Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Nemački teniser Aleksandar Zverev pobedio je Novaka Đokovića u tri seta 7:6, 4:6, 6:3 i plasirao se u finale Završnog mastersa u Torinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemac će u finalu igrati protiv Danila Medvedeva koji je u subotu popodne pobedio Kaspera Ruda, dok je Novak propustio šansu da izjednači rekord Rodžera Federera po broju titula sa Završnog mastersa (6).

Zverev je tokom meča bio sigurniji na servisu i kada bi u meču taj segment igre popustio kod Novaka, nastajali su problemi.

Ostali udarci prvog reketa sveta nisu poduprli padove procenata u servisu, Zverev je čitav meč u odbrani odigrao na vanserijskom nivou i bio je kao „zid“.

Novak je pokušavao da menja ritam, njegovi drop-šotovi nisu prolazili, forhendi su sporadično izbacivani u serijama i zanimljiv meč je rešen tek posle više od tri sata tenisa.

U prvih pet gemova prvog seta, obojica igrača su bila vrlo sigruna na servisima. Đoković je samo u prvih nekoliko poena imao izvesnih problema.

Tu je Zverev čak mogao da traži čelendž i dobije poen zbog duple servis greške pošto se sudije nisu oglasile.

Ipak, Novak je taj gem osvojio ubedljivo kombinacijom servisa i dubokih udaraca, a u istom ritmu je nastavio sve do 3:3.

Ni Saša nije mnogo prepuštao svom protivniku, pa je tek u sedmom gemu bljesnuo jedan forhend viner iz riterna za Novaka.

U tom trenutku je već bilo 40:15 za Zvereva, a Đoković je još jednim riternom napao drugi servis Nemca, pa je sa 40:30 probao da unese još malo neizvesnosti u gemu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Propustio je šansu zbog lošeg drop-šota po dijagonali, kojim je poslao lopticu u aut, te se nastavilo sa egal igrom.

Umalo je Zverev zapretio u sedmom gemu kada je imao 15:30, mada mu posle toga Đoković nije ostavio mnogo šansi.

Suštinski, sve je u tom delu igre bilo podređeno servisima. Tek u desetom gemu je Novak ozbiljno ugrozio Zvereva.

Vraćao mu je snažne servise, stigao do 15:30 najlepšim poenom u meču u kom su viđeni svi mogući udarci od forhenda i bekhenda, do loba.

Novak je u nastavku tog gema stigao i do set lopte i Zverev je tada poslao nekoliko nemogućih servisa i izvukao se do 5:5.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Već sledeći gem doneo je probleme za Đokovića. Izlazio je napred posle servisa, rizikovao i tako je spasao dve brejk šanse Zvereva do 40:40.

Novak je poveo 6:5, ali je tek u taj-brejku rešen pobednik seta. Novak je u tom gemu odservirao prvu duplu grešku, Zverev je bio sigurniji na servisu i na 6:4 je iskoristio svoju prvu set-loptu.

Početak drugog seta je u nijansama pripao Zverevu, pa je on do 3:2 krstario kroz svaki gem „bombama“ iz početnog udarca.

Đoković nije imao ni pravu energiju, niti karakterističnu reakciju posle grešaka, pa je znatno teže čuvao svoje servise.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

Ređao je i greške, dok je Zvereva pogađao čak tri četvrtine prvih servisa. Tek u devetom gemu se malo „zakuvalo“.

Tada je Đoković odigrao dva sjajna udarca i imao 15:30 na servisu protivnika. Zverev se brzo „resetovao“ i prvi svoj servis izgubio u devetom gemu.

Novak je pogodio nekoliko vrhunskih udaraca i naterao Sašu da lopticom u mrežu dovede sebe pred svršen čin.

Đoković je propustio čak tri set-lopte i tek četvrtom je uspeo da prelomi i odvede meč u odlučujući set.

U njemu je Đoković ispustio svoj servis u trećem gemu, kada je Novak pogodio sjajan forhend za 15:15, a onda promašio sve do kraja i poklonio je brejk rivalu.

Do kraja seta imao je šansu u sedmom gemu da preokrene još jednom stvari na svoju „vodenicu“, ali kada je tu ispustio brejk priliku, meč je bio rešen, pa će u nedelju na terenu da se sudare Zverev i Medvedev.

Gledajte Novaka Đokovića u Torinu uz SBB i EON pakete

Mečeve Novaka Đokovića mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta (PROMO)

Treći set Đoković – Zverev 6:7, 6:4, 3:6

3:6 KRAJ! Pobeda Zvereva

Saša nije dopustio preokret, konsolidovao se, servisom nastavio da krči sebi put ka finalu, gde ga čeka Danil Medvedev.

2:5 Imao je Novak šansu…

Zverev se odbranio u poenu u kom je Novak diktirao tempo za prednost. Imao je i šansu za brejk srpski igrač, nije prošao poen kako treba i Zverev je servisom došao u situaciju da ima gem do pobede.

2:4 Evo ga jedan siguran gem

Svaki servis je pronašao svoju metu u šestom gemu, pa je Đoković bio bez muka u ovom gemu i probaće da ugrozi servis protivnika kako bi se vratio u meč.

1:4 Pobeda Đokoviću sve dalje

Zverev je lako potvrdio brejk i sada se Novak nalazi u veoma teškoj situaciji, iako je reč o jednom brejku viška.

1:3 Ne valja, brejk Zvereva!

Relativno lak gem za Zvereva, pa onda dobra paralela Novaka za 15:0 u četvrtom gemu. Servis je sada posustao malo, pa Saša poravnava do 15:15, a onda Novak izbacuje forhend u aut za 15:30. Još jedna loša lopta, ova u mreži i dve brejk lopte dobija Zverev – 15:40. Tek tada je Saša bekhendom prebacio osnovnu liniju Đokovićevog polja za 30:40, ali je Novak odgovorio poklonom i greškom za brejk.

1:1 Moglo je da bude nezgodno za Novaka

Dupla greška Zvereva, pa onda još jedan poen za Đokovića i baš u nezogdnom trenutku po Novaka, Zverev pogodi pet prvih servisa za gem. Onda je vratio defanzivu na vrhunski nivo, uzeo je dva poena na Novakov servis do 0:30. Đoković je to okrenuo servisima i odličnim bekhendom za 40:30 i onda još jednim servisom za gem.

Drugi set Đoković – Zverev 6:7, 6:4

VIDEO Kako je Novak „oteo“ drugi set Zverevu

„Zasekao“ je lopticu Đoković i pogodio mrežu za 0:15. Oštrim udarcima je pritiskao Zvereva i uzeo tri poena do 40:15. Ispustio je dva poena do 40:40, kada je imao zicer za set. Nije ga to omelo, nasmejao se i nastavio. Odservirao je za prednost, a onda je Saša dobio poen forhend dijagonalom za novo izjednačenje.

Ni četvrtu set loptu Srbin nije iskoristio. Pogodio je po sredini, ali je Zverev poslao strašan ritern. Nemac je po paraleli promašio u sledećem poenu i nakon toga je konačno izgubio set.

5:4 Brejk Đokovića!

Odlična paralela, pa onda smeč, Zverev je servisima izjednačio na 30:30, da bi Đoković ponovo kombinacijom forhend paralele i dijagonale namestio sebi još jedan smeč za 30:40 i brejk šansu. Saša je i nju poništio servisom u „T“ liniju za 40:40. Ipak, naredna dva poena uzima srpski igrač, Saša pogađa mrežu i to je prvi brejk u meču.

4:4 Konačno sigurniji gem za Đokovića

Čim je počeo da ulazi prvi servis, odmah se menja i pristup. Tri brza poena Srbina, pa onda jedna greška Zvereva i novi egal na semaforu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

3:4 Novi gem sa nulom…

Zverev ništa ne prepušta slučaju, a Đoković ne može da parira. Ako Saša pogodi servis, to je automatski poen, a ako se uđe u razmenu, Novaku one duže nikako ne odgovaraju.

3:3 Novak je imao sreće, dve greške Saše

Greši Novak za 15:15, promašuje odmah zatim i Zverev, koji ništa ne poklanja u ovom meču – za 30:15 u korist Đokovića. Njegov sledeći servis je sa spoljne strane okrznuo liniju za dve gem lopte 40:15, ali je onda Novak ispustio inicijativu u poenu koji je pripao Zverevu (40:30).

Zverev je pogodio mrežu, pa je Đoković imao sreće s obzirom na to koliko ga nije išao prvi servis u ovom gemu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

2:3 Samo 58 sekundi trebalo Zverevu

Kao da Nemac sada igra bez otpora kada servira, što i nije čudo, s obzirom na to da šalje „bombe“ od preko 220 kilometara na čas. Dobija gem bez izgubljenog poena.

2:2 Novak mora bolje, Zverev u odbrani brz kao panter

Pročitao je Zverev Novakov drop-šot i opet je stigao taj udarac. Đoković prethodno nije uspeo da probije protivnika jačim udarcima – 0:15. Servisom je Đoković anulirao izgubljeno do 15:15, ali je Saša ponovo poveo 15:30. Novak je izašao napred i uspeo da volejem reši poen za 30:30. Do kraja gema je dobro servirao Beograđanin.

1:1 Novak se muči, Zverev deluje sigurnije

Dva dobra gema za Zvereva, Novak je bio u pomalo nezavidnoj poziciji u drugom gemu ovog seta, ali nije dopustio Nemcu da mu oduzme servis. Ono što ne ohrabruje su reakcije Đokovića koji ni posle promašaja nema onu karakterističnu mimiku i energiju.

Prvi set Đoković – Zverev 6:7

VIDEO – Novakova greška je bila jedan od glavnih „krivaca“ za izgubljen set

Dva dobra poena Novaka, isto toliko i kod Zvereva za uvodnih 2:2. Novaku je milimetar falio za as iz prvog servisa i 3:2, a onda je iz drugog servisa napravio duplu grešku i Zverev je poveo 3:2 posle čelendža. Izašao je napred i potvrdio mini-brejk forhend vinerom za 4:2.

Đoković je vratio mini-brejk u sledećem poenu jer je Saša izbacio lopticu van. Nažalost, Nemac je poveo 5:3 jer je stigao drop-šot Đokovića na mreži. Na 5:4 je Saša promašio prvi servis, pa je pogodio preciznu paralelu za 6:4 i dve set lopte. Iskoristio je već prvu posle sat vremena igre.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

6:6 Igraće se taj-brejk

Loptica u mreži, onda od njenog vrha odlazi iza osnovne linije – problemi za Zvereva koji na svom servisu gubi 0:30. Pogodio je potom idealan servis za 15:30, pa još jedan u „T“ liniju. Lako je smečom izjednačio na 30:30. Treći jak prvi servis značio je i treći uzastopni poen za Nemca do 40:30, koji je gem osvojio bekhend paralelom.

6:5 Dve brejk šanse je spaaso Novak!

Imao je Zverev 15:40 na servisu srpskog predstavnika u Torinu. Slao je snažne udarce, Novaku je malo opao ritam, ali ga je vratio promenom taktike. Izašao je napred i posebno poluvolej za 40:40 bio je maestralan. Do kraja gema je Đoković sigurno odservirao i ostavio je Sašu da se čudi kako je prokockao prilike.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

5:5 Zverev je spasao set loptu Đokovića!

Neverovatan poen je odigrao Đoković. Prikazao je u njemu i nek opasne kratke dijagonale i dobar drop-šot i lob… Ubedljivo najlepši poen i duga razmena pripali su Srbinu za 15:30 na servisu Zvereva, koji je ubrzo izjednačio oštrim forhendima na 30:30.

Bekhend paralela Novaka naterala je Nemca na grešku, a ključ za prvu set loptu bilo je to što je prvi reket sveta vratio četiri od pet prvih servisa rivala. Ipak, prvu set loptu nije iskoristio jer je Zverev odservirao prejako. Nastavio je slično i u narednih nekoliko poena pa je prvo stigao do prednosti, a onda i do gema.

5:4 Pravi trenutak da proradi servis!

Posle tri odlična poena, Novak je imao smeč za osvajanje gema, promašio ga je. To ga je razljutilo, odservirao je „topovski“ servis za njegove standarde, od 208 kilometara na čas za novi as i prednost.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

4:4 Zverev precizan na servisu, Novak promašuje

Izbacuje Đoković loptice van, Zverev je bio veoma siguran u gemu na svoj servis. Nekako suviše lako je stigao do 40:0, a onda je Novak pogodio mrežu posle servisa.

4:3 Prva nesigurnost Novaka…

Prvi znaci nesigurnosti Đokovića koji pogađa mrežu slajsom za 15:30. Usledio je dobar forhend srpskog igrača za 30:30, pa i servis viner za 40:30 i na kraju as za gem.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

3:3 Mogao je Đoković da „zakomplikuje život“ Zverevu

Smeč, pa as, lako Zverev stiže do 40:0. Onda Novak odgovara sa dva vanserijska riterna do 40:30, ali je onda poslao loš drop-šot i prokockao je šansu da uvede gem u neku neizvesnu završnicu.

3:2 Saša ne može Novaku ni poen da uzme

Veoma precizni servisi Đokovića, lagano uzima prva dva poena u petom gemu do 30:0. Zverev je u prethodnom sačekao da Novak pogreši slajsom, ali je i on odlično servirao. Srpski igrač je forhendom uhvatio protivnika na pogrešnoj nozi za 40:0, a gem je potvrdio asom.

Foto: Tanjug / AP Photo/Luca Bruno

2:1 Maestralan poen Đokovića za novo vođstvo

Zverev je odservirao četiri fantastična servisa i njima je uzeo gem u kom je izgubio jedan poen. Taj jedan poen Đoković je osvojio kada se igra pokrenula. Međutim, prvi reket sveta je uzvratio sa tri brza poena do 40:15 u trećem gemu.

Tada je Saša odigrao dva, tri duboka udarca, Đoković je pogrešio za 40:30. Izašao je potom na mrežu posle sjajnog forhenda i uzeo gem za novo vođstvo.

1:0 Veoma dobar Novak

Dobra razmena, siguran udarac Novaka posle veoma lošeg drugog servisa i moguće duple greške. Saša je pogodio mrežu, ubrzo je njegovom rivalu pripao još jedan poen do 30:0. As servis donosi Srbinu 40:0, a prvi gem je na kraju osvojio prilično lepom bekhend paralelom.

BONUS VIDEO: Novak Đoković poklanja kačket dečaku posle meča sa Rubljovim

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram