Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

Novak Đoković je u Melburnu apsolutno nedodoriljiv i drži gotovo sve moguće rekorde. Pred deveto finale na Australijan openu vreme je da se podsetimo prethodnih osam koji su ga vinuli u legendu.

Koliko je Đoković dominantan na ovom turniru svedoči i što ima 91 odsto pobeda, što je svaki put nakon što prođe četvrtfinale kasnije i osvajao turnir.

PROČITAJTE JOŠ

Zapravo, mnogo je podataka koji govore o njegovoj dominaciji, ali ništa ne svedoči o tome kao broj pehara. U slučaju da u nedelju od 09.30 savladala Danila Medvedeva, Novak će za tačno polovinu svojih grend slem titula moći da kaže da ih je osvojio u Australiji!

Prvu titulu je Novak osvojio sada već daleke 2008. godine, kada je savladao Žo-Vilfreda Congu sa 4:6, 6:4, 6:3 i 7:6 (2) nakon samo tri sata i pet minuta.

Pišemo samo, jer je bilo mnogo, mnogo dužih mečeva Novaka u finalima. Ovim trijumfom je bio prekinuo niz od 11 grend slem turnira na kojima su titule uzimali Rodžer Federer i Rafael Nadal i od tada počinje njegov uspon i formiranje „velike trojke“, nekoliko godina i „velike četvorke“ kada je Endi Mari bio na vrhuncu snage.

Upravo je protiv Škota, koji nastupa pod zastavom Velike Britanije, Novak odigrao četiri od osam finala! I naravno, slavio je u svakom od njih. Tri godine nakon prve title Novak je još jednom bio najbolji u Melburnu, a te 2011. je i po prvi put postao prvi teniser sveta (sada svi čekaju 8. mart da stigne do 311 nedelja i postane najbolji ikada u tom segmentu). Lako je savladao Marija sa 6:4, 6:2, 6:3 i tako pokazao da mu Melburn i te kako godi. Tu 2011. godinu je Novak otvorio sa 41 pobedom na startu sezone!

A onda je usledilo nezaboravno finale i jedno od najboljih svih vremena na grend slem turnirima (uz nekoliko finala Vimbldona u kojima su akteri bili Federer, Đoković i Nadal). Novak je sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5 savladao Španca nakon dugih, dugih pet sati i 53 minuta, što je najduži meč ikada odigran na Australijan openu. Zanimljivo da su nakon toga jedva stajali na nogama, a organizatori su tek u pola govora jednog od čelnika uvideli da je neophodno da im donesu stolice. Bukvalno su popadali na stolice kada su im doneli, a Đoković je nakon petog dobijenog od sedam igranih grend slem finala hvalio rivala.

„Rafa, ti si jedan od najboljih igrača ikada, jedan od igrača koje najviše poštuju na turu. Ispisali smo istoriju večeras, nažalost nije moglo da bude dva pobednika ove večeri. Želim ti sve najbolje ove sezone i nadam se da ćemo imati još mnogo ovakvih finala“, rekao je Đoković i zaista odigrali su ukupno 27 finala u kojima je 15 puta slavio naš as.

Ostaće upamćeno što je Novak nakon ovog finala poput Hulka pocepao svoju majicu.

Godinu dana kasnije je u finalu još jednom pred njim reket položio Mari (6:7 (2) 7:6 (3) 6:3 6:2), a srpski teniser je tako postao prvi igrač Open ere koji je osvojio tri titule u Melburnu zaredom. Mari je uspeo da se da se uteši osvajanjem Vimbldona kada je u finalu savladao našeg asa, a tada je po prvi put počelo da se govori da bi srpski teniser mogao da postane najuspešniji ikada u Melburnu.

Već 2015. godine je potvrđeno da Novak osvaja trofej kada se nađe u finalu u Australiji kada je sa 7:6, 6:7, 6:3, 6:0 još jednom savladao Marija. Ovom pobedom je Novak nastavio ludi niz, te je u tom momentu imao 32 pobede u poslednjih 33 mečeva u Melburnu.

Ostaće upamćena i ove dve rečenice Marija, koje su postale ideja vodilja za mnoge igrače kasnije.

„Novak je slavio ovde pet puta. Nije nikakva sramota izgubiti od njega ovde“, rekao je Mari i tako pronašao reči utehe i za mnoge nakon toga.

Godinu dana kasnije (2016.) još jednom je Novak savladao Škota sa 6:1, 7:5, 7:6(7:3) i tako se sa šest trofeja izjednačio sa Rojom Emersonom koji je do tada bio rekorder na Australijan openu. Đoković je tako „pomogao“ Mariju da izjednači rekord Ivana Lendla koji je takođe gubio pet finala na jednom turniru! Došao je Novak do 11. grend slem titule i tada mu je Rafa bežao tri trofeja, a Federer šest! Te godine je Novak stigao i do Rolan Garosa – jedinog grend slem trofeja koji mu je nedostajao u karijeri.

U 2019. godini smo videli atomski tenis od našeg asa koji do finala nije izgubio nijedan jedini set, a ni u finalu se nije desilo nikakvo iznenađenje. Iako su mnogi očekivali da vidimo još jedan meč od šest sati između Novaka i Nadala, srpski teniser je posao završio u tri seta sa 6:3, 6:2, 6:3. Tom pobedom je prestigao i Pita Samprasa po broju grend slem trofeja.

„U polufinalu i finalu sam imao čini mi se ukupno 15 neiznuđenih grešaka. To je i mene samog iznenadilo, iako sam mislio da mogu da igram na ovaj način, zamišljao sam sebe da igram ovako na ovom nivou… Ovo je bio savršen meč. Sampras je bio neko na koga sam se ugledao. Kada sam počeo da igram tenis, jedna od prvih slika tenisa mi je bilo kada on igra na Vimbldonu. mislim kada je osvojio prvu titulu 1993. godine. Bio sam dečak na Kopaoniku, planini na jugu Srbije. Nikada niko iz porodice nije dodirnuo teniski reket pre mene. Nismo imali tradiciju tenisera u porodici, iako smo imali sportsku tradiciju. To je bio znak da krenem da igram tenis, da budem dobar kao što je Pit. Sada, da ga prestignem po broju titula, ostao sam bez reči…“, rekao je nakon finala Đoković.

Gotovo četiri sata bilo je potrebno Đokoviću da slomi otpor Dominika Tima i spreči ga da osvoji prvi grend slem pehar (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4) u finalu 2020. godine. Pre godinu dana je Novak osvojio i ATP kup i turnir u Melburnu za 13:0 na početku turnira, a u sličnoj formi je sada Danil Medvedev koji ima 20 vezanih pobeda.

Pre godinu dana je 31.020 ljudi gledalo finale na „Rod Lejveru“, što je bila rekordna poseta, koja svakako neće biti oborena ove godine zbog pandemije koronavirusa. Sličan scenario iz poslednjeg finala bismo mogli da vidimo u ovogodišnjem izdanju jer ni Rus nema trofeja na grend slemu…

Ove godine u nedelju od 09.30 Novak igra deveto finale Australijan open i juri deveti trofej, a prvi put će mu protivnik u finalu Melburna biti Danil Medvedev. Sve je spremno za spektakl!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare