Foto: EPA-EFE/MARK EVANS

Osvajanje Masters turnira u Rimu je učinilo da Novak Đoković bude glavni favorit za pobedu na Rolan Garosu.

Srpski teniser u javnosti nije percipiran kao specijalista za terene sa šljakastom podlogom, već su oči uglavnom uprte u Rafaela Nadala, a poslednjih godina i u Dominika Tima.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo je Austrijanac savladao Đokovića u prošlogodišnjem polufinalu i onemogućio ga u nameri da se sastane sa Nadalom u borbi za trofej, pa je Španac relativno lako stigao do 12. titule u Parizu.

Žreb za ovogodišnje takmičenje je najboljem igraču sveta omogućio nešto lakši posao, bar na papiru.

I Tim i Nadal su na drugoj strani žreba, što znači da se Novak sa jednim od njih dvojice može susresti samo u finalu.

Đoković bi na startu trebalo da ima lepo zagrevanje protiv Mikaela Imera, 22-godišnjeg Šveđanina poreklom iz Etiopije.

Foto: EPA-EFE/CHRISTINE OLSSON

On je prošle sezone stigao do drugog kola, trenutno je 80. na ATP listi, a najbolji plasman mu je bio osam mesta bolji.

Posle Šveđanina, pred Đokovićem će biti pobednik duela između Uga Delijena, igrača koji je došao u centar pažnje pošto je nepravedno bio suspendovan sa turnira u Sinsinatiju, te Ričardasa Berankisa, najboljeg litvanskog tenisera svih vremena.

On je favorit u duelu sa igračem iz Bolivije i mogao bi da predstavlja odličnu uvertiru Đokoviću za treće kolo gde će ga, sasvim izvesno, sačekati bolji iz duela prvog kola između Huberta Hurkača i Tenisa Sandgrena.

Pobednik tog duela će u drugom kolu igrati protiv boljeg iz meča Danijela Galana i Kamerona Norija i biće favorit, ali i autsajder u trećem kolu protiv Đokovića.

U četvrtom kolu pred Novakom bi mogli da se nađu Karen Hačanov, 15. igrač sveta koga je nedavno u Hamburgu savladao Dušan Lajović, ali i nezgodni Čileanac Kristijan Garin, koji će u prvom kolu igrati protiv Filipa Kolšrajbera.

Četvrtfinale bi za Đokovića značilo gotovo izvesno ozbiljan okršaj sa nekim od rivala iz Top 20.

Foto: EPA/ANTONIO BAT

Najveće šanse da se nađu u borbi za polufinale imaće Italijan Mateo Beretini te dvojica Španaca, Roberto Bautista Agut i Pablo Karenjo Busta, momak koji je bio akter duela na US Openu u kom je Đoković suspendovan, ali ne bi trebalo otpisati ni Jan-Lenarda Štrufa.

Polufinale bi već bilo nešto posebno… Novaka bi tu mogli da sačekaju daleko ozbiljniji rivali poput Danila Medvedeva, Stefanosa Cicipasa, Denisa Šapovalova, Andreja Rubljova, Grigora Dimitrova, ali i Dušan Lajović, koji bi u osmini finala mogao da „saplete“ Medvedeva.

Novakov najveći rival na ovom turniru Rafael Nadal ima nekoliko „mina“ pred sobom, ali je gotovo izvesno da će se on sastati sa Dominikom Timom u polufinalu dvojice, nominalno, najboljih „šljakaša“ sveta.

Tim ima nešto teži put, u prvom kolu će morati da eliminiše Marina Čilića, a u četvrtoj rundi bi mogao da ga sačeka uvek nepredvidivi Sten Vavrinka.

Kako bilo, Novak će morati da ide korak po korak, ali ima mnogo povoljnih okolnosti koje mogu da ga dovedu do pozicije da sa većim nivoom energije i samopouzdanja uđe u trku za trofej.

Ponovićemo, 18. Grend slem trofej u karijeri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare