Foto:AP Photo/Gregorio Borgia

Možda nije u najboljoj formi, ali to u ovom slučaju ne mora mnogo da znači

Novak Đoković je pre dolaska na Rolan Garos odigrao samo osam mečeva na šjaci i nije se baš proslavio, ali motiv je sada 23. grend slem titula i sav fokus je na tom cilju.

Navikli smo već da Novak na šljaci tempira formu tako da u Parizu bude najbolji, mada su se ove sezone javili nečekivani problemi poput povrede lakta, poraza na prethodnim turnirima, a sigurno da je Đoković bio i emotivno poljuljan u prethodnim sedmicama.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, sve bi moglo da se okrene na pariskoj šljaci, gde je Srbin dva puta u karijeri dizao trofej, a sada bi mogao da ispiše nove stranice teniske istorije.

Dobro je poznato da Nadal i Đoković imaju po 22. grend slem titule, a po prvi put u karijeri Novak bi na tom planu mogao da prestigne Rafu i tako mu zada možda i završni udarac, s obzirom na to da je Španac najavio kraj karijere naredne godine.

Ukoliko se desi scenario da Novaka za dve nedelje vidimo sa trofejom u ruci, teško je za očekivati da će Nadal ikada više moći da mu isparira po broju grend slem trofeja, što je glavni parametar u GOAT trci.

Put do titule za Novaka će biti daleko od lakog. U prvom kolu tu je Aleksandar Kovačević, druga runda donosi Martona Fučoviča ili Huga Graniera, treća Alehandra Davidoviča Fokinu, a četvrta Hubrta Hurkača. Nakon osmine finala, ukoliko srpski teniser dođe do tog dela turnira očekuje se da će igrati protiv Andreja Rubljova ili Karen Hačanova u četvrtfinalu, u polufinalu protiv Karlosa Alkaraza ili Stefanosa Cicipasa, dok bi u finalu mogao na Danila Medvedeva, Janika Sinera, Holgera Runea…

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Osećaju teniseri da je Novak ranjiv nakon poraza u Monte Karlu, Banjaluci i Rimu, ali uvek je Đoković pronalazio pravi način da izađe iz kriza i zada novi udarac rivalima.

Sada kada mladi biseri poput Alkraza, Sinera i Runea naviru, a oni poput Medvedeva i Cicipasa ne žele da popuste, za Novaka se javljaju novi izazovi i prepreke.

Ono što je bitno jeste da je stanje sa laktom dobro, da problema nema i da je Novak spreman da pruži maksimum na Rolan Garosu.

„Tražiću balans po svim parametrima, nadam se da ću imati vremena. Zadovoljan sam ljudima oko sebe i treninzima, istorija je po sredi i to je nešto što me motiviše. Nadal koji ne igra ovde je veliki gubitak za tenis i sport, najuspešniji je na ovom turniru, ali otvara situaciju za nekog od nas da uzme titulu. Tu je Alkaraz je verovatno najveći favorit na turniru, Cicipas, Medvedev, Rune, Rud, Zverev koji zna da vas ošteti na velikim turnirima. Sve je otvoreno, tu je nekoliko momaka koji mogu da učine mnogo, nadam se da ću uspeti da pobedim“, rekao je Novak.

PROČITAJTE JOŠ:

Pomenuo je još nekoliko favorita.

„Pomenuo sam neke ljude, ali eto nisam Sinera koji je isto jedan od lidera generacije uključujući Runea i Alkaraza. Imaju oni već epskih okršaja, potrebno je tenisu novo rivalstvo. Rune je igrač koji zaslužuje ovo, jedan je od najboljih na svetu. Njegov tenis i kvalitet je sve veći, to je nešto što potvrđuje koliko je dobar. Izgubio sam oba meča od njega, pa i od Alkaraza, obojica su me zadivili koliko podnose pritisak. Veoma su zreli za svoje godine, Alkaraza trenira Ferero koji je bio najbolji na svetu, veoma jasno rade i ozbiljno. Njihova saradnja otkad je imao 15 godina ima veliki uticaj na to, jer imate nekog ko može da vas uvede u svet tenisa na najbolji mogući način. Rune isto ima Muratoglua, on je pametan na oba kraja, i muškoj i ženskoj konkurenciji, bitna je ta osoba na koju možete da se oslonite, da vam bude inspiracija, neko ko je bio u vašim cipelama. Sve je to bitno za mladog igrača“.

Mogao bi Đoković nakon Rolan Garosa da se vrati i na prvo mesto na svetu, što bi bio još jedan pokazatelj koliko je dominantan, iako je zašao u 37. godinu života.

Samo dva scenarija vraćaju Novaku prvo mesto, na kome je proveo čak 387 nedelja. Titula na pariskoj šljaci donosi vrh bez obzira na druge rezultate. Ukoliko bude poražen u finalu, Novaku će biti potrebno da Alkaraz stane pre četvrtfinala i da Medvedev ispadne pre polufinala. Sve ostalo će ostaviti Đokovića na drugom, trećem ili čak četvrtom mestu ATP liste.

Ima Novak još „benzina“ u sebi, nije blizu penzije kao i Nadal, ali je vreme da zasija kao na Australijan openu ove godine.

Iskustvo je sigurno na njegovoj strani, rivali jesu spremni i motivisani da sruše najboljeg u istoriji, a na Novaku je da još jednom izvuče keca iz rukava i zaigra „ono njegovo“ u trenucima kada treba da pokaže zašto je najbolji u istoriji.

Rolan Garos deluje kao sjajna stanica za ispisivanje istorije, ali i potvrda svima da Đoković nije još rekao poslednju reč. Naprotiv, daleko je od toga.

BONUS VIDEO Novak Đoković – slikanje sa peharom, izjava za medije i druženje sa navijačima dan posle velike pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar