Novak Đoković Novak Djoković
Novak Đoković Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je u finalu mastersa u Parizu 6:3, 3:6 i 5:7 od Holgera Runea i ostao je bez titule.

Strašan rolerkoster od meča videli smo u Bersiju gde je Novak od „zveri“ prešao put do Bambija koji je na terenu bio kao na ledu pred Runeom.

PROČITAJTE JOŠ:

Prešao je i put od čoveka koji je kontrolisao sva dešavanja na terenu, kažnjavao najmanje greške rivala, do čoveka koji se u 12. gemu trećeg seta spasavao i morao da uzme brejk objektivno slabijem protivniku, kom je motivacija „probijala krov“.

Kada Novak na 6:5 za Runea u trećem setu nije napravio brejk ni iz šest šansi, Rune je završio meč u svoju korist i podigao trofej drugom meč loptom.

Novak je trofej praktično prepustio rivalu još u prvom gemu drugog seta, kada je prokockao tri brejk lopte i dopustio Runeu da podigne samopouzdanje.

Danac je na tom talasu odigrao ostatak meča u kom je Đoković pokušavao da pronađe svoj ritam i činio je to samo sporadično dok je tinejdžer ređao vinere i servisom pravio razliku.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Đoković od starta nije mogao da računa na to da bira servis u prvom gemu, ali je Rune umesto njega birao da riternira.

I dobro je to radio, parirao u prvih šest poena, do 40:40. Novak je tada lepo izgradio poene od servisa, pa onda izlaskom na mrežu došao do prednosti, a potom laganim forhendom prevario rivala za 1:0.

Rune je u trećem poenu drugog gema izbacio lopticu van polja. Previše nestrpljivo je hteo da odigra i to ga je koštalo.

Odmah u sledećem je napravio duplu grešku za 30:30. I baš tada je opet odservirao dve dobre lopte, pa je i izjednačio.

Danac je u narednom Novakovom gemu imao identičan priključak, a Đoković je sjajnim asovima rešio gem i opet poveo.

Ispostaviće se da je tu Runeu samopouzdanje bilo poljuljano, napravio je dve uzastopne duple greške i poklonio brejk Đokoviću za 3:1.

Rune je tada počeo da se svađa sa majkom, probao je da forhendom „probuši“ mrežu na 40:15 u petom gemu i Đoković je lako poveo 4:1.

Na 30:15 u osmom gemu Novak je izveo fantastičan lob, Runeu nije prošao tviner, ali je Danac video da nema ni sekunda popuštanja.

Uzeo je gem, smanjio na 5:3, ali je onda Novak odservirao za prvi set. Već prvi gem drugog seta doneo je dramu.

U njemu je tri promašaja nanizao danski igrač, a Novak je ekspresno došao do tri šanse za brejk i 0:40.

Kako su došle tako su i otišle, pošto je Novak propustio zlatnu šansu da smečom na 30:40 reši gem.

Rune ga je vratio, Đoković je skratio loptu, a Danac ispalio viner za 40:40 i kasnije gem.

A onda gotovo niotkuda, uzeo je tri poena do brejk lopte u drugom gemu, Novak je pao u igri i iz forhenda poslao lopticu pored terena.

Peti put je branio brejk loptu na turniru i popustio svaki put, te je njegov rival poveo 2:0 u drugom setu.

Tek u četvrtom gemu je srpski igrač uspeo da se upiše na semafor i to tako što mu je proradio servis posle duple greške.

Nažalost po njega, Rune je na terenu delovao fizički bolje, pun elana i lako je osvojio naredna četiri poena na svom servisu do 4:1.

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Danac je u tom periodu „leteo“ po terenu. Na svojim gemovima je maksimalno zapinjao, na Novakovim se, bar se tako čini, štedeo.

Ta taktika mu je prolazila i sa 6:3 je uveo meč u treći set. Na startu trećeg je Novak bio sigurniji na svojim servisima i poveo je relativno lako sa 2:1.

U četvrtom gemu je na 0:15 promenio ritam i naterao protivnika na grešku, Rune je promašio prvi servis, onda je bekhendom poslao lopticu u aut za tri brejk lopte Đokovića.

Srbin je uspeo da iskoristi jednu, ali je Rune brže-bolje vratio brejk u petom gemu.

Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani

Novak je u njemu imao dva zicera u prelomnom poenu, opet je bio nesiguran na smeču na mreži i Rune je to kaznio da smanji na 3:2, a onda brzo i izjednači.

Đoković se na startu sedmog gema raspravljao sa svojim boksom, pa poslao protivniku snažan forhend po dijagonali za 15:0.

Rune je i nakon toga nastavio da igra dobro, Đoković je bio prinuđen da pozove lekara i dobio je masažu.

Kraća pauza mu nije pomogla da sabere misli i „ohladi“ rivala koji je u 11. gemu napravio brejk iz jedine prilike, potom spasao čak šest u gemu dužem od 16 minuta i zasluženo osvojio titulu.


Đoković - Rune 6:3, 3:6, 5:7

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar