Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Postigao je neverovatan uspeh u Sinsinatiju, ali je i pre njega ima zapažene rezultate

Hrvatski teniser Borna Ćorić osvojio je svoj Masters prvenac u Sinsinatiju, a put do titule mu nije bio nimalo lak.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvom kolu su mu teniski obožavaoci još i davali šanse protiv Lorenca Musetija, koga je na kraju savladao sa 2:0. Međutim, već u narednom kolu protiv Rafaela Nadala bio je već unapred otpisan. U neverovatnom prvom setu Borna je slavio u taj-brejku sa 11:9, da bi kasnije Nadal poravnao na 1:1 nakon 6:4 u drugom delu. Ćorić je pokazao mentalnu snagu, stabilnost i pre svega kvalitet i u trećem odlučujućem odneo pobedu, u ovom trenutku čini se zlata vrednu.

Nakon toga Ćorić je „nanizao“ i Roberta Bautstu Aguta, Feliksa Ože-Alijasima, Kamerona Norija i u finalu Stefanosa Cicipasa sa 2:0.

Tokom celog turnira je bio priseban i staložen, forhend je skoro pa besprekorno funkcionisao, a igra sa osnovne linije bila je na vrhuncu. Pored toga je i servirao odlično, pa ga je Cicipas čak i uporedio sa Danilom Medvedevom.

„Igrao je kao i svaki put, nije mnogo toga promenio. Ima snažne udarce sa osnovne linije, ne izlazi na mrežu. On je temeljan igrač sa osnovne linije, uvek ima dobre odgovore. Dve stvari radi veoma dobro: servis i razmena sa osnovne linije. Pomalo je kao Medvedev, ali jače udara lopticu, više time otvara teren“, prokomentarisao je Cicipas.

Ova titula još više dobija na značaju kada se zna da je Hrvat pre samo mesec dana izgubio u prvom kolu čelendžera od 311. tenisera sveta Nikolasa Noela iz Moldavije.

Kada se vratimo još malo unazad, primećujemo da Ćorić nije igrao od marta 2021. do marta 2022. godine. Razlog tome je povreda ramena i operacija koju je imao.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji meč prošle sezone igrao je protiv Martona Fučoviča u polufinalu Roterdama, a izgubio je sa 2:0. U maju prošle godine objavio je da se operisao, te da nije imao bolje rešenje u tom momentu.

Operacija je protekla uspešno, ali je usledio dug i mukotrpan oporavak. Znojio se i te kako Borna na treninzima, kako bi povratio ugled koji je imao kao 12. igrač sveta u 2018. godini.

Očekivalo se da se Borna vrati na Australijan openu, ali je tada objavio da nije spreman za takmičenje u pet setova, te da njegovo rame i dalje ne može da izdrži takve napore.

„Na koju god operaciju ide profesionalni sportista, ne postoji garancija da će se vratiti onakav kakav je bio ranije. Posle operacije sam imao male komplikacije, pošto me je bolelo duže nego što smo očekivali. S ove distance, možda je to bilo očekivano, ali tada mi je delovalo da dosta kasnim sa oporavkom“, rekao je Ćorić u martu ove godine za „Sport Klub“.

Sačekao je pravi trenutak i vratio se u Indijan Velsu, gde je u prvom kolu poražen od Alehandra Davidoviča Fokine sa 2:1, iako je dobio prvi set. Nakon toga je pobedio Fernanda Verdaska u Majamiju, ali je izgubio narednih sedam od osam mečeva. Ni tada se nije predavao. Nastavio je da radi, osvojio je čelendžer u Parmi, ali je nakon poraza od Marina Čilića u Montrealu malo ko očekivao da može da bude pretnja bilo kome u Sinsinatiju.

Umesto predaje, Borna je opet izabrao borbu, te pokazao koliku želju ima za tenisom bez obzira na sve nezgode i padove.

Možda je pobeda nad Nadalom bila trenutno iznenađenje, ali Borni to uopšte nije strano. Naime, Hrvatu je ovo bila treća pobeda nad Nadalom u karijeri, a druga u Sinsinatiju.

Njih dvojica su se na pomenutom Mastersu sastali i 2016. godine kada je Borna kao 20-godišnjak slavio vrlo lako sa 6:1, 6:3. Još senzcionalnija je bila njegova pobeda 2014. godine u Bazelu kada je takođe sa 2:0 bio uspešniiji od Rafe u njihovom prvom međusobnom okršaju i tako najavio da će mu uvek biti „rak rana“.

Nije samo Nadal upoznat sa Ćorićevim kvalitetima već i Rodžer Federer. Njemu je Hrvat ostao u lošem sećanju još od 2018. godine kada su se susreli u finalu Halea.

Federer je tada imao 310 nedelja u džepu na vrhu ATP liste, a nakon plasmana u finale slavila se i 311. sedmica na vrhu. Zbog toga je Švajcarac dobio i tortu sa brojem 311, ali to ga je izgleda više „proklelo“ nego učinilo srećnim.

Borna je u finalu slavio u finalu sa 2:1, osvojio drugu ATP titulu u karijeri (prva u Marakešu) i zbacio Federera sa trona. Od tada pa do danas, Švajcarac nije uspeo da se vrati na prvo mesto, a ubrzo je usledila i velika dominacija Novaka Đokovića, koji je „iz cuga“ od 52 stigao do 275 sedmica na vrhu.

Moglo bi se reći da je Borna tada napravio i uslugu za Novaka, a poznato je da su njih dvojica dobri prijatelji. Ćorić je više puta tokom karijere isticao kako se divi Đokoviću, a umeo je da spomene i specifičan način života koji Srbin propagira.

„I ja sam fan alternativne medicine, možda je ne upražnjavam toliko, ali je volim jer verujem da pomaže. Meditacija je zdravstveno dokazana, imaš više kiseonika i koristim je. Novak jede na poseban način… Uopšte ga ne osuđujem, nemam zbog čega jer je njegov izbor. Ako njegovom telu to prija, zašto da ne? Šta god da pomaže, pa makar i udaranje glavom u zid“, poručio je Ćorić.

Hrvat do sada nije mogao da se pokaže u punoj snazi i svetlu, ali ima tek 25 godina. Ukoliko nastavi putem na koji se vratio, mogao bi uskoro da se umeša i u borbu za vrh, te da nakon pobeda nad Nadalom (3-2) i Federerom (2-4) pripreti i Novaku (0-4), od kojeg je izgubio u finalu Mastersa u Šangaju 2018. godine.

„U Borni vidim dosta karakternih osobina sa kojima se i ja poistovećujem. Ima borilački duh, samopouzdanje i ne plaši se. Veliki je talenat, to je nesumnjivo, i nadam se da će u budućnosti imati mnogo uspeha“, pričao je ranije Novak o Ćoriću, a nesumnjivo je da slično i sada misli.

Nakon što je na ATP listi skočio za 123 mesta (sa 152. na 29. poziciju) Borni neće više biti potreban zaštićen rang kako bi mogao da se takmiči na nekom turniru. Sada će biti čak i nosilac na US Openu, te će imati priliku da se suoči sa potencijalno nešto lakšim rivalima u prvih nekoliko kola. Šta drugo reći nego „čuvajte se, još jedan šerif je u gradu“.

BONUS VIDEO Borna Ćorić – neočekivani šampion Sinsinatija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar