Foto: EPA-EFE/MICHAEL DODGE

Novak Đoković je ove godine vratio čelnu poziciju na svetskoj listi, osvojio Australijan Open, stigao do 36. masters titule, ali Rodžer Federer je i dalje najplaćeniji teniser planete.

Neke stvari u sportu, pogotovo u tenisu, teško se menjaju, ali je zato na Novaku da Švajcarca prestigne na rezultatskom planu i sva je prilika da će u dogledno vreme u tome i uspeti.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako stvari stoje, već u prvom tromesečju 2021. godine. Bila korona na snazi ili ne.

PROČITAJTE JOŠ: Nadal otkrio planove za završnicu sezone

Iako je poslednjih sezona više na terenu i zarađuje odlično od nagrada na turnirima, Đoković, ali i svi ostali, ipak ne mogu da se porede sa teniserom iz Bazela koji je i u proteklih godinu dana prešao liniju od 100 miliona dolara, kada je reč o zaradi za 12 meseci.

Federer, koji je trenutno na četvrtom mestu ATP liste, prema podacima magazina „Forbs“ u periodu od juna 2019. do juna 2020. zaradio je čak 106,3 miliona dolara.

Šta mu je to donelo? Pre svega titulu najplaćenijeg sportiste sveta, ispred fudbalskih giganata, Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Šta to govori? Pre svega da Švajcarac i ne mora da bude toliko prisutan na terenu, da bi njegov bankovni račun bio prepunjen.

Činjenica da je u tih godinu dana odigrao svega desetak turnira najbolji je dokaz da je tako, ali ako se pogleda struktura zarade Švajcarca, onda se može zaključiti da i ne mora da igra jer od ugovora i sponzora ima čak 95 odsto od ukupne godišnje zarade!

Tome najviše doprinosi njegovo basnoslovni ugovor sa kompanijom „Uniklo“, koja je obećala da će ga nagraditi sa 300 miliona dolara za deset godina, igrao on ili ne.

A gde su ostali sponzori, koji se prosto utrkuju ko će imati bolji u unosniji ugovor sa osmostrukim šampionom Vimbldona? Plaćaju ga između tri i 30 miliona dolara po ugovoru, što zvuči neverovatno.

Podaci takođe kažu i da je Federer jedini sportista do sada uz golfera Tajgera Vudsa, koji je od sponzorskih ugovora uspeo godišnje da premaši cifru od sto miliona dolara.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Gde je u toj priči Novak Đoković, kao najbolji teniser planete? Ne može se reći da Novak loše zarađuje, naprotiv, 44,6 miliona dolara godišnje je odličan skor, posebno ako se ima u vidu da je po tome ispred velikog rivala, Rafaela Nadala.

Novak je inkasirao otprilike koliki je bio i ukupan nagradni fond za raspodelu igračima i igračicama na US Openu (44 miliona).

Ipak, statistika pokazuje da zarada Novaka i Rafe zajedno ne dostiže Federerovu cifru od 106,3 miliona dolara. Rodžer sam zarađuje više nego duplo nego Srbin ili Španac posebno.

Marketinški stručnjaci tako dobre zarade u svetu tenisa, objašnjavaju time da je dugovečnost tenisera od velike koristi u uspostavljanju kvalitetnog brenda.

Tome jako pomažu i osvojene titule, popularnost među navijačima, pozicija na svetskoj rang listi…

Foto: EPA-EFE/ROB PREZIOSO

Federeru nije odmogla ni pandemija koronavirusa – on od februara nije igrao, ali nije ni morao. Ima takav status i garancije u ugovoru koje mu obezbeđuju zaradu, čak i da ne prebaci lopticu preko mreže mesecima.

Činjenica je da je najplaćeniji teniser već 15 godina zaredom i tako će verovatno i ostati dok se ne penzioniše.

Kada se pogleda struktura zarade Novaka Đokovića, „Forbs“ tvrdi da 72 odsto stiže od sponzorskih ugovora i pojavljivanja na takmičenjima. Kod Nadala je taj procenat nešto manji, 65 odsto.

Kada se sve sabere, deset najplaćenijih tenisera i teniserki zaradilo je za pomenutu godinu 340 miliona dolara, naspram 312 godinu dana ranije. Efekat pandemije koronavirusa će, najverovatnije, tek doći na red u sledećem svođenju računa.

Ali da se i pored toga i dalje dobro zarađuje, nema dileme.

Za Novaka će od svega ovoga biti daleko važnije da ispred Federera bude na onim bitnijim listama – po broju nedelja na vrhu i na kraju, u broju grend slem titula. Znači, da i formalno na kraju bude GOAT(najbolji igrač svih vremena), ma šta pod tim da podrazumevaju u teniskim krugovima.

To će biti najveća satisfakcija za svetskog broja jedan, makar Federer i narednih 50 godina zarađivao više od sponzora.

NAJPLAĆENIJI U TENISU

Rodžer Federer 106,3

Novak Đoković 44,6

Rafael Nadal 40

Naomi Osaka 37,4

Serena Vilijams 36

Kei Nišikori 32,1

Ešli Barti 13,1

Danil Medvedev 11,8

Dominik Tim 11,1

Simona Halep 10,9

……….

NAJPLAĆENIJI SPORTISTI

Rodžer Federer 106,3

Kristijano Ronaldo 105

Lionel Mesi 104

Nejmar 95,5

Lebron Džejms 88,2

Stef Kari 74,4

Kevin Durent 63,9

Tajger Vuds 62,3

Kirk Kazins 60,5

Karson Venc 59,1

* sve sume su u milionima dolara. Izvor: „Forbs“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar