Foto: Juergen Hasenkopf / Shutterstock Editorial / Profimedia, NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia, ZOPH. / AFLO / Profimedia, JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia, REUTERS/Gonzalo Fuentes

Novak Đoković savladao je Rafaela Nadala sa 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2, a po mišljenju mnogih videli smo najkvalitetniji meč na šljaci svih vremena.

PROČITAJTE JOŠ

I dok se aktuelni teniseri i bivše legende bez izuzetka slažu da smo gledali najkvalitetniji mogući tenis, ostaje pitanje da li je ovo bio i najbolji meč.

Upravo zbog toga smo izdvojili pet epskih susreta od 58 „Rafole“ duela. Ovi mečevi su svaki na svoj način menjali istoriju tenisa, najavljivali nove snage, ali i najveće rivalstvo muškog tenisa svih vremena.

Pišite nam u komentarima da li se slažete sa našim Top 5 izborom i koji je po vama najbolji „Rafole“ susret svih vremena.

?Koji meč Novak VS. Nadal je po vašem mišljenju najbolji u istoriji??1️⃣Polufinale Rolan Garosa 2021.?2️⃣Polufinale…

Posted by Nova.rs sport on Saturday, June 12, 2021

PREDLOG 1: Polufinale Rolan Garosa 2021. godine

Poslednji od 58 epskih susreta pripao je Đokoviću posle četiri sata i 11 minuta igre. Srbin je postao prvi igrač koji je dva puta savladao Nadala na Rolan Garosu, a po sopstvenom priznanju odigrao je svoj najbolji tenis u karijeri.

Počeo je tako što je Nadal osvojio prvi set sa 6:3, a onda je Novak podigao lestvicu i na kraju uspeo da slavi. Taj-brejk trećeg seta je jedan od najboljih, ali i najvažnijih ikada odigranih.

PREDLOG 2: Polufinale mastersa u Madridu 2009. godine

Jedini meč na ovoj listi koji se nije igrao na grend slemu. Španska publika je imala prilike da uživo gleda jedan od najboljih mečeva miljenika protiv Nadala. Španac je slavio sa 3:6, 7:6(5), 7:6(9).

Đoković je dominirao na početku meča, bio veoma agresivan, a onda polako počeo da pada. Uspeo je Nadal da spasi čak četiri brejk lopte u drugom setu, a onda uspeo da slavi u taj-brejku.

U trećem setu je Novak napravio novi rani brejk, a odmah je uzvratio Nadal. Ušlo se u taj-brejk, a Novak je propustio tri meč lopte (6-5, 7-6, 9-8), a Nadal se spasao vinerima i servisima. Na kraju je vezao tri poena i prošao u finale.

PREDLOG 3: Polufinale Vimbldona 2018. godine

Đoković se tada vraćao nakon problema sa laktom i na kraju slavio sa 6:4, 3:6, 7:6(11), 3:6, 10:8. Stigao je do prvog polufinala grend slema još od US Opena 2016. godine, a dobio je treći set u taj-brejku sa 13:11!

Ipak, Nadal je uspeo da uzme četvrti set, pa se ušlo u možda najbolji set koji su ikada odigrali. Đoković se izvukao od 15:40 pri rezultatu 4:4 i 7:7, a Nadal je spasavao meč loptu na 8:7.

Na kraju je Novak slomio otpor Rafe posle pet sati i 15 minuta, a u finalu je savladao Kevina Andersona.

PREDLOG 4: Polufinale Rolan Garosa 2013. godine

Nadal je slavio sa 6:4, 3:6, 6:1, 5:7, 9:7 nakon što je propustio nekoliko meseci zbog povrede kolena. „Počistio je“ Fabija Fonjiji, Keija Nišikorija i Stena Vavrinku, a onda poveo sa 2:0 u setovima protiv Novaka. U četvrtom setu je dva puta imao brejk prednosti, ali je Novak uspevao da uzvrati i na kraju uzme tu deonicu, pa se ušlo u peti set.

U petom je Novak imao i brejk prednosti, a onda nehotice dodirnuo mrežu prilikom izjednačenja na 4-3 i Nadal je uspeo da napravi brejk. Propustio je Novak nekoliko prilika neiznuđenim greškama, a Rafa je u finalu pomeo Davida Ferera.

PREDLOG 5: Finale Australijan opena, 2012. godine

Po mnogima je ovo najbolji meč svih vremena dvojice najvećih rivala muškog tenisa. Nakon niza preokreta, uzbuđenja i neverovatnih poena slavio je Đoković sa 5:7, 6:4, 6:2, 6:7(5), 7:5. U jednom trenutku je njihova sportska borba došla do granice izdržljivosti, toliko su bili premoreni nakon pet sati i 53 minuta igre.

Jedva su stajali na nogama, pa su organizatori morali da im daju stolice da sednu tokom dodela nagrada i govora zvaničnika.

Malo je nedostajalo da Novak već u četvrtom setu reši pitanje pobednika. Nadal je uspeo da spase tri brejk lopte i da dođe do taj-brejka u kome je slavio sa 7-5. Pri rezultatu 4:4 u petom setu imali su jednu od najboljih razmena svih vremena koja je uključivala čak 31 udarac, a završena je tako što je Novak napravio grešku. Nadal je osvojio taj gem, ali je Novak osvojio sledeća tri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare