Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Srpski teniser Laslo Đere nije uspeo da parira Rafaelu Nadalu i izgubio je u meču prvog kola ovogodišnjeg Australijan opena u tri seta 3:6, 4:6, 1:6.

Momak iz Sente će morati da sačeka na svoj prvi trijumf na grend slem turnirima još malo, a na njima nije pobeđivao još od Vimbldona 2019. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Nadal se pokazao kao preveliki zalogaj za Lasla, kome je na mahove falila koncentracija, ponekad i sreća, a sporadično i bolji servis.

Negde između ove tri komponente se, uz manje oscilacija u igri Nadala, nalazi razlog poraza srpskog predstavnika koji je u pojedinim momentima zaista delovao vrhunski.

Bilo da je reč o kontroli poena, izboru udaraca ili njihovoj izvedbi, Đere je pokazivao sve navedeno na veoma visokom nivou, ali nedovoljno konstantno.

Španac je propustio ATP kup zbog problema sa leđima, kaže da je prethodnih 15 dana bilo „pakleno“, ali se to na terenu protiv Đerea nije previše videlo.

Nadal svakako nije impresionirao baš onako kako ume. Davao je šanse protivniku i da je na drugoj strani mreže protiv ovakvog Španca bio neko bolji od Đerea, pitanje je kako bi se proveo „bik sa Majorke“.

Đere je počeo meč fantastičnim udarcem iz totalne defanzive, u liniju. Imao je šansu srpski igrač da zapreti brejkom Nadalu već u prvom gemu. Međutim, dalje od 30:40 nije mogao, pa je Nadal prvi poveo.

Ništa specijalno nije počeo da igra Rafa, ali je Đere počeo da izbacuje loptice van terena. Kod jednog forhenda ga je sreća „izdala“ pa nije pogodio liniju, kod ostalih udaraca je Rafa uglavnom igrao tek toliko duboko da dekoncentriše Lasla.

Španac je lako došao do 3:0, a Đere se upisao na semafor posle 17 minuta. Bilo je 40:30 u trenutku kada mu je na servisu ispao reket iz ruke i kada ga je srpski igrač zakucao u beton.

To ga nije omelo da u sledećem poenu ispali sjajan forhend uz liniju, Nadal to nije mogao da stigne pa je Laslo smanjio zaostatak na 3:1.

Već u sledećem gemu Španac je demonstrirao sjajnu defanzivu. U momentu kada je Đere pogodio odličan bekhend u ugao terena, Nadal je vratio lopticu jednom, pa još jednom dok iz slajsa Đere nije promašio za 0:15.

Do kraja gema Nadal nije imao većih problema zbog dva agresivna poena i kvalitetnih napada, pa je posle 22 minuta rezultat bio 4:1 za Španca. Rafa je zatim vezao tri poena na servisu Đerea koji se vratio greškama i „Bik sa Majorke“ je forhend vinerom po paraleli samo potvrdio brejk za 5:1.

Đere je ekspresno vratio brejk sa nulom. Isto kako je izgubio svoj servis, tako ga je i vratio. Nadal je bio van ritma, to se videlo i u poenu na 0:40 kada je najpre pogodio vrh mreže, a onda kada mu je Đere vratio lopticu, Rafa ju je ispalio u aut za 5:2.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Dva sjajna poena Đerea, jedan odličan drop-šot, pa smeč i onda Nadalova greška iz riterna donose Laslu 40:0 u gemu u kom je servirao da ostane u setu. Vinerom po paraleli je dodatno smanjio zaostatak za Nadalom na 5:3.

Imao je Laslo i 0:30 na servisu rivala u poslednjem gemu prvog seta, nije iskoristio svoju priliku, Rafa je nanizao četiri poena i neuhvatljivim forhendom uzeo prvi set.

Foto: EPA-EFE/KELLY BARNES

Počelo je neizvesno po Đerea koji je u neugodnoj situaciji vezao dva fantastična poena i vinera i anulirao tri brejk lopte Nadala. Prvo je pogodio sa osnovne linije iz odbrane po paraleli, a onda i posle izlaska napred.

Nakon uvodna dva gema, nijedan od igrača nije ostvario prevlast, ali se boljka Đerea pokazala u trećem gemu kada je Nadal uspeo da napravi brejk i onda ga sačuva sve do 4:2.

Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Dotle je Đere odigrao nekoliko zaista dobrih poena, u jednom za 30:30 u šestom gemu fino je i „prošetao“ Španca po terenu pre nego ga je dokrajčio vinerom, ali više od toga nije mogao.

Na 5:4 Laslo je odigrao dva izvrsna poena i imao je 15:40 i dve šanse da potpuno vrati egal u set. Falilo mu je sreće jer je pogodio vrh mreže iz odlične pozicije, Nadal se provukao i dobio je set sa 6:4.

Treći set je počeo vidnom dekoncentracijom srpskog igrača koji je duplom greškom poklonio brejk protivniku. Bilo je jasno da mu je još u glavi bila završnica drugog seta, gde je pokazao da može da se nosi sa jačim protivnikom, ali i da mu fali konstantnost.

Rafa je posle osvojenog brejka, strašnim vinerom iz forhenda i bez izgubljenog poena uzeo gem za 2:0. Duplim brejkom je stigao do 4:1 i tek tada je Đere opet „pokazao zube“.

Nekoliko dobrih poena nije bilo dovoljno da se u šestom gemu ugrozi Nadal koji je do kraja lagano priveo meč kraju i u drugom kolu će igrati protiv boljeg iz duela Majkla Moa i Viktora Troickog.

Australijan open, 1. kolo ATP, utorak:

Đere – Nadal 0-3 (3:6, 4:6, 1:6)

Krajinović – Hase 3-1 (7:6, 6:3, 4:6, 6:2)

Haris – Torpegard 3-1 (4:6, 6:3, 6:2, 6:2)

MekDonald – Čekinato 3-1 (3:6, 6:3, 6:2, 6:2)

Monteiro – Martin 3-0 (7:6, 6:1, 6:2)

O’Konel – Štruf 3-0 (7:6, 7:6, 6:1)

Pelja – Ćorić 0-3 (3:6, 6:7, 5:7)

Van De Zandšulp – Alkaraz 0-3 (1:6, 4:6, 4:6)

Imer – Hurkač 3-2 (3:6, 6:3, 3:6, 7:5, 6:3)

Rubljov – Hanfman 3-0 (6:3, 6:3, 6:4)

Albo – Bautista Agut 3-1 (6:7, 6:0, 6:4, 7:6)

Gofan – Popirin 2-3 (6:3, 4:6, 7:6, 6:7, 3:6)

Kuevas – Sepi 3-1 (6:4, 4:6, 6:2, 6:2)

Anduhar – Halis 3-0 (6:4, 7:5, 7:5)

Hačanov – Vukić 3-1 (6:3, 6:7, 7:6, 6:4)

Pospišil – Medvedev 0-3 (2:6, 2:6, 4:6)

Kveri – Sonego 0-3 (5:7, 4:6, 4:6)

Laksonen – Karuso 0-3 (2:6, 4:6, 3:6)

Nezavršeni:

Bazilašvili – Pol

Berankis – Nagal

Fonjini – Erber

Mo – Troicki

Tu – Lopez

Karbaljes-Baenja – Balaž

Evans – Nori

Ivaška – Safiulin

Mašak – Vielja

Rud – Tompson

Sandgren – De Minor

Kokinakis – Sonvu

Anderson – Beretini

Cicipas – Simon

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar