Foto:REUTERS/Loren Elliott

Novak se najviše pita.

Vratio se Đoković u Australiju godinu dana nakon pakla kroz koji je prošao kada je bio deportovan, rešen da se baš tu ponovo vrati na vrh.

Računica je bila jasna. U prvih mesec dana je otvorena prilika da napravi veliki korak u trci za najboljeg svih vremena i da se vrati na prvo mesto ATP liste nakon Melburna.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi korak je uspešno odrađen, a titula u Adelejdu je višestruko značajna. Prvo, tim peharom se izjednačio sa Rafaelom Nadalom u GOAT trci sa po 92 osvojena turnira, a ujedno ga je i pretekao po broju odigranih finala, jer sa 131 ima jedno više od Španca

Drugo, na putu do pehara je pobedio možda i najvećeg konkurenta u Melburnu Danila Medvedeva. Rus je tradicionalno neugodan rival Đokoviću sa kojim je vodio žestoke okršaje.

Danil Medvedev Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Dobijao je ključne poene i vezao četiri uzastopne pobede i tako počeo da mu žargonski rečeno „nabija komplekse“.

Treće, Đoković je pomalo neočekivano došao u situaciju da demonstrira svoju mentalnu snagu i gradi samopouzdanje pred teške mečeve. On je u finalu posle velike drame savladao Sebastijana Kordu u tri seta, nakon što se suočio sa meč loptom i zaostatkom u meču.

Morao je Novak da se suočava sa ekstremnim vrućinama, motivisanim protivnikom i preko tri sata iscrpljujućeg tenisa u kojem je još jednom potvrdio da kada dođe do igre nerava, na kraju uvek pobeđuje on.

Novak će u Melburnu ći po jubilarnu 10. titulu i svoj 23. grend slem i ponovo dostići Nadala po tom, najvažnijem parametru u trci za najvećeg ikada.

Đoković će i ove godine biti glavni favorit, ali ga čekaju i novi izazovi. Prvi će biti prijem i reakcija publike i javnosti, mada su Srbi u Adelejdu pokazali da su spremni da stanu uz njega i pruže mu ogromnu podršku.

Žreb že biti održan u četvrtak kada će biti poznat i Novakov put, ali se izdvajaju „dežurni krivci“.

Tu su i izuzetno motivisani rivali, a situaciju je donekle olakšalo iznenađujuće odustajanje svetskog broja 1. Karlosa Alkaraza zbog povrede.

Stefanos Cicipas Foto:EPA-EFE/Alessandro Di Marco

U najboljoj formi pored Đokovića u Australiju dolazi Stefanos Cicipas koji je pre godinu dana ispao u polufinalu posle velike borbe sa Medvedevim.

Zabeležio je sve četiri pobede u Junajted kupu, a sjajan je bio i na egzibiciji u Dubaiju, pa je u nizu od sedam pobeda u kojima je pobeđivao i top 10 igrače poput Kaspera Ruda, Andreja Rubljeva a pao je i Mateo Beretini.

Titulu brani Rafael Nadal, ali deluje da je u ovom trenutku miljama daleko od pehara. Španac je doživeo dva poraza na Junajted kupu i to od Kamerona Norija i Aleksa de Minora, igrača iz drugog ešalona svetskog tenisa, a od Rolan Garosa ne može da se pohvali ozbiljnijim rezultatom.

Ipak, ni prošle godine ga niko nije video u završnici, pa je pokazao koliki je šampion i mora i ovoga puta da se vodi računa o njemu.

U sličnoj situaciji je i Aleksandar Zverev koji je takođe dva puta poražen na istom turniru, pa je jasno da je i dalje daleko od prave forme nakon povrede.

Nove snage i dalje pokazuje dosta oscilacija u formi, pa je Feliks Ože-Alijasim neočekivano ispao na startu Adelajda, kao i Holger Rune koji je poslednji pobedio Novaka u zvaničnom meču u spektaklu u Parizu. Sličan znak pitanja stoji iznad glave Kaspera Ruda koji ima velike šanse za prvo mesto posle Melburna.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Deluje tako da bi pored Medvedeva koji tradicionalno dobro igra u Melburnu i ima dva finala u nizu najveći izazov mogao da bude Nik Kirjos.

Iako nije omiljen među domaćom publikom, sigurno će imati veliku podršku u eventualnom okršaju, a prošle godine je pokazao da može i do završnice grend slema i da generalno na terenu deluje dosta zrelije.

Ukoliko se bude fokusirao i igrao na maksimumu, mogao bi da bude ozbiljna prepreka Novaku na putu do prvog grend slema, mada i njega muči povreda pred početak turnira.

Ipak, čini se da će se najviše Novak pitati i da će od njega najviše zavisiti ishod turnira.

BONUS VIDEO Novak Đoković oduševio na Božić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare