Iga Švjontek
Iga Švjontek; Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

Ono što se godinama dešavalo u muškoj konkurenciji, konačno se desilo i kod dama.

Ko zna koliko je vremena prošlo od kada su u finalu grend slema igrale dve najbolje teniserke na svetu u tom momentu. Iga Švjontek i Ons Žaber su uspele da opravdaju uloge favorita i da se plasiraju u finale US Opena.

PROČITAJTE JOŠ

U polufinalu je devojka iz Tunisa možda i neočekivano lako savladala Francuskinju Karolin Garsiju sa 6:1, 6:3 i tako postala prva dama iz Severne Afrike, iz arapskog sveta ili Tunižanka koja je uspela da pronađe mesto u finalu Otvorenog prvenstva SAD.

Žaber je to učinila bez da dozvolila rivalki da uopšte ima ijednu brejk šansu, što dovoljno govori koliko je bila dominantna. Ujedno je prekinula fantastični niz Garsije od 13 pobeda zaredom.

„Sada se sve činiji stvarnije, sada kada sam opet u finalu. Na Vimbldonu je bilo kao da sam živela svoj san. Srećna samo zbog činjenice da sam ponovila rezultat sa Vimbldona i da ljudi sada nisu iznenađeni što sam u finalima“, rekla je Tunišanka.

Ona je postala tek sedma igračica u istoriji koja je igrala iste godine finala poslednja dva grend slem turnira (pre nje su u tome uspele Venus i Serena Vilijams, Lindzi Devenport, Žastin Enan, Vera Zvonareva i Andželik Kerber).

Ons Žaber
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Slična je bila i situacija sa Igom koja je postala prva Poljakinja u finalu US Opena, a onda je do mesta u borbi za trofej stigla pobedom nad Arinom Sabalenkom sa 3:6, 6:1, 6:4. Čak je i u trećem setu uspela da vrati brejk zaostatka sa 2:4 i onda vezala četiri gema zaredom i slavila.

Poljakinja je sada u nizu od devet pobeda nad Top 10 igračicama i sa jubilarnom desetom bi stigla do druge grend slem titule u sezoni.

Švjontek je tako već u 21. godini stigla do jubilarne 50. pobede na grend slem turnirima, a još od sjajne Venus Vilijams iz 2017. godine nijedna igračica nije stigla do tri polufinala u sezoni.

„Ranije su me u karijeri obuzimale emocije i počinjala sam da paničim kada bih gubila. Sigurno je da sam odrasla, naučila sam mnogo. Sada mi je lakše da logički razmišljam šta bi trebalo da promenim. Imam mnogo više veštine da uradim to jer nemam samo jedan stil igre. Verujem sebi na šljaci i na sporijim podlogama. Moram da prihvatim da neću uvek verovati sebi. To nije nešto negativno. Sigurno sumnjati u sebe nije lepo, ali naći motivaciju za nove veštine je neophodno da bih se približila istini što je više moguće“, poručila je Poljakinja.

Sve ovo svedoči da je i ženski tenis ušao u novu eru nešto konstantijih rezultata igračica na vrhu i prava je šteta što je Ešli Barti odlučila da se povuče nakon Australijan opena jer bi sada imali „Veliku trojku“ ženskog tenisa. Ipak, svakako da je izuzetno bitno da neke igračice pokazuju da mogu da budu na vrhu u kontinuitetu jer bi to bilo i te kako značajno za sam sport.

BONUS VIDEO Alakaraz pobedio Sinera na US openu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar