Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

Košarkaši Partizana savladali su Budućnost u derbiju 9. kola ABA lige rezultatom 75:66 (20:13, 21:17, 12:18, 22:18), posle drame u završnici i odlične partije Alekse Avramovića.

Crno-beli su u velikoj prednosti u odnosu na Budućnost kada se sastaju u srpskoj prestonici, pošto su Podgoričani samo četiri puta pobeđivali u Beogradu i gubili su čak 12 puta.

Domaćem timu se kao kapiten vratio Rade Zagorac, nakon što je tu ulogu kratko bio preuzeo Nemanja Dangubić. Partizan ove sezone igra veoma dobro, ali je u poslednjih nekoliko mečeva pokazao slabosti koje su rivali koristili i kažnjavali.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre svih u regionu je to uradila Crvena zvezda, ali je Partizan upisao osmi trijumf, dok Budućnost sad ima skor 6-3, a borba za vrh ABA lige je žestoka, jer je u igri i FMP sa sedam pobeda i dva poraza.

„Gorelo“ je na momente u Areni, crno-beli su sve vreme kontrolisali rezultat, imali i plus 11, i plus 13, iako su Podgoričani znali da zaprete u nekoliko navrata, ne i da naprave preokret.

Dramatično je bilo do pred poslednjih pet, šest minuta, na semaforu je pisalo 58:56 i gosti iz Crne Gore promašili su tri trojke za vođstvo, čime su potpisali kapitulaciju.

Jedan od junaka bio je Aleksa Avramović, odigrao je partiju sezone i uz fantastičnu timsku odbranu zabeležio dve ključne krađe i sebi omogućio zakucavanje i lake poene, pa su izabranici Željka Obradovića serijom 7-0 otišli na 65:56 i tako rešili pitanje pobednika u Areni.

Pored sjajnog Avramovića, koji se istakao sa 17 poena, 5 asistencija i čak 6 ukradenih lopti, blistao je i Alen Smailagić sa 20 poena (šut iz igre 9/13) i 7 skokova za indeks 24.

Partizan – Budućnost 75:66 (20:13, 21:17, 12:18, 22:18)

Hala: Beogradska arena, Beograd; Gledalaca: 8.944; Sudije: Boltauzer, Javor, Petek

Partizan: Kurucs 3, Panter 2, Ledej 11 (6sk), Zagorac 1, Avramović 17 (5as, 6 ukradenih lopti), Koprivica 2, Dangubić, Smailagić 20 (7sk), Miletić -, Mur 3, Glas 12, Madar 4. Trener: Željko Obradović.

Budućnost: Kobs 16, Atić 4, Šehović, Micov 11, Barović, Sili 21, Z. Nikolić 1, Jagodić-Kuridža 5, Vajli 3, Popović 5. Trener: Aleksandar Džikić.

ABA LIGA, 9. KOLO

Cibona – FMP 66:69

Krka – Borac 90:97

Partizan – Budućnost 75:66

Četvrtak:

Zadar – Igokea 64:77

Nedelja:

Mega – Cedevita Olimpija 12

Mornar – Split 17

Ponedeljak:

Studentski centar – Crvena zvezda 18

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

KRAJ! Velika pobeda Partizana

38′ Partizan na najvećih plus 13!

Pogubila se Budućnost potpuno, Smailagić je poentirao u kontri za maksimalnu prednost od 13 razlike i 69:56 na nešto više od dva minuta do kraja.

37′ Avramović krade lopte i zakucava!

Kakva odbrana Partizana, za +9 i krupne korake ka pobedi… Aleksa Avramović je vrlo verovatno zabeležio dve ključne krađe i sebi omogućio zakucavanje i lake poene, odbranom se istakao i Kurucs, pa su crno-beli od 58:56 serijom 7-0 otišli na 65:56, na 3:10 do kraja.

35′ Budućnost promašila vođstvo

Gregor Glas drži Partizan u vođstvu, precizan je bio sa penala, a Budućnost je sredinom poslednje četvrtine promašila trojku za preokret, potom je i zicer promašio Vajli. Poklonili su crno-belima novu šansu gostima, i opet su je prokockali, ovaj put je Sili promašio trojku – 58:56.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

33′ Budućnost brzo vratila dramu

Vladimir Micov je nepogrešiv večeras kada šutira trojke, pogodio je treću iz isto toliko pokušaja, a potom je i Kobs bio precizan iz naskoka za novu dramu posle ishitrenog pokušaja Glasa – 56:53.

32′ Počela je poslednja četvrtina

Previše prostora ostavljeno je Dalasu Muru za polaganje uz faul, pogodio je dodatni penal za 56:48.

TREĆA ČETVRTINA Partizan – Budućnost 53:48

Kao da je Gregor Glas rešio da bude junak crno-belih, spakovao je još jednu trojku i Partizan ima 53:48 iako se propisno mučio u napadu.

29′ Glas!

Trojka Gregora Glasa posle polovičnog učinka sa penala, to je ono što je apsolutno bilo potrebno Partizanu da dođe do daha pred poslednju deonicu – 50:45.

28′ Samo pola koša razlike!

Nastavlja se mučenje Partizana, ali ne jenjava podrška sa tribina Arene… Avramović je na kratko penalima prekinuo seriju Budućnost koja je trojkom Silija došla na 46:45.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

27′ Serija Budućnosti 10-1, egal na pomolu

Koraci Zagorca i Smailagića vraćaju Budućnost u igru, Partizan je na samo tri poena u drugom poluvremenu, pa su gosti serijom 10-1 prišli na samo minus dva i 44:42.

25′ Ubrzala se igra

Uspeo je Avramović polaganjem na vrh tabel da prekine mučenje, da bi Podgoričani vezali dva pogotka, na trojku Micića nadovezao se Vajli da smanji na 43:37, na sredini treće deonice.

23′ Mučenje na obe strane, samo jedan poen

Nepuna tri minuta prošla su u nastavku i viđen je samo jedan poen ukupno, za Budućnost. Neprecizan je bio Panter, veliki promašaj zabeležio je i Zagorac, dok je za goste nastavio da promašuje Kobs – 41:31.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

POLUVREME Partizan – Budućnost 41:30

Razigrali su se i jedni i drugi pred veliki odmor, Kobs je probao da primakne Podgoričane ali nisu imali rešenje za trojku Ledeja i lako polaganje Smailagića da Partizan na predah ode sa +11, što je do sada najveća razlika na meču.

Smailagić blista sa 14 poena uz šut iz igre 6/7, prate ga Avramović sa 9 i Ledej sa 7 poena. Jedini dvocifren u Budućnosti je Sili sa 11.

19′ Prvi pogoci Pantera

Pogodio je i Micov trojku za seriju Budućnosti 8-2 posle koje je Avramović sa dva penala odveo Partizan na plus 6. Tek na 95 sekundi do kraja poluvremena je Kevin Panter došao do prvih poena na utakmici, i to slobodnim bacanjima – 36:28.

17′ Brzih 5-0 Budućnost

Di Džej Sili je postigao 11 od 22 poena Budućnosti, pa mu se pridružio Atić trojkom da se prepolovi prednost Partizana na 30:25 za manje od minut.

16′ Partizan na plus 10!

Prvi put na meču Partizan ima dvocifrenu prednost, za šta su se trojkama pobrinuli Glas i Smailagić za 30:20, čime su naterali Džikića na tajm-aut.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

14′ Ušao Zagorac, Džikić ljut na Kobsa

Počeo je Partizan malo da traljavi u napadu, što Budućnost nije kaznila jer je Kobs rano šutnuo i promašio trojku (0/3) i taj potez prilično je naljutio Džikića. Za Partizan je ušao i novi-stari kapiten Zagorac pri vođstvu 24:18.

12′ Nova dva kucanja Smailagića

Očekivali su gosti trojku Glasa, on je proigrao Smailagića za novo moćno zakucavanje, uzvratio je Jagodić-Kuridža trojkom, nakon čega je Smailagić priredio i treće NBA zakucavanje u Areni za 24:16.

PRVA ČETVRTINA Partizan – Budućnost 20:13

Plus sedam za Partizan, prednost je sačuvao i Ledej blokiranjem Jagodić-Kuridže.

9′ Menja Obradović, Dangubić ima dve lične

Ušli su i Jam Madar, i Gregor Glas, i Kurucs, pokušava trener Partizana da zadrži dobar napadački ritam u finišu prve deonice. Problem mogu da budu dve lične greške Dangubića, dok su košarkaši Budućnosti već izgubili šest lopti.

8′ NBA kucanje Smailagića

Probudio se Zek Ledej, vezao je 4 poena, a pridružio mu se Alen Smailagić zakucavanjem u NBA stilu da se odbiju pogoci Di Džej Silija koji je nanizao pet poena – 15:9.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

6′ Loš Ledej, Budućnost greši

Dva puta je trojku promašio Zek Ledej, nije šut slušao ni Kevina Pantera, ali su promašivali i Kobs i drugi gostujući igrači, pa je početak imao mali broj poena i više od dva minuta je bilo 9:4.

4′ Avramoviiiić

Kakav početak beka Partizana, posle ukradene lopte je odmah iznudio faul u napadu Kobsa i častio se trojkom za 9:2, pa je već u 4. minutu trener Budućnosti Džikić morao da uzme tajm-aut.

3′ Avramović pokrenuo Partizan

Od starta su crno-belih pogađali posle ofanzivnih skokova, precizni su bili Avramović i Koprivica, a Avramović je imao i ukradenu loptu za 6:2.

1′ POČELA JE UTAKMICA

Partizan: Panter, Avramović, Dangubić, Ledej, Koprivica

Budućnost: Kobs, Vajli, Micov, Popović, Nikolić

20.55 NEMA TRIFUNOVIĆA

Da li su Urošu Trifunoviću odbrojani dani u Partizanu, saznaćemo uskoro, ali večeras ga nema u timu

20.46 OVACIJE DŽIKIĆU

Trener Budućnosti Aleksandar Džikić dobio je ovacije po ulasku u Arenu, jer je ostao u lepom sećanju navijačima Partizana dok je bio na klupi crno-belih.

Foto: Dragana Stjepanovic/Starsport

20.44 ZAGORAC OPET KAPITEN

Kapiten Partizana je opet Rade Zagorac, nakon što je tu ulogu kratko bio preuzeo Nemanja Dangubić u Evrokupu odlukom trenera Željka Obradovića.

20.40 DOBRO DOŠLI

Dobro veče i dobro nam došli na još jedan Nova.rs blog uživo, u kojem ćemo ovaj put pratiti derbi ABA lige između Partizana i Budućnosti u Areni, s početkom u 21.00.

BONUS VIDEO: Željko Obradović o promeni kapitena i ponašanju košarkaša Partizana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram