Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Đoković je promenio način ponašanja i užurbano rešava probleme

Englezi to zovu „jump start“, Srbi paljenje „na kurblu ili kablove“. Bilo kako bilo Novaku Đokoviću je hitno bila potrebna promena i traži je na Srpska Openu.

Novaku je bilo potrebno da pronađe motivaciju u trenutku kada se nalazi u nekom ništavilu nervoze, verovatno uzrokovane zdravstvenim problemima, koje namerno prikriva da mu se ne bi spočitavalo sve i svašta.

Moglo se čuti u Banjaluci da nije zadovoljan zbog kiše i da mu uslovi prave problem da odradi trening na pravi način. I zaista, poznato je da je velika razlika između brzine podloge na Centralnom terena i svih ostalih. Ipak, to nije ništa neuobičajeno, već je logična stvar na gotovo svim turnirima sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Problem je ovog puta u tome što Đoković nije mogao da oseti pravu brzinu terena, te je na megdan sa Lukom van Ašom u drugom kolu Srpska Opena izašao bez prave i očekivane pripreme. Zapravo je odradio oko pola sata zagrevanja na otvorenom, a onda je još malo „štelovao“ udarce u teretani daleko od očiju javnosti.

Đoković izgleda nervozno, iako ima ponovo strpljenja prema navijačima, pa je posle prvog treninga gotovo 20 minuta delio autograme i „selfije“. Ipak, poslednja dva treninga je želeo da odradi u miru, daleko izolovan od svih, a primarni fokus je bio upravo na servisu. Onaj parametar koji mu je pravio probleme tokom Monte Karla na meču sa Lorencom Musetijem.

Još jedna stvar unosi nemir. Konstantno od Australijan opena govori da gleda na svaki meč kao da je potencijalno poslednji, a uz to je pokazao i da će motivacija odigrati ključnu ulogu u tome da li želi da nastavi da igra na najvišem nivou.

I tu je taj problem „jump starta“. Upravo je nakon posete Srbiji, u ovom slučaju Republici Srpskoj, pronalazio dodatne motive da bude na vrhunskom nivou. Najčešći primer za to je kada je sa Srbijom 2010. godine podigao Dejvis kup trofej, a onda sledeće godine po prvi put osvojio Vimbldon i postao prvi igrač sveta.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ne bi trebalo da se vraćamo daleko u prošlost da vidimo slične scenarije, nakon što je 2020. osvojio sa Srbijom ATP kup u Australiji usledio je period dominacije. Od tog momenta je osvojio šest grend slem turnira (na tri se nije ni takmičio). To dovoljno govori koliko ovakve situacije i kontakt sa navijačima koji ga iskreno vole može da mu produži karijeru.

Naravno, verovatno je ključni problem lakat koji mu izaziva stalnu nelagodu i zbog kog je tenzija i te kako evidentna. U trenutku kada problem bude saniran uz nekoliko pobeda sve će biti u redu, do tada vidimo Novaka koji se ne oseća savršeno komforno na terenu. Sve je to otvorilo mnoga pitanja na koja Đoković još uvek ne daje odgovor. Pokušava da se sam izbori sa nagomilanim problemima, ali je lek za to niz pobeda.

Đoković je loše počeo sezonu na šljaci (iako je želeo da bude konkurentan za titulu u Monte Karlu), pa je eliminisan neočekivano rano već u trećem kolu od Lorenca Musetija (4:6, 7:5, 6:4). Ukoliko osvoji Srpska Open, verovatno neće putovati u Madrid na masters, pre svega jer su uslovi znatno drugačiji od onih na Rolan Garosu, koji mu je apsolutni fokus.

Foto: Predrag Milosavljević/Starsport

I upravo zbog svih tih faktora Banjaluka predstavlja odskočnu dasku za ostatak sezone ili put u dalju nervozu. Za čoveka koji je u karijeri pretrpeo samo 208 poraza uz 1.047 pobeda svaki neuspeh predstavlja mali „smak sveta“.

Da Novak pokušava da pronađe pravu formu svedoči i što čitave dane provodi na kompleksu, ali ovog puta ne u svojstvu prvog ambasadora turnira, već istinskog radnika. Kada nije na terenu onda je u teretani, kada nije u teretani, onda ima lagane vežbice na tepihu ispred, kada to ne radi – onda je na programu nešto drugo.

Potpuno je posvećen da ovo bude mesto koje je preokrenulo sezonu.

BONUS VIDEO Đoković konačno trenirao bez steznika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar