Ako ste ovog jutra ustali i želeli da pogledate rezultat verovatno ste ostali u čudu. Meč se tek raspetljavao!

Najiščekivanije četvtrfinale donelo je pravi spektakl, a na kraju je slavio Karlos Alkaraz protiv Janika Sinera sa 6:3, 6:7(7), 6:7(0), 7:5, 6:3 i plasirao se u polufinale US Opena.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je ovo drugi najduži meč u istoriji US Opena jer su pre tačno 30 godina Štefan Edberg igrali pet sati i 26 minuta, dok su Siner i Alkaraz zaustavili sat na pet sati i 15 minuta.

Spasao je Alkaraz i meč loptu (proganjanje ovaj poen Italijan dugo), delovao je potpuno poražen, a onda je počeo da skače i da pozdravlja publiku. Pronašao je novu energiju napravio brejk u petom setu i došao do trijumfa.

Do sada se činilo da nema pravi lek da porazi Sinera (prezime se prevodi na srpski kao „grešnik“), ali je to uradio na kraju bez greške. Siner je drugi put u karijeri položio reket pred Alkarazom, a kakvu je psihološku planinu morao da prelomi najbolje svedoči podatak da je u Umagu i na Vimbldonu imao 16 brejk lopti, ali da nije iskoristio nijednu.

Ovo epsko četvrtfinale (možda ga je bolje nazvati finalem pre finala) 19-godišnjaka i 21-godišnjaka svedoči da je tenis u dobrim rukama i da ne treba brinuti zbog odlaska „Velike trojke“. Sada će upravo njih dvojica vedriti i oblačiti tenisom kao Rafael Nadal i Novak Đoković godinama unazad.

Ujedno Alkaraz može da nakon ovog turnira postane i najbolji teniser sveta, za to mu je neophodna titula (ili da Rud ispadne već u polufinalu od Hačanova), a već sada je izborio mesto u Top 3.

Alkaraz i Siner su ostavili budne legende tenisa. Koko Gof nije oka sklopila iako je trebalo da ide na aerodrom, Vavrinka nije mogao da veruje šta gleda, Kafeljnikovu je bilo neverovatno…

Ukoliko pitate Alkaraza kako je pobedio reći će vam kratko: Nemam pojma kako sam ovo uspeo.

I zaista kada se susreo sa meč loptom delovalo je da je crv sumnje uradio svoje, a onda je Španac pronašao dodatni impuls i stigao do prvog grend slem polufinala karijere.

Prvi set je Karlos Alkaraz osvojio neočekivano lako i stigao do 6:3 tako što je napravio čak tri brejka na servis gemove Janika Sinera.

U drugom setu Siner propustio brejk prednosti, kasnije je Karlos Alkaraz propustio čak tri set lopte, te se ušlo u taj-brejk.

U njemu je nakon lude drame u kojoj je Siner propustio dve, a Alkaraz jednu set loptu na kraju slavio Italijan.

Treći set je dobio sličan scenario, a malo je falilo da Alkaraz osvoji set kada je napravio brejk za 6:5. Ipak, Siner se odmah vraća, a onda u taj-brejku razbija Španca sa 7:0.

Četvrti set je bio posebna priča kada je uspeo Siner da napravi brejk sa nulom za 4:3 delovalo je da će sve biti uskoro gotovo. Kasnije je spasao jednu brejk loptu, a onda je propustio meč loptu.

Španac se tada podigao i napravio još jedan brejk.

Tako smo i stigli do ludog petog seta.

Prvi je brejk napravio Siner. Ipak, već u sledećem gemu je odgovorio Alkaraz istom merom.

Delovalo je da će se i ovaj susret završiti nakon taj-brejka u petom setu, ali je Alkaraz napravio brejk, iskoristio je pad koncentracije Sinera koji je loptu zakucao u mrežu, te je stigao do prednosti.

Španski as će u polufinalu igrati sa Frensisom Tijafoom koji je možda i neočekivano lako slavio protiv Andreja Rubljova 7:6(3), 7:6(0), 6:4. Drugi polufinalni par čine Kasper Rud i Karen Hačanov.

Ruski igrač je tako ostao na nuli iz šest pokušaja u četvrtfinalima kada je reč o plasmanima u polufinale grend slemova.

Od toga je pet puta gubio u tri seta, dok je Tijafo uspeo da prođe u svoje prvo polufinale turnira.

Za to su mu bila potrebna dva sata i 39 minuta velike borbe, u kojoj je imao više vinera (46:31) i preciznije udarce od rivala.

Po broju grešaka su bili izjednačeni na po 38, a Tijafo je dobio meč u kom je napravio samo jedan brejk.

On je viđen u trećem setu, pošto su u prva dva mini-brejkovi odlučivali u 13. gemovima.

Rubljov je u prvom setu propustio šansu na servisu rivala u 12. gemu, jer je tada imao set-loptu.

Kada je nije iskoristio, Tijafo je u taj-brejku rešio set u svoju korist. Drugi set je protekao bez brejk prilika, a u trećem je Rubljov poklekao u sedmom gemu i Tijafo je obezbedio plasman dalje.

Na US Openu će mu naredni protivnik biti pobednik duela Janika Sinera i Karlosa Alkaraza.

BONUS VIDEO Neverovatan „raspad“ Karlosa Alkaraza

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar