Foto: EPA-EFE/Laurence Griffiths / POOL

Kako meč dugačak četiri sata dobiti za samo tri minuta i ceo turnir za samo pet, šest minuta? Pitajte Novaka Đokovića.

Otprilike toliko je bilo potrebno da se dvaput najbolji teniser planete vadi iz ambisa u koje je upadao tokom mečeva sa Lorencom Musetijem i Stefanosom Cicipasom.

PROČITAJTE JOŠ:

Dva puta je Novak odlazio sa terena u trenucima kada je gubio po dva seta i pokušavao da se vadi kako zna i ume.

Ako postoji viner van terena, onda su dva odlaska na kraću pauzu bila definicija baš toga. Jer, presvlačenje opreme iz bele u crvenu samo je fasada za dublju metamorfozu kroz koju je prošao Srbin.

U oba slučaja psihološki je uticao na protivnike, a istovremeno pokušavao da sam sa sobom razreši probleme i nađe razloge zašto se očajno kreće, slabo udara lopticu ili je pak šalje nekontrolisano.

Sve to smo mogli da vidimo u dva meča i oba puta, i protiv Musetija i protiv Cicipasa vraćao se iz svlačionice kao renoviran igrač.

Prvi put je Museti imao nekoliko minuta između setova da razmisli o činjenici da ima dva seta prednosti protiv jednog od najboljih tenisera u istoriji.

Cicipas je imao tri do pet minuta da se priseti činjenice da mu je baka preminula, što je čuo neposredno pred finale.

Hoćete-nećete, takve stvari vam se vrte po glavi, kao još hiljadu misli. Zamislite samo šta je mogao da pomisli jedan Museti kad je postao svestan činjenice da bi čak možda mogao da pobedi najvećeg. Heeej!

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Naravno, čim se to desi, dolazi i zrno sumnje, ili opuštanja, jer vi kao mlad i neiskusan igrač možda mislite da je meč gotov, ali onaj sa druge strane mreže, vrlo dobro zna da nije.

To je Đoković „zloupotrebio“. Iskoristio je svoje iskustvo, crpljeno iz sličnih poraza iz njegove ranije faze karijere.

Mučio se svojevremeno i sa Štepanekom i sa Kiferom i sa sličnim igračima, jer se grend slemovi igraju do pet, a ne do tri seta.

„Vratio se iznenada iz izgledao kao potpuno drugačiji igrač. Ne znam, osećao sam kao da mnogo bolje čita moju igru, odjednom. Veoma dobro za njega, uradio je pravu stvar“, rekao je Cicipas posle finala.

Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Kolika je bila razlika u Đokovićevoj igri, možda najbolje oslikava šaljiva dosetka Ubalda Skanagate koji je pitao da li je Novak pronašao „svetog Savu u svlačionici“.

Možda ni Cicipasu, a ni Ubaldu do kraja nije bilo jasno koliko su Novaku značili ti minuti, ali je mogao da uči iz primera Rodžera Federera.

Švajcarac takođe nije bio imun da „toilet break“ koristi za neku drugu svrhu. Poznata je jedna epizoda iz Australije.

Sunce Melburna žestoko peče i kada je ono u četvrtfinalu 2010. počelo da smeta Federeru, on je u sebi pomislio „ok, nikad nisam koristio pauzu za toalet, zašto ne bih sada“.

Foto: EPA/JOE CASTRO

Nije baš tada računao da će poremetiti ritam Nikolaja Davidenka, samo ga je nervirala vrućina.

„Samo sam se nadao da će svakog minuta sunce da se pomera bar za po jedan inč dalje“, rekao je tada Federer i pobedio Davidenka preokretom 2:6, 6:3, 6:0 i 7:5.

Da napomenemo, ovo je pravilima dozvoljeno dvaput u meču muškarcima, dok je devojkama dopušteno da jednom iskoriste pauzu za odlazak u toalet.

Idu pod pratnjom nekog od zvaničnika i jedino pitanje koje će možda neko postaviti je – da li je to moralno sa sportske strane? Naravno, u situaciji kad nekom nije stvarno „prigustilo“.

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Ako gledamo da se sport igra glavom koliko i telom, onda nema ničeg problematičnog u tome da se iskoriste „rupe“ u njegovim pravilima, onako makijavelijanski.

„Odjednom sam se ohladio, više nisam bio tamo“, rekao je Cicipas posle meča. Verovatno je hteo da bude sa svojom porodicom, ko ne bi…

Endi Mari je protiv ovog pravila koje Đoković uspešno koristi. Britanac je predložio da u trenutku kada jedan igrač zatraži pauzu, drugi dobije mogućnost da dovede trenera.

Sigurno je da bi to olakšalo i Musetiju i Cicipasu, da ne bi ostajali sami sa svojim mislima i da bi ostali u fokusu. Sve je to deo tenisa.

Foto: Tanjug / AP Photo/Michel Euler

Zanimljivo je da tako nešto traži baš Mari koga je Novak 2012. čekao između četvrtog i petog seta u finalu US Opena.

„Stajao sam ispred tog ogledala, znoj mi je padao niz lice i znao sam da moram da promenim ono što se dešava u meni“, rekao je Mari koji je tad uzeo svoju prvu grend slem titulu.

Novak je gubio 0:2 u setovima, stigao je do 2:2, a onda je u petom setu izgubio. Sve je to i iskustvo koje je pokupio usput u ovakvim situacijama.

Novak Đoković i Endi Mari Rolan Garos 2016
Foto: EPA/Caroline Blumberg

Da se razumemo, sudija može da onemogući igraču da koristi pauzu za odlazak u toalet i takva situacija zadesila je Denisa Šapovalova.

Zato je „Šapo“ pretio da će nasred terena izvaditi bočicu i urinirati u nju u nekom uglu terena. Reč je o ekstremu, ali teniser obično može da iskoristi priliku i ode da se presabere.

I olakša. U glavi naravno. A ako usput zaškripi i u bešici, utoliko bolje. Bilo kako bilo, Novak i Federer su ovo iskoristili kao „džoker“ kartu da bi olakšavali sebi posao i pobeđivali.

Jedina razlika je što je srpski igrač na Rolan Garosu pokazao da je tu tehniku usavršio. I nema sumnje da će nastaviti da je koristi, pa da i odlazak u WC pretvori u vinere, pobede i titule.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar