Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da Marjan Vajda nije više trener Novaka Đokovića. Posle 16 godina saradnje odlučeno je da njih dvojica krenu odvojenim putevima.

Marijan Vajda je najuspešniji teniski trener svih vremena. Jedini je koji može da se pohvali da je kroz saradnju sa jednim igračem došao do 20 grend slem trofeja. Odavno je prevazišao Tonija Nadala, koji je u jednom trenutku prestao da bude član stručnog štaba Rafaela (16 grend slem trofeja zajedno), a onda ga je slovački strateg prevazišao.

PROČITAJTE JOŠ

Kao trener Vajda nikada nije bio igrač u samom vrhu. Uspeo je da stigne do 34. pozicije na ATP listi i da osvoji dve titule, ali je svoje ime izgradio kao trener.

Počeo je 1996. godine kada je radio sa Dominikom Hrbatijem, a onda je radio i sa Karolom Kučerom od 2001. do 2005. godine, da bi od 2006. godine počeo da sarađuje sa Đokovićem.

Ipak, Vajda je jednom prilikom otkrio da nije želeo ni ga vidi Srbina.

„Uoči Rolan Garosa 2006. godine me je jedna agencija pitala da li sam zainteresovan da se sretnem sa Đokovićem u Parizu. Nisam znao mnogo o njemu, bio je 63. teniser sveta. Nisam želeo da idem i da dogovaram posao, previše sam putovao, ali sam doneo spontanu odluku da odem i da pokažem grad svojoj najmlađoj ćerki Nataliji. Imala je 11 godina u tom trenutku. Otišao sam da sretnem i Novaka. Ušao je u četvrtfinale Rolan Garosa, a već na turniru u Hertogenbošu sam bio njegov trener“, izjavio je Vajda.

Marjan Vajda u boksu; Foto: Sport Klub 1

Pojasnio je Vajda za slovačke medije jednom prilikom zbog čega su morali da se rastanu 2017. godine. Ispostavilo se samo privremeno.

„Toliko dugo radim sa Novakom da ovo više nije stvar treninga, već poverenja i energije. Novak oseća veliku podršku od mene. Važna uloga trenera je da mentalno bude uključen u meč, da igrač vidi koliko je trener prisutan i koliko ga zanima ishod. Ja neću samo da radim treninge i da sedim… Veoma sam zainteresovan za sve, toliko da se ponekad i ja nađem na terenu“, istakao je Slovak.

Upravo je porodica bila razlog zbog čega je Vajda odlučio da više toliko ne putuje na turnire, pa je Goran Ivanišević sve češće bio na turnirima sa Đokovićem poslednjih godina.

Vajda i Novak imaju poseban odnos, a videlo se to i februara 2019. godine. Novak je tada prekinuo pripreme u Beogradu kako bi otišao u Bratislavu i tamo prisustvovao venčanju Vajdine ćerke Nikite.

To je samo pokazalo da je Vajda zaista kao drugi otac Đokoviću, a Novak je nakon toga krenuo put Beograda gde se spremao za turnire u Indijan Velsu i Majamiju.

Kakav odnos imaju trener i igrač videlo se i nakon što je Novak osvojio turnir u Rimu, po peti put u karijeri.

„Hvala mom timu koji je uz mene u dobrim i lošim momentima. Hvala Vajdi, ti si najbolji trener na svetu, uz Gorana (Ivaniševića), ali si zato najgori Uno igrač na svetu. Mislio sam da je to Goran, ali si ipak ti“, rekao je Vajda uz ogroman osmeh.

Vajda kaže da su Đokovićeve sumnje u uspehe i rezultate definitivno otklonjene tek 2011, iako je do tada Srbin već imao jednu grend slem titulu, osvojeno 2008. na Australijan openu i nekoliko masters turnira iz serije 1000.

„Inicijalno kad sam počeo da radim sa Novakom, nije uspeo da dođe do broja 1 jer je dotle hteo da stigne prebrzo. Uvek je naglašavao da mora da radi naporno i da unosi kvalitet u treninge da bi dotle stigao. Ulagao je mnogo truda i znoja, razvijao se kroz bol i čak je bilo trenutaka kada nije verovao da će postati najbolji između 2006. i 2011. godine. Uvek sam verovao u postepeni napredak dok je Novak i sam verovao da može da dostigne potrebni nivo, kao 2011. kada se probio neverovatnom sezonom“, rekao je Vajda.

Slovački stručnjak je bio deo Đokovićevog tima najveći deo vremena od Novakovih profesionalnih ATP početaka do danas i ostaje zapisano da kada se on vratio u tim Đokovića 2018, Novak je rapidno vratio nivo igre na onaj pre povrede lakta.

„Kada je postao broj 1 posle Vimbldona, život mu se promenio i bio sam zabrinut da će to biti to, jer je dostigao svoj san. Ali, on i sada dominira igrom i pobeđuje Federera i Nadala što je nekad bilo nemoguće. Fizički je jači, promenio je ishranu i stav prema treninzima“, kaže Vajda.

Slovak je bio član Novakovog stručnog štaba u 85 od 86 osvojenih titula zajedno. Vajda je rođen u Považskoj Bistrici 21. marta 1965. godine, a imao je iskustvo da kao igrač učestvuje i na Olimpijskim igrama u Barselonu 1992. godine, bio je kapiten Dejvis i Fed kup reprezentacije Slovačke.

Jednom u karijeri je samo dobio nagradu ATP za trenera godine (2018. godine), a dva puta mu je Olimpijski komitet Srbije dao nagradu za najboljeg trenera 2010. i 2011. godine.

BONUS VIDEO Doček Novaka Đokovića na turniru u Dubaiju

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram