Foto: William WEST / AFP / Profimedia

Australijan open nije ni blizu početka, koji je zakazan za 8. februar, a kako je počelo, pitanje je i da li će se održati.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogim teniserima se već sve smučilo i pre nego što su raspakovali kofere. Ima tenisera poput Novaka Đokovića, Dominika Tima i Rafaela Nadala, koji imaju komotnije uslove za rad, iako su prinuđeni na zatvorenost na 19 sati dnevno.

Oni su prvi doputovali iz Barselone čarterom, u Adelejdu su se smestili i počeli sa pripremama za prvi Grend slem sezone, koji je na udaru kritika daleko pre održavanja.

Teniseri i teniserke su se žalili već na brojne probleme i uslove, a 47 njih bilo je prinuđeno da se nađe u izolaciji od 14 dana zbog toga što su leteli avionom u kom je otkrivena jedna zaražena osoba.

Njima čak neće biti omogućeno da treniraju, a kako su nervi posle svega tanki, najbolje govori izjava našeg selektora Viktora Troickog, koji je prebrodio kvalifikacije za Australijan open, ali mu se tenis više i ne igra.

Foto: EPA-EFE/MORGAN SETTE

„Ma, haos totalni, užas što se svega tiče. Zatvoren sam 14 dana, ne smem iz sobe da izađem. Nema treninga, nema ništa. Propada mi grend slem, ne mogu u sobi da se spremim za pet setova“, kaže Troicki za „Sportski žurnal“.

Došlo je i do sukoba na relaciji igrači – organizatori, jer je i Troicki potvrdio da nikom nije rečeno da će morati u izolaciju ako na istom letu bude barem jedna osoba koja je pozitivna na koronu.

„Nije nam to bilo ni rečeno. To je i najveći problem jer nismo bili obavešteni, da ćemo, ako jedan bude zaražen u avionu, svi biti pod strogim karatinom. Ima nas oko 70 u istoj neprilici i nemamo nikakve naznake da će biti ikakvih promena. Ne verujem da će se to skraćivati. Užas, katastrofa! Da sam znao, ne ih nikad ni dolazio“, naglasio je Troicki, a sličan stav iznele su i pojedine teniserke na društvenim mrežama.

Julija Putinceva je napisala da ne razume zašto niko nije rekao da će morati da provedu dve nedelje iza zatvorenih vrata, nadovezala se Sorana Kirstea.

„Nemam problem da ostanem 14 dana u sobi i da gledam Netfliks, verujte mi da je to ostvarenje snova, odmor. Ali ono što mi ne možemo je da se takmičimo posle 14 dana na kauču“, opisala je Sorana zašto je uopšte došla u Australiju.

„Da su nam rekli za pravilo pre turnira, ne bih igrala Australijan open. Ostala bi kod kuće. Rekli su nam da bismo mogli da letim sa 20 posto kapaciteta uz razmak, i da problema može imati samo ako je kontakt bio blizak sa članom našeg tima koji je pozitivan na koronu“, dodala je Sorana.

Ona je morala da pojašnjava i da su se pravila promenila tokom noći i da su teniseri pristali na 19 sati zatvorenosti, uz pet sati dnevno za teretanu ili treninge.

Najbizarniju epizodu imala je već pomenuta Putinceva, koja je u sobi imala i neočekivanog „cimera“, jedan miš se šetkao sobom, a niko nije reagovao jer nije smeo – razlog je činjenica da je Julija bila u spornom avionu, a niko nije hteo satima da joj zameni sobu.

To je učinjeno tek pošto je sa celom planetom podelila snimak miša koji je gospodario sobom.

Imao je i Damir Džumhur šta da kaže, za Klix.ba je precizirao šta se sve desilo sa letovima.

„Bilo je ukupno 17 ili 19 čarter letova iz Dohe, Abu Dabija i Los Anđelesa. Svi avioni bili su popunjeni do 25 posto kapaciteta. Upravo iz razloga da bi što manji broj igrača proveo 14 dana u karantinu. Moj let je poslednji stigao, a iako imam antitela moguće je da ću naredne dve nedelje biti u hotelskoj sobi, bez pravih priprema kada je u pitanju priprema za glavni turnir“, rekao je Džumhur.

Igrači koji su bili u avionima gde je otkrivena bar jedna zaražena osoba od koronavirusa, zatvorene su po sobama na 24 sata, dok je ostalima na raspolaganju petočasovni trening u toku dana.

„Smešteni smo u tri različita hotela, a oni koji su došli istim letom u istom su hotelu. Na sobu nemam žalbi, ali je hrana zaista loša i svi se sa time slažemo. Morali su taj segment bolje da organizuju. Sreća je da postoji mogućnost naručivanja hrane“, nastavio je Džumhur.

Sve je otišlo predaleko, pa su neki igrači pokušali da napuste karantin, a komesarka za koronavirus karantin Ema Kazar objasnila je da je povećano prisustvo policajaca u hotelima, ali i drugog osoblja koje sada 24 sata nadgledaju tenisere i teniserke.

Profesor na Univerzitetu Južne Australije za biostatistiku i epidemilogiju Adrijan Esterman rekao je da očekuje još pozitivnih slučajeva u narednim danima nakon što dođe još ljudi. Zbog toga su mere dodatno pooštrene, pa se dezinfikuje svaki pedalj i striktno prate protokoli.

„Ponekad kada ste upravo zaraženi nemate dovoljno virusnog materijala da to može da prepozna PCR test odmah. Sa tako visokom stopom zaraženosti u nekim zemljama odakle dolaze igrači i zvaničnici, ne bih bio iznenađen da vidimo još pozitivnih slučajeva u narednim danima. U stvari, mislim da je to veoma verovatno. Australijanci su bili veoma dobri po pitanju pridržavanja onoga što se od njih traži, ali ima mnogo igrača koji se ponašaju kao primadone. Oni žele njihovu hranu, imaju sopstvene zahteve, pa će biti potencijalni izazov da uradimo sve ono što traže“, rekao je Esterman za australijski „Ejdž“.

Za sada je dvoje igrača dobilo pozitivan test, a naredne dve nedelje biće ključne.

Zvuči poznato?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar