Teniska reprezentacija Hrvatske
Teniska reprezentacija Hrvatske; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Srbija je pobedom nad Kazahstanom posle neviđene drame sa 2:1 izborila plasman u polufinale, a tamo je čeka spektakularni derbi sa Hrvatskom. Šta mogu Viktor Troicki i izabranici da očekuju ovog petka od 16 časova (ekskluzivni prenos na SK 1)? Jedno je sigurno - gledaćemo spektakl.

PROČITAJTE JOŠ

Ovu selekciju Hrvatske predvodi legendarni Marin Čilić koji i sa 33 godine zauzima 30. mesto na ATP rang listi.

Ovaj as je uspeo da stigne i do trećem mesta na svetu u eri „Velike trojke“, a čak je uspeo da osvoji i grend slem pehar kada je preko puta mreže imao Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera, što je retko dostignuće.

Teniska legenda je u karijeri osvojila 20 trofeja, a i dalje važi za jednog od najboljih servisera što i ne čudi jer je godinama radio sa Goranom Ivaniševićem, sadašnjim trenerom Novaka.

Čilić bi verovatno u nekoj drugoj teniskoj eri imao značajno veći broj grend slem trofeja, a ovako je stigao do 20 titula tokom 16 godina karijere.

Ima ubedljivo najveći broj nastupa i pobeda u dresu Hrvatske (42-19), a u singlu je slavio na 32 susreta od 45. Od Novaka je izgubio 17 puta, a pamti se istorijski poraz Hrvatske od Srbije sa 5-0 2015. godine.

Druga tabla reprezentacije je Borna Gojo koji je trenutno 279. na rang listi, a na zvaničnom sajtu ATP se i ne vodi kao profesionalac!

On je odveo Vejk Forest Univerzitet do prve titule Prve divizije NCAA i tako zaslužio prijem kod Donalda Trampa. Bio je u čuvenoj ovalnoj kancelariji u Beloj kući i prošao kroz sve nivoe provere. Sa tadašnjim predsednikom SAD je pričao o Federeru, Izneru, a njihova fotografija je vrlo brzo postala hit na internetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bornagojo2 (@bornagojo2)

Muž i žena su nazvali dete po njemu nakon što je doneo titulu svom Univerzitetu. Zaista priča za film.

Ništa manje nije zanimljiv ni najbolji dubl sveta koji čine Mate Pavić (1. igrač sveta u dublu) i Nikola Mektić (2. teniser planete).

Samo ove godine su osvojili devet važnih titula. Slavili su u svehrvatskom finalu dublova na Olimpijskim igrama u Tokiju, Osvojili su Vimbldon, te osvojili još tri mastersa u Rimu, Monte Karlu i Majamiju. Njih dobro poznaje Nikola Ćaćić, srpski dublaš, koji je 2020. sa sa Pavićem osvojio turnir u Monpeljeu.

Koliko je dobra atmosfera između dva tima svedoče i šale Novaka i hrvatskog dubla na Vimbldonu.

Novak je prišao kao dvojici tenisera, zagrlio Mektića, a onda je Pavić krenuo sa šalom „Ne mogu sad više, previše sam uzbuđen nikad nisam vodio ovakvu konferenciju“.

Đoković: Žalio si se da nemaš konferencije, evo sad imaš.

Novinar: Novače, imaš li ti možda neko pitanje?

Đoković: Koja je tajna uspeha ove godine?

Pavić: Pa ne, stani. Koja je tajna uspeha tvoje karijere?

Đoković: Izgubili ste dva meča ove godine od Dodiga i od korone.

Mektić: Da, ali ti si neporažen u parovima ove godine (smeh), i u parovima si bolji od nas.

Pavić: Procenat je na tvojoj strani.

Đoković: Lako je osvojiti Izborn i sve, dođite na Majorku, pa tamo osvojite dubl. Od njega ću osedeti dok dočekam poziv (pokazao na Mektića), možda s tobom možemo da odigramo neki turnir.

Pavić: Ovo je zabeležno na kameri, ispred kamere si, pazi šta pričaš (smeh).

Sva trojica su se saglasalila da bi bilo lepo da zajedno slave 11. jula uveče (po završetku finala Vimbldona).

Đoković: Kad vi počinjete da igrate turnir, sledećeg petka? Ja ću da se naradim dok dođem do njih, oni to završavaju za 34 minuta.

Mektić: Kao i konferenciju isto (smeh).

Đoković: Ne znam da li ljudi shvataju da imamo tri broja 1 iz Hrvatske i Srbije, iz dve male zemlje u ovako globalnom sportu. To je neverovatan uspeh, čestitam momcima na svemu. Kako izgleda kada delite prvo mesto? Da li delite sobu i krevet? Previše ste mi bliski, objavljujete na Instagramu pije se čaša crnog vina (smeh). To je tajna uspeha.

Pavić: Nemoj da kreneš to da kopiraš, nije to za svakog.

Đoković: Carevi su, carevi.

Ne treba zaboraviti ni idejnog tvorca ove generacije koja želi da se poput onih iz 2005. i 2018. godine okiti titulom i čuvenu „salataru“ ponese u domovinu.

Vedran Matić, selektor Hrvatske, sarađivao je sa Ivaniševićem kog poznaje od devete godine. Vratio je „Zeca“ na drugo mesto ATP liste i odveo ga do 20 finala (10 titula).

Prestali su da sarađuju neposredno pre 2001. godine kada Ivanišević osvojio Vimbldon jer je selektor tada imao probleme sa povredom, ali i čekao prvo dete, pa mu putovanja nisu odgovarala.

Sarađivao je i sa Čilićem u juniorskim danima, a Karena Hačanova je odveo do osmog mesta ATP liste.

Sve ovo čini da ćemo sasvim sigruno gledati spektakl.

Meč Dejvis kupa između Srbije i Hrvatske možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Meč koji je prelomio dubl susret Srbije i Kazahstana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar