Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Neimenovani holandski teniser otkrio je da je pre dve godine otkrio šemu kako se u "belom sportu" nameštaju mečevi i zbog čega se to radi.

Ovaj teniser je za medije u domovini otkrio da desetorica profesionalaca redovno nameštaju mečeve, a da su četvorica od njih Holanđani.

PROČITAJTE JOŠ:

Momci iz ove zemlje nisu tako uspešni na ATP listi, budući da je najbolje rangirani holandski teniser Botik Van de Zandšulp na 66. mestu ATP liste.

Talon Grikspor je na 118. mestu, dok između 200. i 300. mesta Holanđani imaju još trojicu igrača. Među njima je i prekaljeni veteran Robin Hase.

Međutim, upravo u tom plasmanu se krije i deo razloga zašto teniseri nameštaju mečeve. Nižerangirani igrači, što se naravno poimence ne odnosi ni na koga od pobrojanih, obično nemaju mogućnost da pokriju sve troškove na ATP turu.

Zato neimenovani Holanđanin navodi da nameštanje mečeva vide kao izvor dodatnog prihoda.

„Delio sam sobu sa drugim teniserom i razgovarali smo o tome kako finanijski uspevamo da pokrijemo zahteve profesionalnog tenisa, koji je često veoma skup. Igrači za skoro sve moraju da plaćaju sami – putovanja, smeštaj, ponekad čak i trenera i salu za trening“, kaže on za „NOS“.

Upravo za ovakve tenisere se zalaže i Novak Đoković. Već godinu i nekoliko meseci, radi njegova asocijacija PTPA, koja okuplja igrače nižeg ranga.

Oni najbolji „lakše“ dođu do novca i unosne zarade, a Novakova zamisao je da se to malo izbalansira, kako bi potrebe za nameštanjem bilo što manje.

„Tu se otvorila tema nameštanja mečeva – taj igrač mi je rekao da ima drugi mobilni telefon, sa kojeg porukama obaveštava nepoznatu osobu o tome kada će izgubiti set na određenom meču u zamenu za nekoliko hiljada evra. Bio sam zatečen – znao sam u principu da to postoji, često su se javljale sumnje u nekim situacijama, ali sam pretpostavljao da su generalno teniseri ‘čisti'“, kaže holandski teniser.

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

PTPA je u više navrata bila meta kritika ATP-a posebno prošle godine, jer bi za igrače trebalo da se zalaže ATP-ov Savet igrača. Đoković i Vasek Pospišil su mislili da se to kroz Savet ne radi dovoljno efikasno i zato su pokrenuli priču odvojenu od Asocijacije teniskih profesionalaca.

„Nisam želeo da prijavim ovaj slučaj do sada – delimično zato što mi je dubl-partner bio prijatelj, a delom zato što bih onda i ja postao predmet istrage. Morao bih da predam svoj telefon i slične stvari. Osim toga, i ja sam se ponekad kladio na tenis iz zabave, što bi moglo da napravi probleme“, tvrdi neimenovani Holanđanin.

Holandski sudovi su rekli da će pokrenuti postupak, dok se Teniski savez Holandije oglasio i osudio tvrdnje da njihovi igrači učestvuju u takvim stvarima.

Nameštanje nije strano i nepoznato ni u drugim zemljama, jer su svuda princip i razlozi slični, bilo da se radi o Holandiji, Belgiji, Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji.

BONUS VIDEO: Najzanimljiviji detalji meča Đokovića i Beretinija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar