EPA-EFE/WILL OLIVER

Očekuje se drugačiji teniski kalendar od 2025. godine

U teniskom svetu sve intenzivnije su priče o tome kako će Saudijska Arabija dobiti priliku da organizuje turnir iz masters serije (1.000 ATP poena) i to već od 2025. godine.

Prema pisanju londonskog „Tajmsa“, teniski kalendar bi uskoro mogao značajno da se promeni, ali još uvek ništa nije potvrđeno.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema poslednjim informacijama, Masters u Saudijskoj Arabiji, odnosno Rijadu, mogao bi da bude odigran po prvi put u januaru 2025. godine. Navodno, ATP organizaciji je ponuđeno mnogo novca od Arapa i deluje da je samo pitanje vremena kada će vesti biti zvanične.

U Rijadu bi igrali samo teniseri, jer je navodno već dogovoreno i da se mesec dana ranije u istom gradu održi Završni masters za teniserke, mada zvaničan kalendar za 2024. još nije objavljen.

Kada je reč o stadionu na kom bi se igralo, u pitanju je onaj isti na kome će krajem ove godine snage odmeriti Novak Đoković i Karlos Alkaraz i to na zakaznoj egzibiciji. Međutim, stadionu će sigurno biti potrebna i rekonstrukcija, što Arapima nije nikakav problem.

Kada je reč o terminu odigravanja Mastersa u Saudijskoj Arabiji, postoji više ideja. Najnovija je da će biti u januaru i da če poslužiti kao priprema za Australijan open, prvi grend slem u sezoni. To bi značilo da bi Australija verovatno ostala bez nekoliko pripremnih turnira za grend slem, odnosno da bi samo nedelja između Rijada i Melburna bila slobodna za zvanična takmičenja.

Takođe, ukoliko Masters u Rijadu bude krajem decembra i u januaru, to bi verovatno značilo i gašenje Junajted kupa, timskog takmičenja, koji je zaživeo umesto ATP kupa, koji je inače Srbija osvojila.

Postavlja se pitanje i da li će ATP pristati da tokom sezone bude odigrano čak 10 mastersa ili će broj morati da se smanji. Od 1990, kada je ustanovljena ova kategorija turnira, uvek ih je bilo devet.

Prethodnih dana i nedelja priča se o tome kako bi Masters u Arabiji mogao da zameni ili Majami ili Madrid, a ranije se pominjalo da ni Bersi, odnosno Pariz ne ispunjava uslove.

Već se nagoveštava da bi nagradni fond iznosio oko sedam miliona dolara.

Konačna runda pregovora između ATP-a i Arapa zakazaka je za narednu nedelju u Torinu, gde se održava Završni masters u muškoj konkurenciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar