Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Veliki uspeh mlade teniserke.

Iga Švjontek, 21-godišnja teniserka iz Poljske, savladala je Uns Žaber u finalu US Opena sa 6:2, 7:6 i tako po treći put osvojila grend slem titulu, od čega prvi put u Njujorku.

PROČITAJTE JOŠ...

Švjontek je u dosadašnjoj karijeri na prethodna tri nastupa najviše stigla do četvrte runde, ali je ovog puta odigrala gotovo savršen turnir, a u finalu bila dominantna dovoljno da zabeleži jedan od najvećih uspeha u karijeri.

U prvom setu je krenula zastrašujuće, u prva tri gema dopustila Žaber samo dva osvojena poena, ali je rivalka uspela da u petom gemu vrati brejk i nadu da može do preokreta.

No, od tih 3:2 Poljakinja je zaigrala briljantno, ponovo pogađala gotovo sve što je želela i sa samo četiri izgubljena poena u naredna tri gema, od čega je dva puta oduzela servis, stigla do 6:2.

Činilo se da će lako doći i do drugog seta, pošto je Poljakinja imala brejk viška i 3:0, ali je Tunižanka uzvratila, smanjila na 3:2, potom je Švjontek još jednom oduzela servis rivalki za 4:2, ali je Afrikanka još jednom uzvratila i izjednačila na 4:4.

Potom je u devetom gemu Švjontek morala tri puta da spašava brejk loptu, to je i uspela. Imala je šansu Poljakinja da meč reši u 12. gemu, kada je prvo rivalku uhvatila u raskoraku, potom je Žaber napravila grešku iz servisa, stigla do 30:0. Uspela je teniserka iz Tunisa da se vrati, izjednači na 30:30. Usledila je prava drama, Imala je brejk i meč loptu Švjontek, nije je iskoristila, pa je meč ušao u taj-brejk.

Napravila je mini-brejk Žaber na početku sjajnim vinerom, ali je Švjontek uzvratila momentalno, poravnala na 1:1, a zatim i drugi put oduzela servis rivalki za 2:1. Koliko stresno je bilo po teniserke pokazuje i to što je od prvih šest poena čak pet puta napravljen mini-brejk, a Švjontek vodila 4:2.

Naredna dva poena dobila je Tunižanka, poravnala na 4:4, zatim stigla i do 5:4 kada je Švjontek pogodila savršen viner za 5:5, u narednom poenu obezbedila drugu meč loptu, koju je i pretvorila u 7:5.

BONUS VIDEO Troicki: Dobro je što je Alkaraz u finalu US Opena, možda ne stigne na naš meč

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar