Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Čitava sezona na šljaci staje u sedam mečeva koji su pred Novakom Đokovićem. Prvi će mu na crtu Aleksandar Kovačević, sin srpskih migranata sa kojim nikada pre nije igrao. Biće to još jedan u nizu mečeva protiv igrača sa kojima se ranije nije susretao.

Foto: Nova.rs

Ukoliko želite da napravite najbolji prikaz koliki je Đoković favorit protiv Amerikanca srpskih korena bolji podatak od ovog verovatno ne postoji. Biće ovo prvi meč Kovačevića na Rolan Garosu, dok će Đoković odigrati svoj 102. susret. Do sada je slavio na 85 uz samo 16 poraza.

Otuda i ne čudi što kladionice ne daju gotovo nikakvu šansu Amerikancu da bi mogao da napravi senzaciju na terenu „Filip Šatrije“ ne pre 13.00.

PROČITAJTE JOŠ

Relativno je nepoznat srpskoj javnosti, a zanimljivo da je na početku godine gledao meč fudbalske reprezentacije Srbije protiv SAD.

„Zapravo jedan od mojih prijatelja sa kojim sam odrastao i sa kojim sam igrao je Aleks Kovačević, njegova porodica je iz Srbije. On je jedan od mojih najboljih prijatelja na ATP turu, kada priča sa srpskim igračima kaže mi. Zanimljivo, zar ne? Biće zabavno gledati fudbalski meč Srbije i SAD ovog januara sa njim“, pričao je je Džefri Džon Volf za Nova.rs tokom Australijan opena.

Počeo je igrajući stoni tenis, a do sada nije uspeo da se probije u Top 100 (stao na 101. mestu). Za njega je i Đoković imao samo reči hvale.

Ipak, čak i kroz te odgovore se videlo koliko je Đoković obazriv prema rivalima, ali i kako želi još jednom da bude samo u sadašnjem trenutku.

„Ne bih želeo da govorim o kasnijim fazama turnira i sa kim bih mogao da se susretnem jer bi to bilo nepoštovanje prema protivnicima sa kojima igram u narednoj igri, pa ću pokušati da se fokusiram samo na svaki sledeći meč. Kada već pričamo o tome, igraću protiv Aleksa Kovačevića koji je američki igrač sa srpskim poreklom i neko sa kojim sa trenirao nekoliko puta u prethodnih par godina i pričamo isti jezik“, poručio je Đoković.

Srpski teniser je pojasnio da je već odradio analizu igrača i da je potpuno spreman za prvo kolo.

„Imam dobro mišljenje o njemu. On je veoma fin momak i veoma talentovan, ima jednoručni bekhend. Odrastanje u Americi je učinilo da nije mnogo igrao na šljaci, ali ne mogu da potcenim nikog. Nadam se da ću imati dobar početak turnira i videćemo koliko daleko mogu da odem“, poručio je Đoković kog će u drugom kolu čekati Marton Fučovič u slučaju da slavi.

Do sada je osvojio dve titule na čelendžerima ove godine, još uvek čeka na ATP trofej, a tenis je donedavno igrao na Univerzitetu Ilinois, gde je diplomirao finansije 2021. godine. Od tada se profesionalno bavi tenisom.

Kovačevićev otac Milan je Srbin, a majka Milanka je poreklom iz Bosne. Kada je Aleks bio mlađi, porodica je jednom godišnje putovala u Srbiju. Aleksandar ili skraćeno Aleks, kako se i potpisuje na društvenim mrežama, rođen je i odrastao u Njujorku, a tenis je zavoleo još kao četvorogodišnjak. Njegovi roditelji su bili profesionalni stonoteniseri iz bivše Jugoslavije.

Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia)

Ozbiljan rezultat na ATP sceni, Kovačević je napravio u Seulu prošle godine, kada je stigao do polufinala. Na tom putu pobedio je trojicu igrača iz top 100 – Kecmanovića, Cenga i Mekdonalda.

Kovačević i Đoković su se susreli van terena, preciznije u teretani na US Openu 2021. godine, a Aleks je tada ostavio Novaku poruku na srpskom u kojoj je pisalo „brate“.

„U meču poslednjeg kola kvalifikacija protiv Trungelitija imao sam sedam ili osam meč lopti. Bio je to jedan od najgorih poraza koje sam ikada doživeo. Sutradan, kada sam bio u teretani, Novak mi je rekao da je čuo za moj meč i pitao me da li želim da mu se pridružim fitnesu. Bio sam šokiran. Tada je pokušavao da dođe do kalendarskog grend slema i nije morao da mi posveti svoje vreme. Bilo je to neverovatno iskustvo. Na kraju mi je Novak rekao da imam svetlu budućnost i da treba da treniram sa njim u Srbiji“, otkrio je Kovačević.

BONUS VIDEO Đoković osvojio prvi set protiv Norija u Rimu