Laslo Đere/Foto/EPA-EFE/ANDY RAIN

Srpski teniser Laslo Đere zaustavljen je u prvom kolu Vimbldona porazom od Alehandra Tabila u pet setova.

Tabilo je meč rešio sa 7:6 (6), 6:2, 1:6, 4:6 i 7:6 (11) iskoristivši pad Đerea u ranoj fazi petog seta i to nakon što se Srbin vratio u igru i od 0:2 do 2:2.

PROČITAJTE JOŠ:

To je očito uzelo danak, iako se Laslo iznova vraćao u igru, ali će Tabilo u narednu rundu Vimbldona na Džona Milmana ili Miomira Kecmanovića.

Ostaje žal jer je Đere poražen na najdramatičniji mogući način posle tri sata i 19 minuta tenisa i to nakon što je dva puta sebe vadio iz provalije sjajnim čelendžima.

Drugi put se izvukao na 12:11 i meč lopti rivala, kada je Tabilo već krenuo da slavi i bio je već na mreži kada je sudija u stolici pokazao da se poen ponovi. Veću grešku je napravio linijski, koji je uopšte pokazao da je aut, jer bi se Tabilo teško vratio u poen.

Nažalost po srpskog igrača, u ponovljenom poenu je ritern poslao u aut i time okončao turnir.

Kumovale su tome neiznuđene greške, kojih je Đere od starta prvog seta nagomilavao, da bi do kraja napabirčio čak 67. Previše.

Đere je imao dve brejk šanse u sedmom gemu i nije ih realizovao, pa se ubrzo „ćurak“ obrnuo.

Dva puta je Đere bio nesiguran u svoje udarce, što se osvetilo kroz dva uzastopna poena Tabila za brejk i set loptu u desetom gemu.

Ipak, nije je iskoristio jer je Laslo ostao u razmeni, prvo dubokih udaraca, a onda i oštrih slajseva, koji su poremetili Tabila dovoljno da pošalje lopticu u mrežu.

Od tog trenutka, servis je završio ostatak posla u desetom gemu, pa je Đere uspeo da se izvuče. Uveo je prvi set u taj-brejk, spasao je i u njemu tri set lopte i od 6:3 je došao do 6:6.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Posle toga je nekontrolisano forhendom izbacio dve lopte van terena i Tabilo je zahvaljujući promašajima rivala došao do prednosti.

Greške, nervoza i srljanje su koštali Đerea i na početku drugog seta, kada je imao 0:30 na servisu protivnika u četvrtom gemu.

Kad to nije iskoristio, počeo je da promašuje i forsira, dogurao je do 28. neiznuđene greške, a Tabilo do brejka za 3:2.

Duplirao ga je nakon što je Laslo pogodio mrežu i time praktično predao protivniku i drugi deo igre – 5:2.

Nije mu bilo teško da u narednom gemu samo potvrdi ono što je dotle ostvario, jer je Đere već glavom bio u trećem setu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Dobio je prvi gem, a onda je u trećem na mreži promašio zicer iz voleja za 15:30 u korist Tabila.

Samo je servis koliko-toliko vadio stvar u tim trenucima, pa je njime momak iz Sente stvarao prednost i došao je do 2:1.

I to će biti jedan od ključnih trenutaka za potpunu promenu odnosa snaga na terenu.

Tabilo je počeo da greši, stvar se preokrenula naglavce, a Đereu je brejk u sledećem gemu doneo prednost 3:1.

Duplirao je prednost srpski igrač za 5:1, posle čega povratka Tabilu nije bilo i semafor je pokazivao 2:1 u setovima za Čileanca.

Smirila se ruka Đerea, servis se vratio, a Tabilo je ređao loptice u mreži i van polja.

Zato je u četvrtom setu Laslu bio dovoljan jedan brejk u sedmom gemu da uvede meč u peti set.

Na startu petog je imao brejk prilike i baš tada je Tabilo pogodio dva dobra servisa da se spase. Dočekao je prejaku lopticu Đerea, koji je zaostajao 0:1 u tom delu igre.

Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Laslo je već u sledećem bekhendom poslao lopticu u mrežu za brejk lopte Tabila, Čileanac je iskoristio drugu i brzo otišao na 3:0.

Tabilo je dominirao sve do devetog gema. Tada je na 30:30 Laslo tražio čelendž, koji je pokazao da je njegova loptica kačila liniju.

Umesto poena i meč lopte za Tabila, Đere je došao do brejk prilike, sačekao je grešku protivnika i vrlo brzo poravnao na 5:5.

Do taj-brejka se nije znalo ko će pobediti, da bi onda nijansa i jedan servis i jedna sporna odluka sudija posle savršenog riterna srpskog igrača, presudili u korist Čileanca koji se raduje prolasku dalje.

BONUS VIDEO: Đoković – Kvon Sunvu, poslednji poen koji je odlučio pobednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar