Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Novak Đoković je igrom u Rimu potvrdio sjajnu formu uoči Rolan Garosa i overio mesto u najužem krugu favorita za osvajanje prestižnog mastersa. Glavni konkurent za trofej biće mu aktuelni šampion Rafael Nadal, ali svoju šansu iz senke vrebaju i drugi teniseri.

U najavi početka Rolan Garosa Đoković je istakao Rafaela Nadala kao glavnog favorita za osvajanje trofeja, dodavši da postoje i drugi teniseri sposobni da se popnu na tron u Parizu.

Iako je jasno da su Srbin i Španac apsolutni favoriti, ne treba u potpunosti isključiti iznenađenja, a neki od tenisera koji bi mogli da pomrse planove dominantnom dvojcu su Dominik Tim, Dijego Švarcman, Stefanos Cicipas i Aleksandar Zverev.

PROČITAJTE JOŠ

Dominik Tim je potencijal na zemljanoj podlozi pokazao još prošle sezone eliminisavši u plufinalu Novaka Đokovića. Talentovani Austrijanac upravo je na šljaci ostvario najviše uspeha u dosadašnjoj karijeri osvojivši 10 od ukupno 15 turnira.

O kvalitetu trećeg reketa sveta najbolje govori podatak da protiv Đokovića ima skor od sedam poraza i četiri pobede, dok je Nadala pobedio pet puta u 14 susreta.

Dodatni plus za Tima predstavlja nedavno osvojeni US Open, pa nema sumnje da će isti podvig pokušati i na drugom uzastopnom grend slemu.

Slabosti najboljih tenisera nagovestio je turnir u Rimu koji je predstavljao svojevrsnu uvertiru, a u centar pažnje dospeo je Dijego Švarcman eliminisavši Nadala.

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Argentincu je to bila prva pobeda nad „Kraljem šljake“ posle devet vezanih poraza. Zanimljivo, Švarcman je trijumfom nad Nadalom prvi put savladao nekog od tenisera iz Top 10 društva pa pred Rolan Garos ima učinak 1:4 protiv deset najboljih tenisera.

Iako je daleko od samog teniskog vrha, 13. reket sveta pokazao je da može biti mina na putu najboljih, a upravo na šljaci ima najbolji učinak u karijeri sa indeksom 0,561 (78 pobeda i 61 poraz).

Uoči pariskog grend slema ne treba zanemariti ni ulogu Aleksandra Zvereva koji u francusku prestonicu stiže kao finalista US Opena, i odličan rezultat u međusobnim duelima sa Novakom Đokovićem.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Nemac je prvog tenisera sveta savladao u dva od pet susreta, a jednom u šest duela bio je bolji i od Nadala. Prethodne godine na Rolan Garosu, put je završio upravo protiv Đokovića koji ga je eliminisao u četvrtfinalu 7:5, 6:2, 6:2.

Svoju šansu, iza dominantnog dvojca, tražiće i Stefanos Cicipas, grčki teniser koji u prethodne tri godine nije stizao dalje od četvrte runde Rolan Garosa. Ipak, uspon forme i činjenica da ume da iznenadi Đokovića svrstavaju ga u igrače koji mogu da pomrse račune favoritima. Cicipas je od šest susreta sa Novakom iz tri izlazio kao pobednik, a prošle godine u polufinalu Madrida je eliminisao Nadala sa „njegovog“ trnira.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar