Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/MATT TURNER

Neće biti lako, ali bi povratak mogao da bude izuzetno sladak

Izostanak Karlosa Alkaraza sa Australijan open otvorio je put trojici tenisera da se nakon prvog grend slema u sezoni nađu na vrhu sveta prema ATP listi.

Za dvojicu bi to bio prvi put, dok bi Novak Đoković mogao da podeblja rekord od 373 nedelje koje je proveo kao zvanično najbolji teniser svega.

Srbin najpre igra finale u Adelejdu, a ukoliko tamo osvoji titulu dobiće novih 250 ATP poena. Ukoliko to ne učini, popraviće svoj skor za 150 bodova, ali je više nego jasno da Novak nije izabrao Adelejd zbog poena, već zbog dizanja forme i navikavanja na teren i uslove.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored Đokovića, šansu za prvo mesto na svetu imaće Kasper Rud i Stefanos Cicipas. Ako Rud osvoji Ouklend i dođe do finala Australijan opena, on će biti broj jedan.

Novak na prvu poziciju skače ukoliko osvoji Adelejd i titulu u Melburnu, a Rud ne uradi nešto od pomenutih rezultata. Norvežanin je slobodan u prvom kolu Ouklenda, a u drugom igra protiv Munara ili Đerea.

Naravno, Đoković može na prvo mesto i ako ne osvoji Adelejd, ali ne treba zaboraviti da ima trenutno 1.000 bodova manje od Ruda, a nijedan od njih dvojice ne brani ništa na AO.

Oko Cicipasa su stvari jasne – za prvo mesto mu treba titula u Melburnu, gde je prošle sezone dogurao do četvrtfinala u kom je ispao od Medvedeva. Ono što Cicipasu ne ide na ruku je samo slučaj da Rud igra finale, jer je onda on bolji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako titulu uzme neko ko nije ni Đoković ni Cicipas, a Rud pri tom ne uđe u finale, Alkaraz će ostati na prvom mestu.

Što se žreba u Australiji tiče, Novak će sa Nadalom moći da se sastane tek u polufinalu, dok bi duel sa Medvedevom mogli da gledamo već u četvrtfinalu. Ono što je takođe izvesno jeste to da Novak i Cicipas mogu da se sastanu tek u finalu.

Nadal i Rud neće takođe moći da ukrste rekete pre finala, ali ne treba zaboraviti da će u Australiji pretnje biti i Feliks Ože-Alijasim, Andrej Rubljov, Tejlor Fric, Aleksandar Zverev, Holger Rune…


ATP lista trenutno

1. Karlos Alkaraz 6.820

2. Rafael Nadal 6.020

3. Kasper Rud 5.820

4. Stefanos Cicipas 5.550

5. Novak Đoković 4.820

6. Feliks Ože-Alijasim 4.195

7. Danil Medvedev 4.065

8. Andrej Rubljov 3.930

9. Tejlor Fric 3.355

10. Hubert Hurkač 2.905

BONUS VIDEO Novak Đoković oduševio na Božić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar