Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Na Australijan openu nas čeka mnogo dugih mečeva, a Novak je za njih uvek bio i mentalno i fizički spreman - to je pokazao i nedavno u Adelejdu

.

Pratite Australijan open na nova.rs uz Lilly drogerie.

„Preživljavaju samo najprilagodljiviji“ – još davno je tvrdio Čarls Darvin u „Postanku vrsta“, a upravo se evolucija i napredak mogu videti u igri Novaka Đokovića iz godine u godinu.

Kada bismo pisali o svim udarcima i detaljima u kojima je Novak napredao u poslednjih nekoliko godina bilo bi nam potrebno mnogo prostora i vremena, ali sada ćemo se fokusirati samo na servis.

Iako ima 35 godina, srpski teniser ne razmišlja o penziji, već o povratku na svetski tron i mnogim drugim rekordima koje je u prilici da obori, ako u narednih nekoliko sezona na turu bude na svom prepoznatljivom nivou.

PROČITAJTE JOŠ:

Od starosti i godina je nemoguće pobeći, ali već je poznato koliko je Novak posvećen svom telu, zdravom životu, ali i teniskom napretku.

U poznim igračkim godinama i dalje je u mogućnosti da igra duge mečeve, čak i po pet burnih setova, a o njegovoj energiji, elastičnosti i fizičkim sposobnostima će se još dugo pričati i pisati knjige.

Međutim, i Novak je „samo čovek“, pa su i na njegovom licu i telu primetni tragovi umora – setimo se samo kako je na Završnom mastersu u Torinu onemoćao u nekoliko navrata, a onda razbijao rivale.

Sada je pred njim novi izazov zvan pohod na desetu titulu na Australijan openu, a kao „zagrevanje“ osvojio je titulu u Adelejdu, gde je pokazao da svaki meč igra kao poslednji i da nikada ne odustaje.

AP Photo/Ariel Schalit

Bilo je u Novakovoj igri detalja u Adelejdu koji nisu bili baš najbolji, ali i onih mnogo dobrih. Jedan od onih udaraca koji je funkcionisao kako treba bio je i servis.

U poznim igračkim godinama, servis može biti pravo tajno oružje za tenisere, što je shvatio i Novak, najviše zbog rada sa Goranom Ivaniševićem. Hrvat je svojevremeno bio jedan od najubojitijih servera na svetu, a trenutno je peti na večnoj listi po broju asova – 10.131.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ivanišević i Đoković već nekoliko godina sarađuju, bio je Hrvat tu i dok je Marjan Vajda bio glavni trener, ali sada on vodi glavnu reč. Novak i Goran su uvek imali poseban odnos, a primetno je da od početka njihove saradnje Srbin znatno bolje servira. To sve više dolazi do izražaja iz godine u godinu, a u Australiji moglo bi da bude od ključnog značaja za neke napete mečeve.

Na turniru u Adelejdu, Novak je izgubio svega jedan set, ali je polufinale protiv Danila Medvedeva bilo izuzetno zanimljivo i uzbudljivo. Srbin je dobio taj meč sa 2:0, ali fizički nije baš bio na svom vrhuncu, pa je čak tražio i pomoć lekara.

PROČITAJTE JOŠ:

U drugom setu je došao do brejka i vođstva od 4:3, ali naredni servis gem bio mu je izuzetno problematičan. Medvedev je stigao do brejk lopte, Novak je promašio prvi servis, ali je onda drugi odservirao brzinom od čak 200 kilometara na čas, što je zadivilo mnoge. Koliko igrača znate da bi u toj situaciji smelo i znalo da opali po loptici sa tom brzinom i preciznošću?

I u finalu protiv Sebastijana Korde, Novak je bio izuzetno dobar na servisu. Iako procenat prvog (63 odsto) nije bio ništa specijalno, Srbin je osvojio čak 85% kada je ubacivao početni udarac, uz još 68% poena koje je osvajao na svoj drugi servis.

Đoković važi za igrača koji retko kada gubi svoje servis gemove, što mu je u ovoj fazi karijere izuzetno bitno, pogotovo kada igra protiv mlađih rivala ili ubitačnih servera poput Nika Kirjosa, Rajlija Opelke, Džona Iznera, Danila Medvedeva…

Foto: Tanjug//AP/Michel Euler

Novak možda nikada neće imati njihovu snagu i kvalitete na servisu, ali je svoj početni udarac znatno unapredio u odnosu na ranije faze karijere, kad mu je to bila možda i najslabija tačka.

„Mislim da mi je servis verovatno bio potcenjen kao jedno od oružja jer sam imao sreću da riterniram toliko dobro tokom karijere i uđem u razmene udaraca, da se krećem veoma dobro i igram precizno sa osnovne linije. Ali, servis mi je izvlačio iz nevolja mnogo puta, donosio mi je besplatne poene posebno kada sam imao svoje najbolje sezone, kao 2011. i 2015. godine, kada sam imao i odlične procente prvog servisa“, rekao je Novak još 2020. godine.

Koliko Novak značaja pridaje servisu pokazuje i to što se pred svaki dobro koncentriše, za šta mu često treba mnogo vremena. Merač vremena za servis često pokaže i nulu pre nego što Novak „baci“ lopticu u igru, ali on nikada ne žuri na svojoj pripremi.

Pokazao nam je Novak mnogo puta koliko je izdržljiv, ali u 35. godini ipak su i njemu potrebni momenti kada će skratiti poene i osvojiti neki lakši gem, pogotovo u trenucima kada se meč lomi. To na najbolji način uspeva da uradi putem servisa.

Foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Novakova mobilnost i mogućnost koje njegovo telo ima čini njegov servis i delimično nepredvidivim, pošto ume da potegne iz sve snage kao protiv Medvedeva, ali i da odservira sa dosta slajsa.

S vremena na vreme u njegovoj igri možemo videti i servis-voleje, iako naravno, ne preferira to da radi. Novak je pokazao da gleda u budućnost, pa i servis-volej igra predstavlja način da se prilagodi novonastalim uslovima i mlađim rivalima.

Đokovićevu evoluciju servisa mnogi navijači i teniski analitičari vide i kao jednu od najvećih transferomacija bilo kog udarca u istoriji „belog sporta“.

Još pre tri godine, Novak je imao razgovor i sa svojim bivšim trenerom Borisom Bekerom, koji je izdvojio nekoliko snimaka kako je srpski teniser servirao pre deset godina, te kako to radi sada (odnosno 2020. godine). Legendarni Nemac je uporedio položaje laktova, a na konstataciju da mu je servis od slabosti postao oružje, Đoković je odao priznanje njemu i Goranu Ivaniševiću, koji su sa njim najviše radili, a jedan i dalje radi, na tom delu igre.

Foto: AP Photo/Daniel Cole

Beker je, takođe, naglasio da je Đoković unapredio još jedan aspekt svog servisa – brzinu.

„Sada znam kako si se osećao tokom karijere kada si imao toliko as udarac i besplatnih poena“, odgovorio je Novak Bekeru i nastavio:

„To je uvek cilj, unapređivanje servisa je bio jedan od prioriteta u radu sa mojim timom. Pokušavam da dobijem što više besplatnih poena, tako da bih mogao bez problema da odrađujem razmene poena lakše iza osnovne linije i skinem pritisak sa svojim servis gemova. Lepo je videti da sam bolji na drugom servisu kada imam više samopouzdanja, ali sam radio na tome da zahvatim više, da na neki način povećam visinu i to funkcioniše dobro“.

I dan-danas u izjavama koje daje posle mečeva, Novak u prvi plan stavlja servis, koji ga je mnogo puta pogurao ka pobedama.

U videu ispod možete pogledati sličnosti između servisa Đokovića, Nadala i Federera, ali i specijalne Novakove detalje kada je taj segment igre u pitanju. Elastičnost koju Novak poseduje retko kada se viđa u bilo kom sportu, te Novakove pokrete tela malo ko može da isprati ili ponovi.

Australijan open traje od 16. do 29. januara, a Novak može biti zadovoljan žrebom. Ipak, Đoković zna da nijednog rivala ne sme da potceni, a servis je udarac koji ga može spasiti i pogurati ka tituli u trenucima kada mu možda igra u polju ne funkcioniše kako bi želeo.

Novak je trenutno 19. najbolji server ikada (računaju se samo asovi, Đoković ih ima 6.591), pa bi do kraja karijere mogao da skoči i na toj listi. Primera radi, prvi je Izner sa 13.997 asova.

BONUS VIDEO Đoković poslao drugi servis 200 na sat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar