Foto: Starsport / Srđan Stevanović

Srbija na Australijan openu neće imati žensku predstavnicu u glavnom žrebu

Nakon poraza Olge Danilović od Klare Burel (3:6, 6:0, 6:2) u poslednjem kolu kvalifikacija za Australijan open, postalo je jasno da Srbija neće imati nijednu predstavnicu u glavnom žrebu na prvom grend slemu u sezoni.

I dok je Aleksandra Krunić povređena, trenutno treća najbolja Srpkinja na WTA listi, Natalija Stevanović, ispala je u prvom kolu kvalifikacija od Brende Fruvirtove.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada smo već pomenuli Brendu, važno je znati da mlada Čehinja ima tek 15 godina… Da, dobro ste pročitali. Uz to, ima i sestru Lindu, dve godine stariju, koja je dogurala do Australijan opena, a već neko vreme igra tenis na vrhunskom nivou i tek treba da zasija punim sjajem.

A kada već pričamo o češkim teniserkama, zanimljivo je istaći da će njih biti čak 11 u glavnom žrebu Australijan opena. A Srbija? Pa, nula, već smo rekli. Možda Češka treba da nam posluži kao primer na koji ćemo se ugledati u budućnosti.

Srbija još od Jelene Janković i Ane Ivanović nije imala teniserku koja je prišla svetskom vrhu na najvećoj pozornici, a daleko od toga da talenta nema.

Najbolje rangirana srpska teniserka Aleksandra Krunić pala je za dve pozicije i na poslednje objavljenoj WTA listi zauzima 116. mesto. Krunić ima 555 bodova, 142 više od Olge Danilović koja je napredovala za dva mesta i trenutno je 153. teniserka sveta. Pomenuta Stevanović nalazi se tek na 215. mestu sa 298 WTA bodova, a ima 28 godina.

Danilović je prošle godine dogurala do drugog kola u Australiji, pa će zbog toga uskoro izgubiti bodove i verovatno opet pasti na listi.

Perspektivna srpska teniserka osvojila je jednu titulu do sada u karijeri, ali već dugo nije napravila nijedan zapažen rezultat.

Desi se s vremena na vreme da Olga zablista, kao u Lozani prošle godine kada je u finalu izgubila od Petre Martić, ali mnogo češće ispada u uvodnim rundama, dok je na grend slemovima prolaz u glavni deo žreba veliki uspeh.

PROČITAJTE JOŠ:

Istina je da se Olga mučila i sa zdravljem u proteklih godinu i po dana, bila je van terena šest meseci u jednom navratu, ali sada je bolje i samo fali dobra forma i neki rezultat koji će joj biti vetar u leđa.

Danilović ima tek 21 godinu, pred njom je dug put, ali ukoliko želi da dođe do vrha ili za početak bar da uđe u prvih 100, moraće da bude konstantnija.

Krajem 2022. dogodilo joj se da veže četiri poraza protiv teniserki koje nisu iz teniskog vrha, što je svakako primer nečega što nikako ne bi trebalo da joj se dešava.

Ipak, pred novu sezonu Olga je započela saradnju sa Špancem Salvadorom Navarom, koji želi da se sa njom probije u sam vrh ženskog tenisa.

„Mogu da kažem da je izvanredan potencijal, potpuno verujem u njenu igru. Istina, ima stvari za napredak, ali sveukupno gledano, kao igračica, bez sumnje je potencijal za Top 10“, rekao je Navaro za „Punto de Break“.

Olga je bila i na akademiji Aleksa Koreče u Španiji, a Navaro je istakao detalje na kojima će raditi sa Srpkinjom.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

„Već smo nekoliko puta razgovarali, znao je pozitivne i negativne stvari. Ona je jako emotivna devojka, treba da nauči da se kontroliše i bolje snalazi u takvim trenucima, to je najteži deo sa kojim moramo da se suočimo, da ne izgubi emocionalnu kontrolu kada se takmiči. Jer kada to kontroliše, ona je atomska bomba. Odlično igra tenis i pobednik je. Prethodne nedelje bile su odlične“.

Neće Salvador uvek biti sa Olgom, ali se očekuje da joj pomogne u razvoju i lansiranju ka top 100.

„Putovaću oko 10 nedelja godišnje“.

Kao najveći problem istakao je kontrolu emocija kod Olge.

„To je široko rasprostranjen problem u ženskom tenisu. Ima veoma nisku emocionalnu kontrolu i veoma visoku emocionalnu nestabilnost, zbog čega ima toliko različitih šampionki i toliko uspona i padova na rang listi. Ovo je jedna od stvari koje hitno treba poboljšati.“

Aleksandra Krunić i Olga Danilović Foto:Trenka Attila / Attila Trenka / Profimedia/Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Ipak, Olga ima nešto posebno.

„Nema mnogo takvih igračica kao Olga. Tehnički, ona je najbolja teniserka koju sam ikada sreo. Video sam je prethodnih nedelja da je dobra, vesela, kako se savršeno uklapa u grupu u kojoj je jedina debojka. Trudi se, veruje u projekat“, zaključio je Navaro.

Što se Aleksandre Krunić tiče, ona je trenutno povređena, nije igrala od septembra prošle godine, ali je znatno starija od Olge, pošto ima 29 godina.

Krunić, isto kao Olga, ume da zasija s vremena na vreme, osvojila je takođe jednu titulu, ali joj znatno bolje ide u dublu gde ima šest trofeja.

Aleksandra Krunić/Foto/ EPA-EFE/KOEN SUYK

Teško je za očekivati da će Krunić do kraja karijere znatno skočiti na WTA listi, stoga Srbiji ostaje da se nada nekim novim mladim talentovanim igračicama.

Sličan slučaj je i sa Ninom Stojanović i Natalijom Stevanović, pa nade teniske publike u Srbiji usmerene su pre svega ka sledećim devojkama: Lolom Radivojević, Mii Ristić i Staši Srbulović.

Da ženski tenis kod na ne funkcioniše baš najbolje, pokazao je i poraz od Meksika u Bili Džin King Kupu prošle godine sa ubedljivih 4:0.

Ipak, selektor Dušan Vemić imao je razloga i za sreću, pošto su upravo Mia i Lola upisale nastupe i počele da stiču potrebno iskustvo kao ulaznicu za najveću pozornicu.

Mia Ristić, Foto: Teniski savez Srbije

„Lola je već pokazala da je spremna da se nosi sa pritiskom i odgovornošću koja je uvek prisutna u mečevima za reprezentaciju, a Mia će, iskreno verujem, dobiti šansu da ne samo predstavlja reprezentaciju i stiče neophodno iskustvo, već i da joj ovi mečevi služe kao odskočna daska za karijeru“, rekao je Dušan Vemić za „Sport Klub“ još pre duela sa Meksikom.

Dodatno je prokomentarisao Lolu i njene osobine.

„Sjajan je timski igrač i puno nam je značila u poslednjem meču za reprezentaciju. Vredna je i jako brzo uči, odlična je pod pritiskom i odlikuju je snažni udarci. Mislim da ćemo je gledati narednih godina na WTA turu i grend slemovima“.

Nije se štedeo ni kada je trebalo da hvali Miu.

„Još uvek je ne poznajem dovoljno, ali njeni rezultati govore sami za sebe. Očigledno se dobro snalazi u profesionalnom tenisu. Jer ta tranzicija iz juniorskog tenisa nekad ume da bude teška“.

Lola Radivojević, foto: TSS

Na pitanje da li sa Lolom i Miom srpskom tenisu predstoji repriza slavnih dana u stilu Ane i Jelene, odgovorio je sledeće:

„Ja se iskreno nadam da će one krenuti putem naših proslavljenih teniserki. Do kraja ove decenije ćemo, ako ne i pre, imati vrhunski tim. Kombinacijom iskustva, mladosti i kvaliteta sa jednim fenomenalnim timskim duhom“.

Mia tek treba da napuni 17 godina, a tokom 2022. osvojila je i prvi profi turnir i to u Vrnjačkoj Banji nagradnog fonda 25.000 dolara.

Sa ženskom reprezentacijom u svom uzrastu našla se u evropskom i svetskom vrhu, te joj se prognozira blistava budućnost.

Ništa manje uspešna nije ni Lola, koja je 2005. godište. U maju prošle godine je i ona podigla prvi profi trofej, a tokom leta imala je seriju od tri titule na četiri turnira na kojima je učestvovala.

Pomenute dve teniserke i dalje nisu ni u 300 najboljih u svetu ženskog tenisa, ali zaslužuju pažnju, jer njihovo vreme tek predstoji i ne treba žuriti.

Situacija sa Stašom Srbulović je nešto drugačija, pošto je ona četvrta teniserka sveta u konkurenciji gluvih i nagluvih.

Staša ima samo 19 godina (rođena je 2003), ali niže uspehe za ponos. Već punih 10 godina trenira tenis i sada se ispred nje na svetu nalaze samo Nemica Heike Albreht-Šreder, Čia-Ven Lin i Miju Kita (dele drugo mesto), te Jana Janošikova.

Ipak, pred Stašom je još 15 godina vrhunskog tenisa i uskoro bi mogla sve da ostavi za sobom.

Često je znala da igra i kroz bol i sa povredama. Sa bandažiranim skočnim zglobom je stigla do finala Svetskog prvenstva na Kritu 2021. godine pobedivši u polufinalu i pomenutu Nemicu Albreht-Šreder, trenutno prvu igračicu sveta.

Staša Srbulović
Staša Srbulović; Foto: Privatna arhiva

Srpska teniserka je na prvom učešću na SP 2019. godine stigla do bronze u miks dublu sa Marekom Vakom iz Slovačke.

Na Olimpijskim igrama za gluve i nagluve u Brazilu osvojila je peto mesto, ali se kao velika šampionka nije zadovoljila time. Njen potencijal često ne prepoznaju ni oni koji bi po svemu sudeći to morali da primete. Njena priča sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušim, a svi u Srbiji se nadamo da će dotaći i sam vrh svetskog tenisa, kao i da će mnogi videti ono što ona može da učini na terenu.

I da se vratimo samo na kratko na početak. Ne znam šta Češka to radi sa mladim talentima, trebalo bi neko vreme da se to istraži, ali svakako da u tamošnjem ženskom tenisu postoji neka uspešna i dugotrajna formula.

Možda ne bi trebalo baš da je prepišemo, pitanje je i da li je to moguće, ali kao primer sigurno može da posluži. Neka i Srbija za koju godinu prati 11 takmičarki na velikom turniru. Dobro, ne mora odmah 11, neka za početak bude bar jedna.

BONUS VIDEO Novak Đoković i Nik Kirjos – šou na egzibiciji u Melburnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar