Medvedev i Rubljov, Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Fer ili ne, trenutno su takva pravila pa ko hoće, hoće, a ko ne, nema Vimbldona.

Najbolji ruski teniser Danil Medvedev moraće da preda potvrdu britanskim vlastima, da ne podržava ono što radi predsedik Rusije Vladimir Putin.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusija je krajem februara napala Ukrajinu, Putin je to opravdao demilitarizacijom i denacifikacijom te zemlje, a zapadne zemlje su se okrenule protiv Rusa.

Uvode joj sankcije, izbacuju njene sportiste i reprezentacije sa takmičenja ili ih, kao u slučaju tenisa, ucenjuju.

Zato Britanci za svoje turnire traže uverenje da ne podržavaju Putina da bi mogli da igraju na Vimbldonu.

Najdžel Hadlston, ministar sporta Velike Britanije navodi da će sportisti poput Medvedeva, Andreja Rubljova, Karena Hačanova, Aslana Karaceva i drugih morati da predaju i uverenje da ne primaju novac od Putina i ruske vlasti.

To tenisere i teniserke stavlja u procep između „čekića i nakovnja“, odnosno između mogućnosti da igraju turnire ili da imaju probleme u sopstvenoj zemlji.

„Poslali smo zahtev telima Vlade koji se tiču ruskih i beloruskih sportista koji žele da se takmiče u Velikoj Britaniji, moraju da dokažu da su nezavisni i neutralni. Želimo da dobijemo pismenu izjavu da ne dobijaju novac od Putina, Rusije i Belorusije i da neće pričati afirmativno o njima. Ako kažu da su neutralni, želimo da dobijemo uverenje da su zaista neutralni i da nemaju nikakve veze sa Putinom. Ako neki sportovi odluče da zabrane takmičenje ruskim i beloruskim sportistima, mi ćemo to podržati“, rekao je Hadlston za Miror.

Inače, ATP je jedna od organizacija koja nije izbacila ruske tenisere sa takmičenja, ali im jeste uskratila pravo da nastupaju pod zastavama Rusije na turnirima.

S druge strane, Grend slemove organizuju Teniski savezi u sklopu ITF, pa oni ne potpadaju pod isti šešir pravila kao i turniri kakvi su recimo mastersi.

BONUS VIDEO: Najbolji momenti finala Medvedeva i Nadala

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar