Ema Radukanu
Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ema Radukanu preko noći je postala teniska zvezda i senzacija, a jednim potezom podsetila je i na Anu Ivanović.

PROČITAJTE JOŠ

Britanska teniserka egzotičnih korena suočava se sa najvećim izazovom karijere. Kao tinejdžerka je osvojila US Open, podsetila je na Anu Ivanović koja je u ranoj fazi karijere došla do trofeja Rolan Garosa, ali nikada više nije osvojila Grend slem.

Na Emi je da na talasu dobrih partija nastavi da plovi, a već po osvajanju njujorške titule, promenila je trenera.

Samo dve nedelje nakon senzacionalnog uspeha, Radukanu je odlučila da promeni trenera, a odmah se spekulisalo da bi novi mogao da bude doskorašnji trener Simone Halep, Daren Kejhil.

“Teško je voditi takve razgovore, ali potreban mi je neko sa više iskustva, neko koje prošao sve ovo i ko radio je sa igračicama koje su bile u situaciji u kojoj sam ja sada. Osećam da mi je potreban neko ko bi mogao da me usmerava, jer je sve ovo novo za mene. Tada sam bila oko 200. mesta na WTA listi. U to vreme sam mislila da će Endrju biti odličan trener. Nisam ni sanjala da ću osvojiti US Open i da ću sada biti 22. na svetu. U ovoj fazi karijere potreban mi je neko ko ima iskustva, neko ko zna kako je biti na ovom nivou i šta je potrebno da bi se tu ostalo“, rekla je Ema.

Foto: Tanjug/AP Photo/Elise Amendola

Radukanu je sa Ričardsonom počela da sarađuje u julu, posle Vimbldona, kada je bila pozicionirana oko 200. mesta na WTA listi.

Ana Ivanović je svojevremeno osvojila Rolan Garos u 21. godini, 2008. joj je bila sezona vrhunca, kom se nikad više nije približila.

Usledila su besomučna menjanja trenera, koja na kraju nisu ni urodila plodom. Najdalje je stigla do četvrtfinala US Opena 2012. godine, prerano je i završila karijeru, što je zamka koju Ema mora da izbegne ako želi da ostane u vrhu.

Promenila se i era, danas je još teže nositi se sa slavom, u eri društvenih mreža. Ema je imala 400.000 pratilaca dok nije osvojila US Open, sada ima 1.8 miliona pratilaca i ne zna šta ju je snašlo.

Marketinški potencijal raste, kao i rizik da fokus ode sa tenisa. Ivanovićeva je karijeru završila 2016, a do 2015. je promenila praktično jedan fudbalski tim trenera.

Ana Ivanovic
Ana Ivanović Foto:Jean-Marc HAEDRICH / Visual / Profimedia

Godinu dana pre kraja karijere, oprostila se od Dejana Petrovića, koji joj je bio 11. trener od početka karijere 2003. godine. Za 12 godina, sarađivala je sa 11 stručnjaka.

Pre Petrovića, godinu dana je radila sa Nemanjom Kontićem, prethodno je dve godine provela uz Najdžela Sirsa. Prethodno, treneri su joj bili Dejan Vraneš, Erik van Harpern, Zoltan Kuharski, Dejvid Tejlor, Sven Greneveld, Kreg Kardon, Hajnc Gintard i Antonio van Gričen.

BONUS VIDEO Novakova imperija od Amerike do Srema

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare