno je koliko je to teško ostvarivo, a Đoković svakog tereta može da se reši već na „Erste Bank openu“ u Beču. Trijumfuje li tamo, sve je završeno, biće i teoretski broj jedan na kraju 2020.

Čak i dve pobede u Beču (plasman u četvrtfinale) i dve pobede u grupi u Londonu, Novaku bi bile dovoljne da osigura prvo mesto pa i da Nadal ostvari sve pobede u „Bersiju“ i „O2 Areni“.

Osim ukoliko nekim čudom ne reši da igra i na nekom od turnira Serije 250 (Nursultan ili Sofija), što je teško verovati da bi uradio, jer bi onda igrao neprekidno do kraja sezone.

Rafa, jasno je, mora da misli i na narednu sezonu, na izbegavanje povreda, a igranje na maksimalnom broju turnira do kraja godine, sa Novakom u pol poziciji u ovoj trci, ne bi mu bilo isplativo.

Biće ipak da mu je u fokusu da bude drugi do kraja, dakle ispred Dominika Tima, jer bi tako na žrebu za Australijan open izbegao mogućnost da se sa Đokovićem sastane pre finala.

Ali kao što je Novak rekao nedavno: „Igrao Nadal u Parizu ili ne, ne menja ništa, jer sve je u mojim rukama“.

U tom je suština i Novak zna da isključivo od njega zavisi da li će po šesti put biti kralj ATP liste na kraju sezone. Nadal se u ovom slučaju, malo pita.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar