Novak Đoković. Foto: Nova.rs

Dok je Novak obilazio "bosanske piramide", njegova supruga Jelena je bila na hodočašću po manastirima Kosova i Metohije, a Đokoviće već godinama zanima duhovnost.

Možda neće svako u Srbiji razumeti zašto Novak meditira, ali će većina ljudi pozdraviti kada pomogne obnovu neke bogomolje, ili kada ponosno istakne ko je, odakle je.

PROČITAJTE JOŠ:

Sigurno ste od prijatelja, poznanika ili u prolazu bar nekad čuli i „kako je lepo kad oko vrata nosi krst“…

Naravno da je religijsko usmerenje individualna stvar, Đoković nikada o tome nije govorio nametljivo, ali jeste više puta pokazao kako obilaskom bogomolja i nekih, možda neobičnih mesta traži unutarnji mir kog nema u svetu profesionalnog tenisa.

Prvi reket sveta je proletos obišao i planinu Rtanj, gde je takođe privukao pažnju brojnih turista i prolaznika. I to baš na veliki hrišćanski praznik.

„Srećan Veliki petak. Veliki petak na Velikom Rtnju. Simbolično i snažno. Rtanj je planina koja je puna misterija ali i izuzetno jake energije. Rtanj je mnogo bitan za naš narod. Što se više duhovno uzdižemo, to će nam se tajne Rtnja više ukazivati“, rekao je Novak tom prilikom.

Nekoliko meseci ranije bio je i u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. U ovom starom srpskom manastiru razgovarao je sa monasima.

Jedan od razloga zašto radi ovakve stvari umesto da krstari luksuznim destinacijama, poput nekih drugih vrhunskih sportista, jeste i želja da sazna više o srpskoj kulturi, što je više puta isticao.

Želi da upozna i njene prirodne lepote, pa je zato obilazio i planine Goč i Taru.

„Koliko samo lepote i bogatstva nudi naša Srbija. Tara je divlja planina koja skriva svoje tajne sve dok ne dođete do nje i pokažete joj veliko divljenje. Jezera Perućac i Zaovine, istorijska reka Drina koja moćno teče i očarava svakog ko je ugleda. Zahvalni smo na zajedničkom,porodičnom vremenu i radujemo se daljem istraživanju bisera naše divne zemlje“, pričao je Novak lani.

Nisu mu nepoznate ni inostrane destinacije, pa se sećamo da je svojevremeno na jednoj planini u Francuskoj u okolini Marseja, ponovo pronašao malo zaturenu ljubav prema tenisu, pre četiri, pet godina.

Tamo ga je ispratila i supruga Jelena, koja odskora nosi majicu sa natipisom „trčim sa vukom“, na kojoj je Novakov lik.

„Odlazak na planinu je bio izvrstan. Moja supruga nakon trudnoće nije imala vremena da se posveti sebi i nije bila u treningu, ali je ipak planinarila sa mnom četiri sata, i to je bio momenat kada smo se zbližili i kada smo ostvarili još jaču vezu. To putovanje od pet dana je donelo neku vrstu ispunjenja ponosa i snage. A to putovanje nas je dodatno zbližilo, što nismo imali od kako smo postali roditelji. Taj trenutak je bio najveća prekretnica gde se sve vratilo u paketu“, ispričao je Đoković pre koju godinu za RTS.

A baš u Francuskoj se nalazi još jedna bogomolja za koju se vezuje Đokovićevo ime.

„Figaro“ je ranije pisao o tome kako je srpska pravoslavna crka u Nici pred prodajom, jer su vlasnici nameravali da prodajom objekta zarade više nego izdavanjem.

Novak se tada javio kao zainteresovan da pomogne finansijski, a u tu crkvu je otišao sa sinom Stefanom.

„Stefan i ja smo posetili posebnu srpsku crkvu u Nici. To je malo mesto, gde se neguje srpska zajednica i klutura. Porodice se okupljaju svake druge nedelje i provode stvarno kvalitetno vreme zajedno. Nastavnici volontiraju da bi se igrali sa decom, čitaju im pričle,i stvaraju šou kao u pozorištu, i tako udahnu život u reči koje čitaju. Stefan i ja smo učestovali kao crvenokosi lav i malo jagnje. Bilo je divno biti deo ovog posebnog dana gde se srpske porodice okupljaju i dele divne trenutke“, opisao je Đoković marta 2019.

Kada je reč o piramidama u Visokom, njih okružuje veo misterije, jer jedni veruju u energiju tog mesta, drugi osporavaju, ali je Đoković sa njima pronašao svoju vezu.

Zato je već nekoliko puta bio u društvu Semira Osmanagića i tražio je svoj mir meditacijom na brdu Visočica, kao što ga često nalazi i u sopstvenom domu i porodici.

BONUS VIDEO: Novak obilazi piramide u Visokom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar