Borna Gojo
Borna Gojo; Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni)

Borna Gojo je do pre 10 dana bio teniski anonimus osim za najvatrenije teniske fanatike i ljude koji godinama prate dešavanja u ovom sportu u Hrvatskoj. Ipak, nakon tri epske pobede retko ko nije čuo za novo tenisko čudo iz Splita.

Gojo je trenutno 279. igrač sveta, a na zvaničnom sajtu ATP se čak i ne vodi kao profesionalac.

Ovaj 196 centimetara visoki igrač je u ATP karijeri upisao samo četiri pobede, od toga čak tri na Dejvis kupu. Do reprezentativnog takmičenja je u 2021. godini imao skor od 0-2.

PROČITAJTE JOŠ

A onda je napravio tri prave senzacije, od kojih će se u Srbiji dugo pamtiti onaj poraz Dušana Lajovića. Srpski teniser je tako u subotu stigao do najveće bruke u karijeri jer je pokazao najgoru partiju od kada je postao profesionalac.

U svakom setu je Hrvat odmah pravio brejk, a na kraju je slavio posle preokreta sa 4:6, 6:3, 6:2. O tome sa kakvom je energijom igrao Srbin svedoči najbolje trenutak kada je bacio reket na zemlju. Njegova oprema je ostala netaknuta…

Gojo je sa druge strane nastavio impresivni niz kojim je zapravo i odveo Hrvatsku do finala Dejvis kupa. Čovek koji je amater najpre je srušio Alekseja Popirina (59. na svetu) u grupi, što je ispraćeno kao prvoklasna senzacija, zatim Lorenca Sonega (27. na planeti) u četvrtfinalu sa Italijom, da bi u polufinalu srušio i 33. igrača sveta koji dolazi iz Srbije.

Ovaj teniser je zapravo levoruk, ali tenis igra desnom rukom (Rafael Nadal je učinio obrnuto).

On je odveo Vejk Forest Univerzitet do prve titule Prve divizije NCAA i tako zaslužio prijem kod Donalda Trampa. Ipak, ogradio se od tadašnjeg predsednika SAD.

„Samo želim fotografiju s predsednikom, ne želim da razgovaram s njim.“

Bio je u čuvenoj ovalnoj kancelariji u Beloj kući i prošao kroz sve nivoe provere. Sa tadašnjim predsednikom SAD je pričao o Federeru, Izneru, a njihova fotografija je vrlo brzo postala hit na internetu.

Muž i žena su nazvali dete po njemu nakon što je doneo titulu svom Univerzitetu. Tako je ovaj hrvatski teniser proslavio univerzitet koji ima 7.000 studenata dok je završavao studije ekonomije.

Počeo je da trenira kasno, tek sa 12 i po godina, a pre toga je igrao fudbal u mlađim kategorijama Hajduka. Ipak, kako je naljutio trenera poziciju polušpica zamenio je tenisom i odmah osvojio prvi turnir.

Zaista priča za film i za ozbiljan šamar našoj selekciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bornagojo2 (@bornagojo2)

BONUS VIDEO Slavlje Hrvata nakon pobede nad Srbijom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar