Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Tako je, majstore!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je titulu na turniru u Astani, pobedom nad Stefanosom Cicipasom u dva seta 6:3, 6:4.

PROČITAJTE JOŠ:

Đoković je protiv Cicipasa demonstrirao klasu za jubilarnu 90. titulu karijere, četvrtu ove godine, a postao je i prvi od Rodžera Federera i 2010. koji je u istoj sezoni uzimao titule na sva četiri nivoa (serije 250, 500, masters 1000 i grend slem 2000).

Cicipas je igrao dobro, ali je Novak znao da će kad-tad Grk pasti, to je sačekao i u prvom i u drugom setu, dok je njegov nivo sve vreme bio iznenađujuće visok od prvog, do poslednjeg poena u desetom okršaju i osmoj pobedi nad Stefanosom.

Ova titula je utoliko značajnija i što je Đoković njome ispunio jedan od najvećih ciljeva ove jeseni, da obezbedi učešće na Završnom mastersu u Torinu.

Izvanrednim gemom otvorio je Novak meč. Servis, forhendi, sve je slušalo i Cicipas nije isprva mogao da „se sabere“.

Međutim, čim je uzeo lopticu u ruke i malo je osetio, jakim i preciznim servisima je nameštao sebi vinere za brzo izjednačenje i 1:1.

VIDEO Nestvaran potez Novaka ostavio Cicipasa u čudu i doneo mu brejk loptu

Novak je u prve manje neprilike zapao u trećem gemu kada je imao 0:30, da bi ubrzo „proradio“ i sjajnim forhendom završio gem potpunim preokretom.

U njemu je odigran i jedan od najlepših poena. Duga razmena, promena inicijativa, Novak koji je propustio svoju šansu za viner i Cicipas koji je na lob odgovorio teškim i preciznim smečom.

Servis je takođe bio segment gde je srpski igrač bio siguran u tim prvim gemovima, te je njime u „T“ liniju frustrirao protivnika do 3:2.

Održao je svoj nivo sve dok nije sačekao prvi pad grčkog igrača. Dočekao ga je u osmom gemu.

Dotle je gotovo svaki prvi servis Cicipas igrao savršeno, a onda je napravio tri greške iz forhenda.

VIDEO Cicipas ne veruje šta mu se dešava, Novak briljira u finalu

Novak je odigrao sjajnu odbranu, napadao kad treba i uz jedan lep drop-šot prihvatio poklon rivala za 5:3.

To je značilo i kraj prvog seta, jer je Novak ostao izvanredan i u poslednjem gemu.

Do rane faze drugog seta imao je čak 81 posto ubačenog prvog servisa do 1:1, da bi u trećem imao šansu da ugrozi rivala.

Ipak, na 15:30, Cicipas je pronašao fantastičnu forhend paralelu za 30:30 i samo je odložio neizbežno.

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Odigrao je odličan poen i prošao bi gotovo svakog igrača dubokim lopticama u narednom poenu, da Đoković nije pogodio precizan pasing šot za brejk loptu 30:40.

Rizikovao je Grk i poništio je tu jednu, onda je probao da promeni ritam, odigrao drop-šot i poklonio Novaku viner za drugu brejk priliku.

Ni nju nije iskoristio srpski igrač iz Srbije, ali nije dugo čekao ni na nove.

Servisima je dobio svoj gem za 2:2, da bi u prvom poenu petog slomio otpor rivala i to na sebi karakterističan način – odbranom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Cicipas je izašao na mrežu, poslao jako dobar udarac po dijagonali i nije očekivao da će ga Đoković vratiti.

Kada je to Beograđanin uspeo, Cicipas je pogodio mrežu, iznervirao se, vezao još jedan nekontrolisan forhend i volej za 0:40, a tri brejk šanse zaredom Đoković nije nameravao da ispusti.

Poveo je 3:2 brejkom i bio na putu da uzme titulu Astane. Lagano je potvrdio taj brejk Srbin za 4:2, posle čega je malo oborio ritam, ali nije ništa prepuštao slučaju iako je u poslednjem gemu viđeno malo drame.

Na 40:15 i dve meč lopte Đoković je promašio, a onda je Cicipas od vrha mreže riternom smestio lopticu u polje uz mnogo sreće. Usledio je bekhend viner na liniju za Novaka i treću meč loptu koju je Srbin iskoristio i posle Tel Aviva postao šampion i u Astani.

Đoković - Cicipas 6:3, 6:4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar