Patrik Rafter
Patrik Rafter; Foto: EPA PHOTO EPA/ANJA NIEDRINGHAUS

U gotovo 50 godina rangiranja u tenisu 27 igrača stiglo je do mesta najboljeg. Ipak, bilo je onih koji su trajali kraće i od Danila Medvedeva.

Nakon neverovatnog niza događaja krajem prošle i početkom ove godine došlo je do smene na vrhu ATP liste. Od svih je najviše profitirao Danil Medvedev.

PROČITAJTE JOŠ

Ruski teniser je tako stigao do prvog mesta ATP liste pomalo i neočekivano jer Novak Đoković nakon deportacije iz Melburna nije mogao da brani 2.000 ATP poena na Australijan openu (slavio 2021. godine).

Tako smo imali prilike da vidimo za mnoge zaboravljeni pehar koji se dodeluje najboljem teniseru sveta. Prvi put je u rukama ovaj redak trofej držao i ruski teniser koji se slikao sa čitavim timom.

Ipak, na prvom turniru koji je igrao kao prvi nosilac i kao prvoplasirani igrač na planeti u Indijan Velsu doživeo je šok u trećem kolu turnira.

Gael Monfis je neočekivano na betonu srušio Rusa sa 4:6, 6:3, 6:1 i tako ponovo lansirao Đokovića na vrh.

Tako je prvi mandat Medvedeva na vrhu završen nakon samo tri sedmice.

Novak u ovom trenutku ima 361 nedelju, a po procenama bi još dve nedelje trebalo da bude sigurno na prvom mestu.

Ipak, i tri nedelje su bile dovoljne da Medvedev pretekne dvojicu tenisera po broju sedmica na vrhu. Karlos Moja je upisao dve, dok je Patrik Rafter na vrhu bio samo jednu.

Ako pitate Australijanca verovatno se živo seća tog 26. jula 1999. godine kada je jedini put na sedam dana bio najbolji na planeti. Ubrzo se Pit Sampras vratio na vrh.

Rafter je jedan od trojice Australijanaca koji su bili na vrhu, uz njega je bio prvi Lejton Hjuit, te Džon Njukomb koji je nasledio Iliju Nastasea iz Rumunije koji je 23. avgusta 1973. godine postao prvi igrač na mestu broj 1 rang liste jer je tada ona i uvedena.

Da nije bilo povrede ramena možda bi Australijanac mogao da produži taj niz, a ovako se govori da je trajao koliko i kiselo mleko…

Tu je i Karlos Moja, čuveni teniser sa Majorke, koji je sada prvi trener Rafaela Nadala. On se na vrhu zadržao samo dve sedmice marta 1999. godine nakon što je godinu dana pre toga osvojio Monte Karlo i Rolan Garos, a onda gubio finale na turniru u Majorci, Završni masters, te finale Indijan Velsa 1999. godine. Ipak, to je bilo dovoljno da postane najbolji na svetu makar i na dve sedmice.

Medvedev će verovatno tokom karijere postati Rus sa najviše sedmica na mestu broj jedan jer se ispred njega nalaze Jevegenij Kafeljnikov sa šest sedmica, dok Marat Safin ima samo devet. Sva je prilika da će se Rus vratiti na vrh i da bi tako mogao da popravi rezultat.

„Samo“ šest nedelja imaju Tomas Muster i Marselo Rios (jedan od dvojice na vrhu bez osvojenog grend slema), dok Džon Njukomb i Huan Karlos Ferero imaju osam na vrhu planete.

BONUS VIDEO Novak i Jelena Đoković plešu u restoranu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar