Kasper Rud i Karen Hačanov
Kasper Rud i Karen Hačanov; Foto: Screenshot Youtube ATP Tour

Još jedan baš, baš ludi dan na US Openu, ako smo nešto naučili od početka turnira je da nikada nikoga ne otpisujemo.

Ovog puta je jabuka zastala u grlu Nika Kirjosa. I to taman u trenutku kada je delovalo da bi mogao da dođe do grend slem titule nakon svega prikazanog do ovog susreta.

PROČITAJTE JOŠ

Karen Hačanov je uspeo da trijumfuje u četvorosatnoj drami sa 7:5, 4:6, 7:5, 6:7(3), 6:4 i da tako po prvi put u životu izbori plasman u jednog grend slem polufinale. Kirjos je tokom susreta imao problema sa listom noge, pa je nekoliko puta vikao ka svom boksu. Po običaju sve i svašta jer je verovatno to loža u kojoj je najteže sedeti na čitavom ATP turu.

„Neću da igram i da prolazim kroz ovo sr***“, vikao je Kirjos u jednom trenutku nakon što je primio medicinsku pomoć. I dalje se nije osećao najbolje, ali je pokušao da prođe kroz bol. Ipak, istina je da je imao problema i da hoda, a kamoli da trči. Sve ovo je učinilo njegovu sposobnost da predviđa poteze rivala gotovo neupotrebljivom, pa je Rus zasluženo slavio.

Bio je ovo prvi poraz Nika Kirjosa u pet setova ove sezone (2-0 do ovog susreta), a ujedno i tek četvrti u karijeri. Do sada je slavio u pet setova na 11 susreta.

Ipak, stisnuo je zube i izašao na teren, ali srebrni olimpijac iz Tokija uspeo je da slavi i da tako napravi najbolji rezultat u karijeri. Ruski teniser je uspeo da spasi čak sedam od devet brejk lopti, a ujedno je imao čak 27 neiznuđenih grešaka manje od Australijanca.

Izliv besa Kirjosa

Kirjos je imao problema sa listom leve noge, ali je i pored toga neprestano pokušavao da savlada bol, a kasnije i rivala. Kirjos je u jednom trenutku zatražio i mediciniski tajm-aut, ali na kraju nije uspeo da preokrene protiv Rusa. Uspeo je da se vrati na teren, iako je u jednom trenutku dovikivao „Neću da igram i da prolazim kroz ovo sr***“.U tome nije uspeo, pa je bio vidljivo isfrustriran.

Počastio je svoj boks raznim psovkama i besnim porukama, a nakon pozdrava sa Rusom i sudijom došao je trenutak da strada i nešto i iz torbe.

Najpre je polupao reket o beton, a onda izvadio iz torbe drugi i zakucao ga na teren.

Ova dva tenisera nisu prijatelji, štaviše tokom pandemije su se prozivali, pa je utoliko bio značajniji ovaj meč u očima Australijanca.

Kako ih je servis služio gotovo podjednako dobro (32 naspram 31 asa za Kirjosa) upravo su te greške bile tas na vagi koji je značio polufinale.

„Iskreno osećam se kao govno. Osećam se kao da ću igrati u Tokiju, sve je to u redu, ali ova četiri turnira su ono što je najvažnije. Moram da čekam do Australijan opena. To je razarajuće, slama mi srce. Ne samo zbog mene, već i zbog svih onih za koje znam da žele da pobedim. Svaki drugi turnir tokom godine je gubljenje vremena – čovek treba da se spremi i da bude pravi na slemovima, po tome te ljudi pamte“, pojasnio je Kirjos koji je posebno poslednjih meseci postao miljenik publike.

Upravo zbog toga i ne čudi što je tokom čitavog turnira, a pogotoo na meču sa Hačanovim imao veliku podršku navijača. Smetalo je to Rusu, ali je vešto sakrivao, barem do momenta kada više to nije mogao da sakrije.

Hačanov je pokazao zavidnu mirnoću u bitnim momentima i tako uspeo da se izbori za mesto u polufinalu.

Nakon susreta je po prvi put čuo aplauz na šta je uzvratio ironičnom porukom i dizanjem palca uvis.

„Uspeo sam, uspeo sam ljudi, hvala vam. (pauza) Sada mi aplaudirate… Hvala vam ljudi, cenim to“, poručio je Rus.

Nakon toga je nešto slično ponovio i na konferenciji za medije.

„Bio sam pripremljen na to da će publika više navijati za njega, da je favorit u njihovim očima. Nisam bio uzrujan oko toga. Igrao sam ovde sa Rafom 2018. godine, tada je bila slična atmosfera i znao sam šta da očekujem, šta moram da radim i koliko koncentrisan moram da budem“, poručio je Hačanov.

Karen Hačanov
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Ipak, veliku polemiku je među navijačima izazvao i protivnik Karena Hačanova u polufinalu. Kasper Rud je srušio Matea Beretinija sa 6:1, 6:4, 7:6(4), a onda je zablistao neko ko radi društvene mreže US Opena.

Napisali su da će pobednik igrati u prvom grend slem finalu u karijeri i to ne bi bio nikakav problem da samo tri meseca ranije Norvežanin nije igrao finale Rolan Garosa. U slučaju Hačanova je to tačno, ali jeste upalo u oko navijačima. Ubrzo su te objave povučene ili ispravljene u zavisnosti od mreže.

Rud je, uz dva brejka, poveo sa velikih 5:0 protiv Beretinija u prvom setu i do kraja tog dela igre je Italijanu prepustio samo jedan gem.

Sličan scenario viđen je i u drugom setu – Rud je stigao do 5:1, Beretini je uspeo da vrati jedan brejk, ali je Norvežanin posle propuštene tri set lopte u sedmom, u desetom gemu iskoristio novu i poveo sa 2:0.

Italijan je u bolje počeo treći set pošto je poveo sa 3:0, potom je u osmom gemu propustio dve set lopte, da bi Rud u narednom vratio brejk pa je taj deo igre rešen u taj-brejku.

Prepun je samopouzdanja Kasper Rud kome se praktično sve otvorilo da postane i prvi teniser sveta. Za to je neophodno da osvoji titulu u Njujorku (da mu rival u finalu ne bude Karlos Alkaraz). Ipak, mogao bi da postane prvi i već početkom sledeće godine. Naime, povukao se sa Australijan opena ove godine, pa će sledeći tu moći samo da uveća svoj bodovni saldo.

Kasper Rud
Kasper Rud; Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Ono što sigurno znamo u ovom trenutku je da su Rud, Alkaraz i Rafael Nadal nova prva trojica svetskog tenisa, a raspored će zavisiti od učinka do kraja turnira.

„Samo pogledajte US open – neki igrači koji su bili poznati kao šljakaši, kao što su Rafa i Tim, osvajali su titule ovde, Rafa četiri puta. Kada pogledate zid sa slikama šampiona, mnogo je različitih osvajala u poslednjih dvadeset godina, u poređenju sa ostalim slemovima, ne znam zašto. Ima nešto posebno u ovom mestu“.

Njegov trener je otac Kristijan koji je nekada bio 39. igrač planete.

„Bio je mlad kada me je dobio, sa 26 godina. Oduvek je uživao u sportovima s loptom – fudbal, tenis, golf – pa me je uvek vodio da igramo. Imao sam drugog trenera dve-tri godine u tinejdžerskom uzrastu, ali i tada je on bio tu na čelu tima, uvek u komunikaciji s trenerom. Komfornije mi je s njim, osećam se da imam svu potrebnu pažnju – kada je neko porodica, znaš da će uložiti i dodatni trud. Dogovorili smo se da budemo zajedno, ali i da idem na Rafinu akademiju da tamo unapređujem igru“.

Do sada su Rud i Hačanov igrali samo jednom, a daleko više pažnje je privukao trenutak kada su zajedno jeli azijsku hranu.

BONUS VIDEO Velika pobeda Hačanova protiv Kirjosa na US Openu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar