Tu je i u dobru i u zlu: Novakovo veliko srce uvek uz Srbiju

Tenis 27. mar. 202017:27 > 17:45
Podeli:
Foto: EPA/PAUL BUCK

Kažu da veliki šampioni imaju veliko srce. Tako, po prirodi stvari, mora da bude. Novak Đoković je još jednom potvrdio da je to istina.

Najbolji teniser sveta je u proteklih deceniju i po, koliko ispisuje stranice istorije tenisa, stalno naglašavao svoju vezanost za zemlju u kojoj je rođen i u kojoj je počeo da se bavi tenisom.

Gotovo da nema važnijeg intervjua koji je dao, a da nije pomenuo svoju zemlju i njene ljude, posebno kada je reč o tome kroz šta je on, zajedno sa svojim sugrađanima prolazio kada je bio još dečak.

Od Kopaonika i nedaća u ranim danima, preko bombardovanja 1999. godine i treniranja u praznim bazenima, sa Anom, Jelenom i ostalim našim teniskim biserima.

Zbog njega, na Srbiju se poslednjih godina u svetu drugačije gleda i on je bio jedan od tih velikih sportskih ambasadora koji su učinili da se slika o našoj zemlji znatno popravi u očima stranaca.

Koliko je uradio za sport i tenis uopšte, izlišno je govoriti. Od jednog sporta, koji je decenijama kod nas bio u zapećku, učinio je da ga sada prate svi, i kasirke u prodavnicama, i bake na selu, i ekonomisti i birokrate, čak i oni koji nikada nisu imali afiniteta prema bavljenju sportom.

Foto: REUTERS/Ciro De Luca

FEDERER, NADAL I NOVAK

U vreme opšte pandemije koronavirusa, ceo svet se pokrenuo u borbi protiv ove savremene pošasti.

Gotovo da nema zemlje u kojoj najbolji sportisti nisu pokrenuli neku akciju ili kampanju za pomoć u borbi protiv virusa.

Novak Đoković i njegova supruga Jelena, obratili su se javnosti video porukom obelodanivši da će donirati milion evra za nabavku respiratora i medicinske opreme srpskim bolnicama, kao pomoć u borbi protiv pandemije.

Novak je apelovao i na sve druge da pomognu koliko je to u njihovim mogućnostima.

Istu stvar su uradili ovih dana i njegovi veliki rivali, Rodžer Federer u Švajcarskoj i Rafael Nadal u Španiji.

Spisak sportista koji su pomagali i pomažu je ogroman.

Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

NESEBIČNO POMAGANJE

Iako Novak nikada nije voleo da se govori o tome koliko je uradio za našu zemlju, ima mnogo primera koji potvrđuju njegovu ljubav prema Srbiji i njenom narodu.

Mnogi pamte ono zlo proleće 2014. godine kada su Srbiju i okolne zemlje, pre svega Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, zahvatile nezapamćene poplave.
Novak je tih majskih dana igrao na terenima „Foro Italika“ u Rimu, gde je osvojio šampionsku titulu.

PROČITAJTE JOŠ

U finalu protiv Rafaela Nadala, posle izborene pobede, reketom je nacrtao veliko srce i kasnije poručio:

„Ovo je za Srbiju i Bosnu“.

I nije bilo samo to srce, već i celokupna nagrada od 500.000 evra plus još 100.000 koliko je prikupila „Fondacija Novak Đoković“ dan kasnije, posle apela da se uplati pomoć najugroženijima.

„Pokušavam da doprinesem na svoj način. Ovo su vrlo kritična vremena za moju zemlju i moj narod. Ovu pobedu i ovaj trofej posvećujem njima. Hvala i svim sportistima, video sam akcije Janka i Viktora, Rakočevića, Dejana Stankovića, fudbalera Zvezde, Partizana, Vojvodine… Nemojte da zamerite ako sam nekoga zaboravio, ali pratio sam sve vesti i video sam da ima mnogo dobrih ljudi koji žele da pomognu i da svoju profesiju stave u drugi plan. S te strane je i meni malo neugodno što sam igrao ovaj turnir i što nisam mogao fizički da pomognem”, rekao je tada Novak.

Kada je zemljotres pogodio Kraljevo krajem 2010. godine, i tada je reagovao i uplatio određena sredstva.

Poznato je i da je 2011. po osvajanju pehara na turniru u Indijan Velsu, koji se ove godine usled pandemije koronavirusa nije ni igrao, odvojio 100.000 dolara za manastir Gračanicu i otkup zemljišne parcele Padalište, koja bi bila zauvek otuđena da on nije priskočio u pomoć.

Pomagao je i drugim manastirima, Hilandaru kada su ga ugrozili požari, a dao je sredstva i za manastir Svetih Arhangela kod Prizrena.

Foto: Predrag Milosavljevic/STARSPORT/

FONDACIJA SRPSKOG ASA

Godinama unazad humanitarna fondacija Novaka Đokovića izdvaja velika sredstva za pomoć najugroženijma.

Pre svega, onima kojima je to možda i najpotrebnije, deci, a veliki deo svih akcija koje su učinjene proteklih godina, bio je usmeren na značaj obrazovanja dece, posebno je akcenat bio na podizanju i preuređenju brojnih vrtića i predškolskih ustanova.

Teško je izračunati koliko je srpski teniser donirao do sada kroz svoje brojne akcije u fondaciji.

Mnoge akcije su i dalje u toku i postoji plan za pokretanje novih, jer je pomoć uvek neophodna.

POMOĆ I STRANCIMA

Nije Novak donirao novac samo u Srbiji, već gde god je to bilo potrebno, i preko granica naše zemlje.

U januaru ove godine, učestvovao je u akciji “Rally for relief”, prikupljanju pomoći za porodice ugrožene požarima u Australiji.

Odazvao se i jesenas, na poziv Rafaela Nadala da pomogne njegovoj humanitarnoj fondaciji kada su igrali egzibicioni meč u Kazahstanu… Koliko je toga još, to samo on zna.

Veliki šampioni čine velika dela. I pamtiće ih ne samo po rezultatima na terenu, već i onim van njega.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram