Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Počelo je odbrojavanje

Ne igra, a vraća se na prvo mesto – to može samo Novak Đoković. Tako se ispostavilo posle poraza Danila Medvedeva od Gaela Monfisa u 3. kolu Indijan Velsa.

Rus je izgubio 205 bodova i od ponedeljka (21. mart) biće drugi na ATP listi sa 8.410 bodova, Novak se vraća na presto sa aktuelnih 8.465 bodova.

Novak će sigurno ostati prvi na listi do kraja Mastersa u Majamiju, uprkos tome što neće igrati na Floridi, a taj turnir završiće se 3. aprila.

Novaku su tako garantovane ukupno rekordne 363 nedelje, pa se smanjuje razlika u odnosu na apsolutni rekord koji drži legendarna Štefi Graf sa čak 377 nedelja na tronu.

Tako bi Đoković oborio apsolutni rekord u istoriji tenisa, u muškoj konkurenciji odavno je nadmašio Rodžera Federera, koji je drugi u istoriji sa 310 nedelja na vrhu.

Medvedev ima priliku da se u Majamiju vrati na vrh, ali za to će mu biti potrebno da se plasira u polufinale, s obzirom na to da je prošle godine ispao u četvrtfinalu.

Ukoliko podbaci i tu, Novak ima priliku da u nastavku sezone sam režira kako će izgledati ATP lista. Igraće već u Monte Karlu od 9. do 17. aprila, posle čega ga očekuje nastup na Serbia Openu od 18. do 24. aprila na Dorćolu.

Prema aktuelnim merama i propozicijama, nema prepreka da Novak igra i na Rolan Garosu (22. maj – 5. jun), kao i na Vimbldonu (27. jun – 10. jul). Majami će dati jasniju sliku kakav će biti nastavak sezone i koliko će u idealnom slučaju Đoković čekati na rušenje rekorda Štefi Graf.

Ukoliko Medvedev nastavi da oscilira i ne preuzme presto, 4. jula bi Novak mogao da stigne rekord Štefi Graf, mogao bi da je prestigne najranije 11. jula. Sam tajming preklapa se sa prelazom sa Rolan Garosa na Vimbldon i bilo bi idealno da Novak, ukoliko ponovi rezultate iz prošle sezone, ispiše istoriju na dva fronta, na Grend slemovima i na ATP listi.

Što se Medvedeva tiče, ima motiv da se vrati što je pre moguće.

– Imam Majami da pokušam da vratim 1. mesto. Obično se osećam malo bolje u Majamiju što se tiče tenisa. Uvek kažem, kada igram svoj najbolji tenis, moj dobar tenis, zaista me je teško pobediti. Ali to je najteži deo tenisa, da sve to ponavljam s vremena na vreme. Nikad ne znate kako će se vaša karijera okrenuti. Želim da pokušam da budem bolji nego što sam bio ovde – rekao je Medvedev, koji je priznao da mu manje odgovara igranje u pustinji u Kaliforniji, gde nikada nije prošao četvrto kolo.

Treba imati u vidu i da Rafael Nadal igra u životnoj formi, vezao je 18 pobeda od početka godine, osvojio sve tri titule (Melburn, Australijan open, Akapulko), pobedio je u svoja prva dva meča na Indijan Velsu, a tek mu sledi selidba na šljaku. Nadal će usput imati i motiv više jer je prošle godine izgubio od Novaka u polufinalu Rolan Garosa, posle čega je Novak i došao do 20 Grend slem titula.

Sada je Nadal na vrhu sa 21 Grend slem titulom, juri Novakov rekord od 37 Mastersa, pošto ima 36 titula iz ove serije takmičenja. Uz Grend slem i Masters trku, Nadal se i bodovno polako vraća u sam vrh i blizu je povratka na treće mesto. Zbog svega toga, nema sumnje da nas čeka burno tenisko leto.

ATP lista zaključno sa rezultatima ostvarenim do 15. marta:

1. Novak Đoković, 8.465 bodova
2. Danil Medvedev 8.410 bodova
3. Aleksandar Zverev 7.025 bodova
4. Rafael Nadal 6.605 bodova
5. Stefanos Cicipas 6.070 bodova

BONUS VIDEO Novak luduje i skače na parketu u dramatičnoj završnici sa Makabijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar