Čekali su Amerikanci 16 godina da se pojavi neko ko će barem delimično uspeti da popuni cipele Endija Rodika, a onda je dojahao za mnoge i neočekivani junak.

U poslednje vreme su Sjedinjene Američke Države izbacile plejadu vrhunskih igrača koji ne pripadaju samom vrhu. Rajli Opelka, Tejlor Fric, Maksim Kresi, Tomi Pol, Dženson Bruksbi, Sevastijan Korda, Markos Giron, Brendon Nakašima, Denis Kudla, Džej Džej Vulf i Mekenzi Mekdonald… Ipak, sada je ispred svih Frensis Tijafo.

PROČITAJTE JOŠ

Uspeo je da postane prvi Amerikanac u polufinalu US Opena još od Endija Rodika nakon što je 7:6 (3), 7:6 (0), 6:4 savladao Andreja Rubljova (Rus igrao šesto četvrtfinale grend slem i svako je izgubio). Tako je samo naplatio još jednom veliku pobedu protiv Rafaela Nadala kada je čitav svet počeo da priča o ovom momku. Postao je i prvo Afroamerikanac koji je stigao do polufinala US Opena još od legendarnog Artura Eša i to baš na terenu koji nosi ime ovog velikana tenisa.

Čak i da ste ga gledali prvi put mogli ste da uočite jednu stvar. Izuzetno je emotivan, svaki poen doživljava kroz čitav rolerkoster emocija, ali možda niste mogli da primetite da je jedan od najvećih šaljivdžija na turu.

Sa kojim god igračem da pričate svako će vam reći – Frensis je najluđi.

Zarazan osmeh, stalne šale i taj prirodni šarm učinio je da Tijafo nema neparijatelja i da svi vole da budu u njegovom društvu.

Postao je planetarno popularan sa 19 godina dok je još igrao na čelendžerima. „Prodao“ je foru koja se i dalje prepričava.

Frensis Tijafo
Frensis Tijafo; Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Kako je samo Tijafo odigrao taj-brejk drugog seta, kao da je bio otelotvorenje božanstva. Tukao je kao da ima magični čekić, kao da ispaljuje gromove. Sve te analogije su se videle u vidu montaža.

U jednom trenutku se tokom turnira koji se održava u Sarasoti u jednom hotelu čulo glasno stenjanje.

Baš ono koje se može čuti u filmovima za odrasle, a bilo je toliko intenzivno i toliko dugo da nisu baš svi mogli da se prave da ne čuju.

Neprijatnu scenu je odmah okrenuo na šalu upravo Amerikanac.

„Ma, nemoguće da je toliko dobro“, povikao je u jednom trenutku Tijafo i nasmejao sve.

Taj video snimak se nalazi pred vama, a ubrzo je postao planetarni hit.

Tijafo, koji je prethodno napravio senzaciju pobedivši Rafaela Nadala u četiri seta, ovog puta je savladao Rubljova.

Ruski igrač je tako ostao na nuli kada je reč o plasmanima u polufinale grend slemova.

Od toga je pet puta gubio u tri seta, dok je Tijafo uspeo da prođe u svoje prvo polufinale turnira.

Za to su mu bila potrebna dva sata i 39 minuta velike borbe, u kojoj je imao više vinera (46:31) i preciznije udarce od rivala.

Po broju grešaka su bili izjednačeni na po 38, a Tijafo je dobio meč u kom je napravio samo jedan brejk.

On je viđen u trećem setu, pošto su u prva dva mini-brejkovi odlučivali u 13. gemovima.

Rubljov je u prvom setu propustio šansu na servisu rivala u 12. gemu, jer je tada imao set-loptu.

Kada je nije iskoristio, Tijafo je u taj-brejku rešio set u svoju korist. Drugi set je protekao bez brejk prilika, a u trećem je Rubljov poklekao u sedmom gemu i Tijafo je obezbedio plasman dalje.

Zastanite za trenutak, pogledajte koliko je ovo značilo Tijafou. Svaki komentar je suvišan.

Ipak, ovaj sin migranata iz Sijera Leonea (stigli 1993. u SAD) imao je sve samo ne lako detinjstvo.

„Očigledno nisam bio bogato dete ili sam imao sve te nove stvari i to. Ali sam samo voleo život,. Mogao sam da igram tenis i bez novca jer je to sportt koji sam voleo.“

Njegova majka je radila duple smene, neretko i tokom noći kao medicinska sestra kako bi omogućila njegovom bratu blizancu i njemu barem normalno detinjstvo.

Kako je to obično slučaj, sudbina je uplela svoje prste.

Konstant Tijafo, otac sada poznatog tenisera, počeo je da radi na Juniorskom teniskom centru u Vašingtonu tokom 1999. godine, a kasnije se čak i preselio u neke slobodne prostorije za ostavu. Dečaci su ostali sa njim, spavali su na stolu za masažu, dok je majka uredno radila noćne smene. Tako je Tijafo dobio mogućnost da zaigra tenis. Praktično je imao igralište samo za sebe.

„Tata nas je sve vreme ‘držao na oku’. Kada smo počeli da se bavimo tenisom, uradili smo to da bismo dobili školarinu za koledž. Želeo sam samo da moji roditelji budu ponosni na mene. Ne mogu ni da zamislim šta im je sve prolazilo kroz glavu. Sve vreme im govorim da nije stvar u meni i da su se oni žrtvovali mnogo više nego ja. Toliko su uradili za mog brata i mene i ekstremno smo im zahvalni na tome. Sada im samo vraćam i nikada nemam izgovor da se ne borim u meču“, rekao je Tijafo jednom prilikom.

Inspiracija

„Pa, mislim da svi mogu da izvuku pouke iz moje priče. Naravno da je to kliše, ali stvarno mislim da ako si stvarno strastven u vezi sa nečim… Svako ima neki dar“, pojasnio je jednom prilikom Amerikanac.

Već sa 15 godina je pokazao koliko je zapravo talenat kada je osvojio nezvanično svetsko prvenstvo u tenisu, prestižni „Oranž boul“. Postao je najmlađi pobednik ikada sa samo 15 godina.

Od tada se dugo čekala njegova eksplozija, a ove sezone deluje kao da se sve sklopilo.

Stigao je do druge runde Rolan Garosa, stigao je do osmine finala Vimbldona i za sada je u polufinalu US Opena. Malo je onih koji su to više zaslužili od njega.

BONUS VIDEO Alakaraz pobedio Sinera na US openu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar