Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, trenutno se nalazi na odmoru i vaga da li će do kraja godine učestvovati na turnirima. Po svemu sudeći sigurno je da ćemo ga gledati jedino na Završnom mastersu u Torinu. Ukoliko situacija bude nalagala možda će i ranije na teren i, zapravo, tu negde i počinje priča o ATP trci.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je ove sezone osvojio tri grend slem pehara iz četiri finala i pobedio je na 27 od 28 mečeva na najvažnijim turnirima. Sve ovo mu je donelo 12.133 bodova na ATP listi na kojoj je već neko vreme neprikosnoven.

Srbin broji 338. nedelju na vrhu planete, a nema nameru da stane. Danil Medvedev brani sijaset bodova do kraja sezone, pa je Novak gotovo siguran da će godinu završiti sa prvom mestu sa još jednim osvojenim turnirom.

Ipak, to ne znači da će time dobiti i nagradu za najboljeg tenisera sveta. Naime, ATP je pre početka ove sezone odlučio da blagu prednost da ATP trci u odnosu na listu.

Tako će prvoplasirani u ATP trci poneti zvanje najboljeg i to stvara još jedan front Đokoviću u izuzetno napornoj sezoni.

U ATP trci se računaju samo bodovi u okviru ove sezone (kalendarske godine), ali i na ovom polju je Novak prvi.

Novak Đoković Novak Djoković Danil Medvedev
Novak Đoković i Danil Medvedev Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Srbin je stigao do 8.370 bodova, iako je odigrao znatno manje mečeva od Danila Medvedeva koji ima 6.380, te Stefanosa Cicipasa koji je brojao do 5.470.

To znači da bi ova dva tenisera i eventualno Aleksander Zverev (4.915 bodova) dobrim rezultatima mogli da se izbore za zvanje najboljeg igrača godine. U istoj godini kada je Novak podigao tri grend slem trofeja što bi bio presedan posebne vrste.

Đoković je do sada šest puta završavao godinu na prvom mestu liste i po tome je izjednačen sa Pitom Samprasom, a ukoliko ne bude nikakvih iznenađenja 1. januara 2022. godine će se osamiti na vrhu još jednom impresivnog dostignuća.

Teško je očekivati da bi Rus i Grk mogli da osvoje toliko bodova do kraja, ali je sledeća generacija tenisera ove godine pravila najbolje rezultate od kada se pojavila na turu.

Ukoliko Medvedev uspe da osvoji Indijan Vels, Pariz (imao bi 10 bodova više od Novaka) i kasnije Završni masters u Torinu, a ukoliko Novak ne bude igrao na većini turnira lako bi mogao da napravi pravi preokret u fotofinišu.

Ipak, sigurno je da Novak vodi računa i o ovome, ali da svesno kalkuliše kako bi se što više odmorio pred sam kraj godine.

Pitanje je trenutka kada će Đoković saopštiti da li će putovati na Indijan Vels i kakav će biti njegov raspored do kraja godine.

BONUS VIDEO: Suze Novaka Đokovića pred kraj finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar